РАЗПЛАТА в Narod.bg: Прокуратурата погва корумпирани магистрати, слуги на Красимир Дачев

1 12 937

Сенчестият играч Красимир Дачев най-сетне ще бъде издърпан на светло, за да се видят всичките му схеми за стотици милиони, които крои години наред безнаказано. Серия разследвания на Narod.bg показаха истинското лице на т.нар. „бизнесмен“ Красимир Банчев Дачев, който се оказа въздух под налягане, спукан балон, слуга на наркотрафиканта Исмет Шабан – Стария Фатик, крадец на предприятия и схемаджия с прийоми от времето на дивия преход у нас.

В разплитането на цялата верига от сделки Narod.bg разкри престъпната схема, по която Красимир Дачев открадна акциите на публичното дружество „Свилоза“ от действителния им собственик, като прехвърли акции за 100 млн. долара в своя фирма без знанието на собственика им, при това без да плати и стотинка за това.

За престъплението измама с цел набавяне на имотна облага, в това число присвояване на чуждо имущество чрез измама чл. 209-2011 от НК предвиждат  наказание затвор до 10 г. в зависимост от тежестта на престъплението и личностните характеристики на престъпника!

Интересното в случая е, че Комисията за финансов надзор (КФН), която дълго време се ръководеше от финансиста на ГЕРБ и бивш депутат от хунтата Стоян Мавродиев, е била надлежно сезирана от законния собственик на акциите с искане да упражни правомощията си по закон, като блокира сделката и възстанови законното статукво.

Всъщност, една от основните функции на КФН е именно тази – чрез предоставените й по закон правомощия да не допуска злоупотреби на пазара на финансови инструменти и в частност противозаконно прехвърляне на финансови инструменти посредством различни по вид, но еднакво престъпни рейдърски схеми.

КФН обаче прави точно обратното. Не само, че не предприема нищо срещу крадеца на акции Красимир Дачев, но нейният председател Апостол Апостолов най-нагло заявява в лицето на ощетения мажоритарен акционер, че само му губи времето и че КФН няма да си мръдне пръста. Оказва се и че Красимир Дачев е информиран от служители на КФН в реално време какво се случва и кай какво е казал на тези срещи.

Очевадният чадър над Красимир Дачев се оказва, че е налице и днес. Както Narod.bg съобщи, през 2019 г. Красимир Дачев изважда „Свилоза“ от публичност, с което се надява, че далаверите му вече ще излязат от светлината на прожекторите на контролните органи. За целта той сключва „споразумение“ с уж независимия инвеститор КБД СА, Люксембург.

Реклама

След като изважда „Свилоза“ от публичност, Красимир Дачев веднага пристъпва към ликвидация на КБД. В хода на ликвидацията самият беловлас хитрец заявява, че е единствен, краен и едноличен собственик на КБД. Това означава, че в продължение на 12 години Красимир Дачев е поддържал пред КФН, пред пазара на ценни книжа, пред кредиторите и инвеститорите и пред обществеността заблудата, че КБД е независим инвеститор в „Свилоза“, който не е свързано с него лице.

Оказва се, че това е поредната престъпна измама на Красимир Дачев. За престъплението измама и подвеждане на инвеститорите на пазара на ценни книжа чрез подаване на подвеждаща информация относно финансови инструменти чл. 260в от НК предвиждат  наказание затвор до 4 г. в зависимост от тежестта на престъплението и личностните характеристики на престъпника!

След разкриването на тази измама КФН отново е сезиран с искане да упражни правомощията си в защита на обществения ред. КФН отново изрично отказва да го направи.

На всички тези схеми с участие на държавни служители обаче май им идва краят! Прокуратурата погна 72-годишния тарикат, но вече ще се разследват и служителите в КФН, предоставили (срещу какво?) чадър над Красимир Дачев през годините.

За подобни случаи „приложение“ намират съставите на чл. 282-283 от НК за престъпление по служба, извършено от длъжностни лица, които предвиждат наказание затвор до 8 години според тежеста на престъплението, както и чл. 301-307 за престъплението подкуп, предвиждащи наказание затвор до 30 г. в зависимост от тежестта на престъплението и личностните характеристики на престъпника!

Очакваме интересни резултати, от които обществеността ще научи как се дава институционален чадър над бизнесмени мошеници, колко струва този чадър, как се плаща, кой взема парите и кои са конкретните държавни служители, облажили се от тези противозаконни облаги.

Очаквайте продължение в Narod.bg, ще следим случая отблизо и ще информира обществеността за тези безспорно важни разследвания срещу сенчестия бизнес    

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.