Ето я болката на Георги Гергов: 60 млн. държавна пара излиза сметката за панаира

0 9 865

Пореден екшън около Пловдивския панаир се разигра вчера и днес. Не липсваха обрати. Сюжетът, протекъл с отделни събития под тепетата и в София, роди новини. Накратко те са:

– Възможността Георги Гергов да увеличи от 51% на 79% влиянието си в Изложението след преместване на варненските акции от панаирното дружество в „Пълдин Туринвест“ (бизнесменcът държи Панаира чрез него) засега е осуетена съдебно;

– Народното събрание сформира временна комисия, чиято цел е да провери събитията с Панира след 2016 г., когато второто правителство на ГЕРБ реши да подари държавния дял на общините Пловдив и Варна (Пловдив отказа предложените 20%, морската община обаче взе 29%, като част от идеята да реши проблема с Дупката във Варна – празен терен от 3 декара в центъра на града, собственост дотогава на Гергов; празен до днес, макар община Варна да го купи от него);

– Пловдивският общински съвет единодушно предложи да получи безвъзмездно от Варна акциите й в Панаира, или пък да ги купи с държавна субсидия. Акциите струват към 16.3 млн. лв, предаде „Сега“.

Всичко това се случи, след като ГЕРБ за пореден път промени позицията си. И, поне на пръв поглед, спря да играе за почетния консул на Русия Георги Гергов.

Трудно може да се прецени стойността на всяко от тези решения. Съдебният казус ще се точи дълго, а парламентът ще работи кратко, за да произведе комисията резултат.

Най-интересна е идеята Варна да подари или продаде акциите си. Управата на морския град няколко пъти каза, че нищо не смята да подарява.

Така като вариант остава сделка, финансирана с 16.3 млн. лв. от държавата. При политическата нестабилност не е ясно ще се осъществи ли той. Но са интересни два момента. Първо, идеята за „покупко-продажба“ бавно и полека отново бе родена от ГЕРБ – първо от варненските съветници на партията преди няколко дни, сега и от пловдивските.

Второ, ако се стигне до финансиране на сделката, сметката по 7-годишния казус „Гергов – Дупка – Панаир“ ще възлезе на 60 млн. лв. държавни пари – понеже Варна купи Дупката за 43. 2 млн. лв., пак предоставени от държавата.      

Реклама

Ето хронологията на събитията вчера и днес:

КРИЕНИЦА ПО СВЕТЛО ВЪВ ВТОРНИК

Тия дни тече срокът, в който кметът от хунтата ГЕРБ Здравко Димитров може да поиска спиране на вписването в Търговския регистър на промените в капитала, направени миналата седмица от акционерното събрание на „Пълдин Туринвест“.

Цял ден съветници от ДБ диреха из сградата на общината кмета или друг отговорен фактор, за да им напомнят да поискат спиране на промените чрез иск до съда. „Гонката“ настана, след като по-рано не бе установен контакт с Димитров по телефона.

Кметът обаче го нямаше (обяснението, поднесено на съветниците – командировка в Турция), ресорният му заместник също липсваше, а директорът на правения отдел се оказа в болнични. Така опитите за среща от страна на ДБ пропаднаха.

По-важното е, че Димитров не показваше намерение да обжалва вписването. Планираше единствено да атакува законосъобразността на промените. Според ДБ разликата между двете процедури е, че дори някога промените в „Пълдин Туринвест“ да се окажат незаконни, щом са вписани, във времевия прозорец Гергов ще има право да върши каквото поиска чрез собствеността в дружествата.

А че Димитров не смята да се занимава с оспорване в Търговския регистър пролича от две негови изявления – пусна съобщение до медиите, в което като намерение спомена единствено обжалване на законосъобразността, мотивира се, че Общинският съвет го е задължил само в едното действие.

Любопитно е, че насред превратностите, които претърпя сагата около Панаира от есента насам, първоначално бе проведено друго събрание на „Пълдин Туринвест“. Решенията му увиснаха, тъй като Гергов не го бе свикал според законовия срок.

Но тогава Димитров оспори вписването в Търговския регистър, макар съветът отново да не го бе задължил изрично. Според ДБ няма и нужда всяко едно действие на кмета да бъде разписвано предварително точка по точка, след като е ясна политическа воля. И имено преобръщането на волята – на ГЕРБ, бе в основата на поредното бездействие, което управата на община Пловдив бе на косъм да направи в услуга на Георги Гергов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.