Ето ги обвинените босове на Nexo (ВИЗИТКИ)

2 25 081

Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинения срещу четирима души по случая Nexo. По информация на „Капитал“ от разследващите инициалите им са К.К., А.Т., Т.Н. и К.М. На тях отговарят съоснователите на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев, за които прокуратурата намекна неколкократно, че са част от разследването, без да ги назовава. Освен тях според източници на „Капитал“ обвиняеми са директорите Траян Николов и Калин Методиев.

Последните двама, за които се твърди, че са Траян Николов и Калин Методиев, вече имат връчени постановления за привличане на обвиняеми и вземане на мярка за неотклонение гаранция от 1 млн. лв. На този етап няма данни да са връчени постановления на Антони Тренчев и Коста Кънчев, които по информация на „Капитал“ не се намират в България. Като заподозрян за организатор на евентуалната „престъпна група“ е посочен Коста Кънчев.

„Капитал“ потърси Калин Методиев и Антони Тренчев, но мобилните им телефони са изключени. Траян Николов отговори, но отказа коментар.

Междувременно Британската агенция за борба с престъпността (National Crime Agency, NCA) потвърди, че помага на българското следствие. С уточнението, че не може да даде повече детайли и разпространението на такива може да се случва само от българските власти, говорител на NCA коментира: „Работим отблизо с българските власти, включително и Националната следствена служба (НСлС), за да се борим със сериозна и организирана престъпност.

За да помогнем в това разследване, споделяме опит по отношение на начина на действие на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме съвети и помощ при използването на инструменти и техники за прекратяване на този тип дейност. Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително.“

В четвъртък българската прокуратура, ДАНС и НСлС влязоха в офисите на криптобанката Nexo, а в петък на пресконференция съобщиха, че обвинението е в организирана престъпна група с цел пране на пари, банкова дейност без лиценз, финансови и компютърни измами. Тогава от прокуратурата не потвърдиха кои са обвинените, като официално такава информация няма и досега.

Реклама

От Nexo обявиха, че ще съдят държавата, като самата компания продължава да работи. Тя няма дейност в България, а само на чужди пазари. Макар нейните криптоактиви да се топят, измерени в долари, тя държи почти постоянно ниво, предимно заради скока на целия криптопазар през последните пет дни.

Кои са обвинените?

Антони Тренчев е публичното лице на Nexo. Съосновател, съсобственик и изпълнителен директор на компанията, която е представена публично като проект в края на 2017 г. – по-малко от година след като престава да бъде народен представител от „Реформаторски блок“ в 43 Народно събрание, от квотата на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. Тренчев не се е появявал публично от претърсването на офиса на компанията насам, но при контакт с „Капитал“ в дните след акцията отрече напълно обвиненията.

Коста Кънчев е съсобственик и съосновател на Nexo. В LinkedIn профила си той е описан като председател на борда на директорите на Nexo, а в българския сайт на компанията – като управляващ партньор. В редица разговори с източници на „Капитал“ през последните две години Кънчев е описван като най-силния глас в Nexo и създателя на цялостната концепция на компанията.

Между 2011 и 2021 г. Кънчев е член на борда на директорите на компанията за бързи кредити „Кредисимо“, като в LinkedIn той се е отбелязал като съосновател още от 2007 г. Между септември 2019 и декември 2021 г. той е и управител на българското дружество на Nexo „Ен Ди Ес“ заедно с Антони Тренчев и Калин Методиев. След това управители стават оперативният директор Траян Николов и финансовият директор Надежда Кръстева.

Калин Методиев е представен като управляващ партньор и съосновател на Nexo на българския сайт на компанията. Методиев невинаги е бил определян като съосновател – първоначално като такива се представят само Антони Тренчев, Коста Кънчев и Георги Шулев. Последният си тръгва от компанията през 2019 г. и започва съдебна битка срещу бившите си съдружници. Преди да стане част от Nexo, Методиев е директор във финансовата група „Карол“. Председател на управителния съвет на CFA обществото в България – клуб на сертифицираните финансови анализатори.

Траян Николов е продуктов и оперативен директор в Nexo. Той е и един от двамата управители на българското дружество „Ен Ди Ес“. Част от компанията от 2020 г. насам, като преди това, между 2011 и 2020 г., е работил в базираната в Нидерландия PayU, компания за онлайн разплащания, собственост на южноафриканския холдинг Naspers. Единственият от обвинените, който не е бил част от компанията през цялото време, в което българското обвинение ги счита за организирана престъпна група – 2018 до 2023 г.

2 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    ушака само може да им напърди чушките

  2. Schatz казва

    Едни много некомпетентни и необразовани хора уж обвиняват едни високо квалифицирани хора, след време цяла България плаща за некадърността на политическата бухалка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.