Удар на Narod.bg: Ето я „Понци схемата“ на Nexo – пирамидата ни вкарва в конфликт със САЩ и Великобритания (ДОКУМЕНТ)

3 19 219

Още лятото на 2022 година Narod.bg алармира, че депутатът от 43-ото Народно събрание (2014 – 2017 г.) Антони Тренчев е главно действащо лице в мащабна икономическа измама за над 4 милиарда долара, свързана с компанията за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo.

Няколко дни след като в четвъртък сутринта прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба (НСлС) влязоха в офисите на българската криптокомпания Nexo, разследвайки компанията за схема за пране на пари, финансови и данъчни престъпления, както и заобикаляне на международните санкции срещу Русия българската държава е на път да бъде злепоставена пред цялата международна общност.

Чутовния скандал с пирамидата „NEXO“ не само може да срине имиджа на България, но въвлече страната в конфликти с Америка, Великобритания, и страни от европейския съюз в това число Белгия, Нидерландия.

Narod.bg научи, че службите определят Nexo като треторазрядна пирамида , която не кореспондира с условията и изискванията на банка за криптовалута.

Осведомени източници разкриха, че в резултат на пирамидалната дейност на Nexo ще пострадат обикновени хора, предимно американски граждани и такива от Западна Европа, които не само ще загубят част от вложенията си, но в крайна сметка ще се окажат длъжници.

Един от борда на директорите Коста Кънчев, който е братовчед на Константин Кънчев, шеф на „Хелпкарма“, която компания се свързва с отклоняване на пари от СМС за болни и нуждаещи се хора е получавал в своя хардуерен портфейл „ЛЕДЖЪР“.

Ето и схемата по която пирамидата Nexo препира пари:

Всеки един от инвеститорите първоначално е пращал своята криптоинвестиция, за да може реално да закупи Nexo токени в самостоятелен, напълно отделен частен портфейл, който обаче напълно се контролира от Коста Кънчев.

Напълно самостоятелно и по неясни правила и мотиви Коста Кънчев в последствие превежда на адреси в борсите KRAKEN и BIANACE, които той контролира.

Реклама

Част от акаунти на Кънчев в платформите са били създавани както на негово име, така и на фирма ZENGA, регистрирана в Белис, с която той е пряко свързан.

След като направените криптоинвестиции бъдат обърнати от акаунтите KRAKEN и BIANACE в долари и евро, Кънчев е теглел парите и правел незабавни преводи към лични сметки в швейцарската банка PIKTET.

Службите проверяват и наличието на преводи към други сметки на различни лица, повечето, от които свързани с проекта „Да, България“.

Във времето Кънчев завърта схемата на препиране, чрез придобиване, като започва да продава обезпечението на клиентски средства по съществуващи заеми с цел придобиването на така наречените ликвидни средства, за да може  по този начин да се завърти схемата за последващо отпускане на нови заеми.

Източници от службите за сигурност определиха Nexo като пирамидално структура от времената преди 20 години, която скрита зад имиджа на криптобанка използва съществуването на обезпечение от текущи заеми, за да продаде срещу ликвидни финансови средства, за да може да се използват тези средства в последствие за увеличаване на портфейла от заеми.

Действайки пирамидално за да въвлече повече чужди граждани, предимно от Америка и Западна Европа, в началото на 2020 година „NEXO“ отваря нова ниша, като започва да приема депозити в американски долари по начин по който е действала до тогава в Европа и Великобритания, без да притежава необходимия за това лиценз.

За да заобиколи законовите правила и най-вече потребителите от САЩ, които в крайна сметка се явяват измамени, „NEXO“  осъществява дейността с американски долари под претекст, че самите депозанти закупуват криптовалута издавана от „NEXO“ с валутен курс 1 към 1 американски долар и в резултат на това всички тези клиенти на „NEXO“ ще бъдат обезпечени с лихва от компанията, която тя нарича USDX.

Вероятно в крайна сметка схемата „NEXO“ ще се окаже форма на остарялата и известна пирамидална схема „Понци“.

За да размие престъпната си схема, „NEXO“ почти не оперира на територията на България, като благодарение на това почти няма измамени български граждани, но за тази сметка пострадалите и потърпевши американски граждани и английски поданици. са стотици.

Едва ли американците ще оставят непотърсена отговорност за крупната измама над техните граждани, което Великобритания вече заяви, че ще предприеме необходимите действие.

Много вероятно е случаят „NEXO“ да последва примера на Ружа Игнатова, като се  стигне до екстрадиция от България на виновните лица и същите да бъдат съдени по американските закони.

Това разбира се е най-добрия и логически изход на ситуацията имайки предвид, че вероятно високопоставените публични личности ще се оправят с прокуратурата в България.

3 Коментара
 1. Schatz казва

  Нищо не разбрах. Днес, слушах по БНР специалист по тези дигитални пари, той не посмя да каже нищо, не обвини никого, тъй като материята е много сложна за неуки, каквито са нашите прокурори . Чисто и просто това е поредната бухалка на Гешев пред американците, защото в прав текст го обвиниха в корупция.

 2. аз казва

  Пич, в американските щати(няколко на брой);пак Гешев ли ги обвонява? Обвиненията там са от миналата година, тук даже се бавиха.

 3. GCHQ казва

  Майката на Антони Тренчев -ИЛЯНА АЛИПИЕВА е съдружничка със СИРИЙСКИИЯ БИЗНЕСМЕН с ДС чадър ЗАКИ МАДЖИД захлебил от контрабанда на цигари-/любим бизнес на БОКО/ от 90те
  Маджид който държи фран4айзинга на КFC ,екшън аквапарк и хотел към него в Сл,Бряг
  МАДЖИД е съдружник с проРуския бизнесмен ВАСИЛ БОЖКОВ-Черепа във фирма “ТРАНСИМПЕКС“
  Сириеца,Божков ДПС бушони на ДОГАН/Дан4о Ментата бизнесмените- Здравко Стан4ев и Янко Кесаревски и покойния ВГУ ДС Младен Мутафчийски в съдружие с УНИкредит банк/банка ПЕРЯЩА РУСКИ ФСБ/ГРУ капитали/ изградили комплекс от 12 кооперации на стойнност 30 МИЛИОНА ЕВРА /Олд Несбар Хилс/ разбира се НЕ с пари откраднати от наивни британски и сащ вложители но изградили стройна СХЕМА за ПРЕпиране на мръсни пари в имоти
  Освен с съмнителни сирийци и руснаци ДПС отдавана ПЕРЕ ПАРИ на терористите от ИРА в имоти в с.КОШАРИЦА ,Сл.Бряг ,Поморие,Несебър
  Например парите от НАЙ-големия банков обир в историята на UK извършен от ИРА са ИЗПРАНИ в имоти по БГ Черноморие от активисти/висши кадри в ДПС
  ДЕСЕТКИ МИЛИОНА на биткойн кралицата Ружа също са ИЗПРАНИ в МНОЖЕСТВО имоти местността “БУДЖАКА“ Созопол,Сл,Бряг отново КОШАРИЦА и София
  Вероятно въпросните криптоизмамници от NEXO също са инвестирали ЧУЖДЕСТРАНИЯ кеш във бг имоти/БАНСКО ,Разлог или др/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.