ПРЕЦЕДЕНТ: Живко Суджука от ГЕРБ съди Гешев за 200 000 лева

0 6 991

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е завел дело срещу Иван Гешевата прокуратурата, с което настоява да му бъдат платени 200 000 лв. обезщетение заради делото „Суджукгейт“. Това потвърдиха пред „Сега“ от Софийския градски съд.

Мартинов претендира, че бил увреден с прокурорските действия срещу него. В иска си срещу държавното обвинение той твърди, че е претърпял болки и страдания, авторитетът му се сринал. Напомня и че прокуратурата не е оповестила публично свалянето на част от обвиненията срещу него.

Преди близо година Мартинов беше окончателно осъден на 2 години условно по делото, нашумяло като Суджукгейт. Върховните съдии оставиха в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). С него Мартинов бе признат за виновен, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за премиера по онова време Бойко Борисов.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг пастърма и филе „Елена“. Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Първата инстанция обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. Цената на този суджук е 8870 лв. За нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста.

Реклама

Като втора инстанция апелативният спецсъд „добави“ към вината на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230 лв. Долните инстанции отхвърлиха и иска от над 36 хил. лв., предявен срещу Мартинов от Проданов.

В началото на скандала, през 2017 г., по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинения. В последствие делото за суджука бе отделено от останалите и се оказа единственото, което стигна до съда.

Другите обвинения бяха за изнудване на Проданов за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис.

Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали.

През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението срещу Мартинов за закана с убийство към бизнесмен. Причината бе, че заплахата не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Точно тези обвинения, останали недоказани, сега са причина Мартинов да търси обезщетение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.