На власт докрай: С хитър трик Корнелия си урежда трети мандат на върха в БСП

0 10 765

Корнелия Нинова се гласи отново да предложи името си за кандидат за лидер по-късно тази година на пряк избор на председател. Редовният отчетно-изборен цикъл е през 2024 г., но стартът на процеса ще започне още тази. Шокиращата новина, че тя се гласи за трети мандат, достигна след заседание на работната група по промяна на устава на Столетницата, пише седмичникът „Уикенд“.

Източници на сайта Lupa.bg разкриват, че се гласи мащабен ремонт на партийния закон, в който от 2008 г., по предложение на тогавашния лидер Сергей Станишев, залегна т.нар. мандатност.

В момента Нинова е в края на втория си мандат и по член 18 от текущия устав няма право да се кандидатира за трети: „Председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и Председателят на БСП не може да се избират за повече от два последователни пълни мандата. Това ограничение не се отнася в случаите, когато има решение на НС на БСП за общинска партийна организация под 150 членове.

При предсрочно прекратяване на мандат същият социалист не може да бъде избиран отново за председател на ОбС, РС, ГС, ОблС на БСП преди изтичането на текущия мандат, и не по-рано от една година от прекратяването“, изрично пише там.

Реклама

Според запознати работната група предлага на заседанието на конгреса идния месец въпросният член да бъде променен, като специално мандатността да падне за основните органи на партията – областен, общински и районен социалист № 1.

Прокара ли се обаче такъв ремонт, Нинова ще има пълното право да ревизира текста и за самия председател, т.е. за себе си и така на практика да започне подготовката за нов пряк избор с прогнозирана дата за провеждане – септември-октомври 2024-а. „Сякаш Путин променя конституцията, за да остане пожизнено президент”, бъзикат се вече в червените редици.

Миналият избор на председател се проведе в състояние на изключителни дрязги между ръководството и опозиционните ядра в партията заради ожесточени спорове за партийните списъци с имащите право на глас, както и за мъртвите души в тях заради непълно функциониращата електронна система с книжките.

„Целта е чрез промените в Устава да се постигне организационно укрепване на партията, включително и адаптацията ѝ към новата дигитална среда, гласеше официалното съобщение от „Позитано” 20 за готвените поправки миналата година.

Оказва се обаче, че организационното укрепване на партията минава и през премахване на т.нар. съвместимост на постове. В момента уставът не допуска местните шефове да заемат места на депутати, министри или европейски представители. Нинова обаче допусна изключения в лицето на Иван Петков в Пловдив и пробития Борислав Гуцанов – във Варна. Затова настоявала и за тази поправка – да падне въпросната забрана, въведена в миналото по предложение на опозиционера й Кирил Добрев, разкриват още социалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.