СПРАВЕДЛИВОСТ: Осъдиха МВР на ГЕРБ за окървавения протест на Орлов мост

0 6 703

Гражданският активист Арман Бабикян от „Отровното трио“ осъди МВР на шайката ГЕРБ да му плати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г.

Това съобщи EURACTIV България, като цитира решение на Административния съд в София. „Сега“ също се запозна със съдебния акт.

През лятото на 2020 г. десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката както на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.

Реклама

Адвокат на Бабикян е неговият сподвижник от „Отровното трио“ Николай Хаджигенов. Бабикян настоява да получи 10 000 лв. обезщетение, но съдия Красимира Проданова приема, че е справедливо да получи 600 лв. – по 300 лв. за двете основания, сочени от Бабикян.

Първото е вреди от незаконосъобразно задържане в арест на СДВР, за от 05.35 часа до 07.18 часа на 7 август 2020 г. (Заповедта за задържане е отменена от съда).

Второто е за вреди от наказателно постановление, с което на Бабикян е наложена глоба от 100 лв. за това, че не се е подчинил на полицейско разпореждане да не пречи на преминаването на автомобили през Орлов мост. Това наказателно постановление също е отменено от съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.