БОГОИЗБРАН: Българинът на студено при 40 лв. неплатена сметка, Доган виси с 40 млн. за ТЕЦ „Варна“

2 57 439

Ако не си платите сметката за газ, дори и тя да е 40 лв., може да сте сигурни, че подаването ще бъде спряно, а скоро след това вероятно ще ви позвънят колектори на задължения. Не така обаче стоят нещата за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той също не си плаща сметките за газ – на притежаваната от него ТЕЦ „Варна“, но макар те да са близо 40 млн. лв., никой още не е почукал на вратата му, за да си ги събере.

През годините Доган многократно е показвал, че се ползва със специално отношение, особено от държавните дружества и институции. В случая пак е така. Държавната компания „Булгаргаз“, която му доставя газа в централата, вече цяла година не може да си събере дълговете и дори прави така, че плащането им да се отложи допълнително, пише „Капитал“.

Това става по време на служебното правителство на президента Румен Радев и назначеното от него ново ръководство на газовия доставчик, но към момента няма реакция от държавния глава, а ресорният министър Росен Христов твърди, че интересът на държавата е защитен.

В крайна сметка развръзката се чака в началото на февруари, когато ще се проведе заседание по делото между „Булгаргаз“ и ТЕЦ „Варна“. Но странните действия на държавата в този казус заслужават внимание.

За милиони няма закони

Историята със задълженията на Доган към „Булгаргаз“ не е нова. Още в края на 2021 г. по-предишният директор на дружеството – Николай Павлов, беше запорирал сметките на ТЕЦ „Варна“ заради неплатени фактури за 25 млн. лв. Тогава обаче централата се измъкна от ситуацията, като сключи няколко борсови сделки за продажба на електроенергия и погаси задълженията си.

Но още при следващата фактура – от 5 януари 2022 г., която е за 36 млн. лв. (238 700 мВтч или 23 млн. куб.м), ситуацията се повтаря, тъй като плащане няма. Този път „Булгаргаз“ първо обявява, че ще спре доставките на газ, и след като не получава плащане, на 25 февруари 2022 г. кани официално ТЕЦ „Варна“ да се издължи, като сумата вече е 37.4 млн. лв.

Централата на Доган подхожда отговорно и през март признава дълговете си, като иска схема за разсрочено плащане. „Булгаргаз“ обаче отхвърля предложения график за разсрочване и предоставя нов срок за окончателно плащане на просрочените задължения – 29 март 2022 г. По това време вече директор на компанията е Людмил Йоцов, назначен от правителството на Кирил Петков.

Междувременно точно през март ТЕЦ „Варна“ направи още няколко успешни сделки с електроенергия на борсата. Заради високите цени на тока, предизвикани от току-що избухналата война в Украйна, централата успя да си осигури приходи за 50 млн. лв. Но тук не ставаше дума за енергия, която ТЕЦ-ът ще произведе, а по-скоро се извършваше препродажба на ток, който централата на Доган някак купуваше на по-ниски цени, за да продаде след това по-скъпо.

Така или иначе тези сделки, каквито и печалби да са генерирали за дружеството, не са спомогнали за покриване на дълговете към „Булгаргаз“. Или може такава цел въобще да не е стояла на дневен ред.

В резултат на това следва искова молба от страна на „Булгаргаз“ във варненския съд срещу ТЕЦ „Варна“. Интересното е, че вместо директно плащане на сумата, която централата вече е признала, е поискано назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, която да изчисли размера на задълженията на ТЕЦ-а.

Реклама

Това само по себе си е стандартен правен ход, но в конкретния случай означава месеци забавяне на плащането. А точно по това време държавният газов доставчик започва да изпада в ликвидна криза заради рязко повишаващите се доставни цени на природния газ и забавеното плащане от клиентите.

Очаквано, в законоустановения срок ТЕЦ „Варна“ не отговаря на исковата молба и отказва да съдейства за изготвяне на допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, като е отказала достъп на вещото лице до поисканата документация. Така експертизата не е изготвена за първото по делото заседание и точно тук идва най-странното в поведението на „Булгаргаз“ – на 2 ноември 2022 г. държавната компания е поискала да не се дава ход на делото именно заради липсата на въпросната експертиза.

Според адв. Методи Байкушев в случая „подобно искане е неадекватно от юридическа гледна точка, защото липсата на експертиза не е пречка за постановяване на неприсъствено решение; не е и основание да не се дава ход на делото в първото заседание, като естествено съдът е дал ход“. Юристът дава и две възможни причини за действието на ищеца – „некомпетентност на сегашното ръководство на „Булгаргаз“ или услуга към ТЕЦ „Варна“ и Ахмед Доган от ръководство на „Булгаргаз“ с цел да му се даде повече време“.

Освен това „Булгаргаз“ дори не праща свой представител на делото, като по този начин е пропуснало възможността да поиска постановяване на неприсъствено решение по реда на чл. 238 от Гражданския процесуален кодекс, което влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Много въпроси, няма отговори

Всички тези неща се случват на фона на това, че когато служебното правителство дойде на власт през август, едно от първите неща, с които се зае, е да смени ръководството на „Булгаргаз“, така че да осигури повече прозрачност и да оздрави компанията. Вместо това обаче при казуса с ТЕЦ „Варна“ се случва обратното.

В отговор на въпрос от депутата Ивайло Мирчев (ДБ) в парламентарната комисия по енергетика на 11 януари служебният министър Росен Христов заяви, че според него е редно да се даде време за решение на проблема и не трябва да се бърза. Друг въпрос по думите ми е защо договор с такъв клиент няма банкова гаранция, която да обезпечи плащанията. „Договорът с ТЕЦ „Варна“ умишлено е направен такъв, че да има трудна събираемост и това да става по съдебен път. Но ние си водим делото, вярвам, че ще го спечелим и тези пари ще бъдат събрани“, каза той по-рано в ефира на bTV.

От изслушването на Христов в комисията обаче стана ясно друго – през 2022 г. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) не е плащал никакви суми на ТЕЦ „Варна“ за т.нар. „студен резерв“, който към момента се нарича „предоставяне на допълнителни услуги“. Това поне гарантира директорът на ЕСО Ангелин Цачев, който изненада мнозина с изказването си: „ЕСО не плаща нито лев на ТЕЦ „Варна“ във връзка със студения резерв, не е имало от година и половина плащания, откакто централата не работи.“

Не е ясно каква е позицията на самото „Булгаргаз“ по казуса с дълговете на централата на Доган и как ще се отнася към делото за напред. Това предстои да се види на насроченото за 3 февруари дело в Окръжен съд Варна. Но е много вероятно да се стигне до триинстанционно исково производство по общия ред.

По този повод от Антикорупционния фонд (АКФ) казват, че след приключване на производството и влизане в сила на осъдително решение по предявения вероятно основателен иск (който не се оспорва от „ТЕЦ Варна“ нито в процеса, нито извън него) е напълно неясно с какви активи ще разполага централата и дали вземането ще бъде реално събираемо.

От фонда изпратиха писмо и до министъра на енергетиката Росен Христов, в което поставят 8 конкретни въпроса.

Те най-общо са защо „Булгаргаз“ е поискало назначаване на експертиза, защо е подадена молба, с която се иска на делото да не бъде даван ход, както и дали има банкова гаранция по договора за доставка на природен газ и ако няма, как са обезпечени задълженията. Въпроси, на които все още не се знаят отговорите.

2 Коментара
 1. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ tiny.cc/pcttuz казва

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz

  ➤Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC- БKП и KГБ-ДC!: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Bcичkи дo eдин cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz

  ☞Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!: tiny.cc/7hc1vz

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz
  ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = ✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz
  ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka = ✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz

  ☞От 78 години България е под жидo-милициoнepo-цигaнcko ИГO!☜☞: tiny.cc/zc7wuz
  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz
  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz

  ☞ДПС е терористична организация произхождаща от БКП!
  ☞ДПС е политическото лице на българската мафия!
  ☞ДПС е голямата измама на прехода, продукт на ДС и КГБ!
  ☞ДПС е изпълнителното звено на ДС за грабеж над НАРОДА!
  ☞ДПС са бранителите на тайната власт в България!

  ☞Дoлy мaфиятa!☜☞: tiny.cc/abx1vz
  ☞Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo: tiny.cc/vbx1vz

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ и ДEМИЛИЦИOНEPOЗAЦИЯ!☜☞: tiny.cc/x4w0vz
  ☞☠️Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИHA!☠️
  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ☞☠️ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за Бългaроубийците Бoйкo Meтoдиeв Бoрисoв, Axмeд Иcмaилoв Axмeдoв-Дoгaн, Цигaнинa-Ивaн Kocтoв, Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа и бpaтя Дoмycчиeви!☠️: tiny.cc/yx42vz

  ☞☠️Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд☠️!: tiny.cc/2y42vz

  ☞☠️Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☠️: tiny.cc/4y42vz

  ☞☠️ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☠️: tiny.cc/6y42vz

  ☞☠️Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☠️: tiny.cc/hwczuz
  ☞☠️KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☠️: tiny.cc/b4dzuz

  ➤☠️✋Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!✋☠️: tiny.cc/zp6zuz

  ➤☠️Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: tny.cl/OeszcxBG0
  ➤☠️Гнycнa дoлнa cвoдницa пo Caмypaйckи: tiny.cc/6b1zuz

  ➤☠️ДПС е името на българската мафия!: tiny.cc/vx42vz

  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦Eпизoд пъpви – «Зaплaxaтa» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи: tiny.cc/3uw1vz
  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦♦Eпизoд втopи – «Нacилиeтo» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи: tiny.cc/4uw1vz

  ➤❤️Кoзият рoг 1971: tiny.cc/dtw1vz

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: tiny.cc/htw1vz

  ➤❤️Васил Левски-ТВ Театър: tiny.cc/hxw1vz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

 2. ✋Мордор-Унищожителя на сводници☠️ tiny.cc/Z88V6 казва

  ☞⚡Haй-гнycнитe твapи в MBP – Държавна агенция Технически операции – ДАТО.
  ☞⚡ДАТО се наричаше БОИ – Бюро за оперативно издирване.
  ☞⚡После ДАТО беше Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции”.
  ☞⚡ДАТО подслушва и следи най-вече неудобните на властта хора.
  ☞⚡ДАТО може да нахлуе в дома ви и да го обискира докрай, да монтира в него всякакви следящи и записващи устройства, без дори да узнаете.
  ☞⚡ДАТО ще увисне на компютъра ви, на джиесема ви, на мейла ви, на съответните устройства на ваши близки и приятели.
  ☞⚡ДАТО може да контролира всяка ваша крачка – навсякъде.
  ☞⚡Дори и без никакви законови основания.
  ☞⚡Казвам го като потърпевш.
  ☞⚡Проблема изобщо не е маловажен със СРС-тата, защото ти влизат в жилището, в колата, тормозят семейството ти, ходят по месторабота и разправят къф голям престъпник си.
  ☞⚡А то реално СРС то по донос от роднина на един милиционер-разузнавач който си харесал апартамента ти и решил, че може да те поръча!
  ☞⚡И като видят че човека е чист-търсят още и още да пишат небивалици и доноси.
  ☞⚡Това се случва във клозета-БГ.
  ☞⚡Пишете истината.
  ☞⚡Проблемите са огромни!
  ☞⚡Kуpвитe и кoпeлдaцитe от ДATO, момчета и момичета, чичковци и лелки, баби и дядовци, въобще не могат да бъдат заподозрени като милиционери.
  ☞⚡Те вършат задачите си според случая – с остригани до голо глави, с татуировки по тялото и обици по носа, с пънкарски дрехи, или пък като уморени жени с пазарски чанти и пийнали мъже.
  ☞⚡В друг случай се превръщат във вехти-вехти клошари и изпаднали просяци, или приемат образа на нафукани млади бизнесмени с маркови костюми и очила, на техни елеганти и сексапилни сътруднички и уж-секретарки!
  ☞⚡Цецомобилите са пoдслушвали в цялата страна⚡: cutt.us/acZhd
  ☞⚡Цецомобилите са били оборудвани с по 5 catcher-а прихващачи на IMSI и IMEI⚡: cutt.us/SvziK
  ☞⚡Три от Цецомобилите се ползвали от дирекция Оперативни технически операции (СДОТО), два от ДАНС, един от ГДБОП, a последният бил на военното разузнаване.⚡: cutt.us/vouD6
  ☞⚡Мътната смърт на експерта по Цецомобилите Евгений Николов⚡: cutt.us/NodBG
  ☞⚡Убитият компютърен специалист Николай Найденов е работел и по възстановяването на унищожените файлове от цецомобила, с който МВР извършваше незаконни подслушвания⚡: cutt.us/bHUxP
  ☞⚡Катастрофата в кресненско дефиле и убийството на експерта по цецомобилите Евгений Николов⚡: cutt.us/ESvSo
  ☞⚡И отново с шпионски софтуер ДАТО подслушва и следи неудобните на власта⚡: cutt.us/M5Ing
  ☞⚡В ДATO и ДAНC се използва Pеgаsus нерегламентирано! ⚡: 350.my/Ilx7kRlF
  ☞⚡Ето как действа цялата схема за подслушване и следене! ⚡: cutt.us/szqm6

  ☞☠️Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☠️: tiny.cc/hwczuz
  ☞⚡Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!⚡: tiny.cc/rq6zuz

  ☞⚡БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: tiny.cc/3ugwuz

  ☞⚡Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!⚡: tiny.cc/sd33vz

  ➤⚡Wald Drache-Fick die Polizei[I] ⚡: tiny.cc/mdayuz
  ➤⚡Wald Drache-Fick die Polizei[II⚡]: tiny.cc/zdayuz
  ➤⚡Wald Drache-Fick die Polizei[III]⚡: tiny.cc/xdayuz
  ➤⚡Wald Drache-Fick die Polizei[IV]⚡: tiny.cc/vdayuz

  ➤⚡Maфиятa в Бългapия, тoвa e пoлициятa, ДAHC, БOП и HCO!⚡: tiny.cc/atgwuz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.