УДАРНО: Бойко и Гергов на разпит за грабежа на Пловдивския панаир

2 13 723

Скандалът около Пловдивския панаир влиза в Народното събрание. ДБ и ПП внесоха предложение за създаване на временна анкетна комисия по казуса.

Замисълът е комисията да проучи всички факти и обстоятелства от 2016 г. до днес във връзка с „харизването на Пловдивския панаир“, както се изрази съпредседателят на ДБ Христо Иванов, на Георги Гергов – почетният консул на Руската федерация в града под тепетата.

Иванов изтъкна, че декларациите и призивите вече не вършат работа. „Интересите на г-н Гергов упражняват такава гравитация, че сериозни политически фактори, като ръководството на ГЕРБ, не могат да им устоят“, аргументира се десният политик. Той отрече, че ПП и ДБ подхващат темата само заради предстоящите тази година местни избори.

Вносителите планират да привикат не само Гергов, но и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, за да дадат обяснения за грабежа. Ще бъдат потърсени мненията на държавни институции: от министерството на икономиката – дали е възможно да си върне акциите в панаира; от министерството на културата – дали може да се обяви панаирът в паметник на културата, за да се избегне неговото презастрояване и съсипване.

Реклама

Комисията ще разгледа начина, по който държавата се е отказала от акциите си в панаира. Ще проучи и действията на кметовете от ГЕРБ Иван Портних, Иван Тотев и Здравко Димитров, както и на общинарите от Пловдив и Варна по отношение на това, което се случи с панаира. Очаква се да бъде разгледан и друг казус – дали е имало „натиск над общински съветници в Пловдив и Варна за това 350 декара в почти централна градска част на река Марица да отидат в ръцете на частник и да бъдат застроени“, както обясниха вносители.

Никола Минчев от ПП заяви, че казусът е показал разликите между говоренето на ГЕРБ за борба с корупцията и евроатлантизъм, от една страна, и реалните действията на партията. „С това предложение показваме отново, че обединени около правилните приоритети, с реални действия, а не само с говорене, ние вярваме, че промяната ще продължи“, оказа символична подкрепа на инициативата и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

ПРЕПОРЪКА

От ГЕРБ не проявиха интерес към предложението на двете формации. Депутатът Тома Биков обяви пред медиите, че панаирът е бил приватизиран от БСП – бившият партньор на ДБ и ПП в кабинета „Петков“, при това по времето, когато соцлидерът Корнелия Нинова е била зам.-министър.

„Те могат спокойно да се съберат и да обследват цялостно този проблем от неговия зародиш до неговото състояние в момента“, посъветва Биков трите формации. По отношение ролята на герберите той коментира само, че неговата партия е дала сделката за панаира на съда, който да определи дали е законна.

2 Коментара
  1. Д-р Менгеле казва

    хЕ-хЕ, много сте ги shop-нали двата дъртофела! Амчи те мязат…, направо на нищо не мязат, да вървят в пенсия и да си харчат чорибето.

  2. Д-р Менгеле казва

    Парите за пенсии се увелиават! Бегайте дядки!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.