НОВ СКАНДАЛ: Александър Морфов пак надраска врати в Народния театър с „офис“ и „приемна на ДПС“

6 19 597

Вратите на кабинетите на директора на Народния театър Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева отново са надраскани – съответно с надписи „офис“ и „приемна“ на ДПС. Това е станало в събота вечерта, но случаят не е оповестен в неделя и нищо чудно да бъде потулен в понеделник, когато надписите бъдат изчистени, коментираха пред Mediapool източници от Народния театър, запознати със случая.

Не е изключено от театъра да не съобщят за случая или да отричат, че подобни надписи е имало, тъй като ръководството на институцията няма интерес да раздухва скандала, който по всякакъв начин се опитва да рамкира като „личен“ конфликт, при това изолиран.

Автор на надписите отново е режисьорът Александър Морфов, който през ноември предизвика безпрецедентен конфликт в театъра, когато за пръв път надраска вратата на дългогодишната пиарка на Ахмед Доган и бивша народна представителка на ДПС Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“.

Изкъртена беше и табелката с длъжността ѝ. Директорът на театъра Васил Василев извика полиция да провери кой е „неизвестният извършител“ на „вандалския акт“, но Александър Морфов обяви, че той е извършителят. Обясни и защо, като напомни поредната публична поява на Велислава Кръстева до почетния председател на ДПС Ахмед Доган на изборите на 2 октомври, независимо, че поне официално отдавна работи за друга институция – Народния театър.

„Вандалският акт“ бързо се трансформира във вътрешно-институционален, между-институционален и политически конфликт, който обаче е все още в „замръзнала“ фаза.

Директорът на театъра Васил Василев зае твърдо страната на Кръстева, с която били изградили отлични професионални взаимоотгношения още като зам.-министри на културата в кабинета „Орешарски“, без да се интересува от репутацията на институцията, която в момента оглавява и от факта, че емблематични режисьори като Александър Морфов и Явор Гърдев заявиха, че ще напуснат театъра, а главният драматург Захари Карабашлиев подаде оставка още след избухването на скандала през ноември.

Реклама

Служебният министър на културата Велислав Минеков даде да се разбере, че очаква от директора да предприеме промяна. „Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени, също са впечатляващи“, каза Минеков през ноември.

И даде да се разбере, че освен проблема с Кръстева, в Народния театър има и други обезпокоителни процеси, поради което поиска от Василев да предостави договори с външни фирми, външни услуги и външно финансиране. Василев отказа с мотива, че начинът, по който са поискани, е незаконосъобразен, иначе той бил готов да съдейства.

Междувременно директорът на театъра успя да привлече на своя страна редица именити актьори от трупата, които направиха подписка в негова защита като контраакция срещу други техни колеги, които искат той да напусне заедно със свидната си пиарка Кръстева. Причината за популярността на Василев сред актьорите е, че той се използва умело всички възможни бюджетни врати и вратички, осигурявайки през последните месеци невиждано високи възнаграждения за работещите в театъра; освен това той възстанови „Хъшове“ и „НеОдачници“, доведе известни чуждестранни режисьори и пр.

През изтеклите два месеца скандалът прерасна и се разрои в няколко различни като нива, посока и важност конфликти, вече станали трудно проследими и трудно разбираеми за обществото.

Практически основната претенция на Мофров е по отношение на морала. Още след първата акция той ясно заяви: „Аз нямам етническа нетърпимост (в каквато побързаха да го обвинят от ДПС-бел.ред.), аз имам нетърпимост към хора без морал!“.

Срещу този морален апел, изразяван със стихийни „вандалски актове“ като надписи по вратите, стои непоклатимо директорът, барикадиран зад всички легитимни основания, които му дава постът – автономията на институцията, буквата на закона, както и безспорните му умения да обезпечи огромни заплати за персонала – за онзи, който се подчинява и е на негова страна, разбира се, докато неудобните са принудени да напускат.

6 Коментара
 1. Schatz казва

  Абе, този алкохолик Морфов трябва веднага да бъде уволнен от Народния театър. Аз като данъкоплатец не желая да се руши публична държавна собственост. Да си основава частен театър, и да си прави маймунджилъците.

 2. Радичков казва

  това се превръща в една от най добрите постановки на Морфов – „Един траверс в Народния“

 3. КАВАЛКАНТЕ казва

  SHATZ – ПУТКО ,ТИ КАТО ДАНЪКОПЛАТЕЦ ДА ВЗЕМЕШ ДА МУ ДУХНЕШ НА МОРФОВ ,ХЕМ И ДА ТИ ОЛЕКНЕ

 4. Fondation ''US 4 BG'' казва

  ДПС е МАФИЯ
  ДПС държат БФС и куклата ибрикчия БОБИ Михайлов С КОЙТО ВЪРТЯТ и ПЕРАТ ПАРИ през ЧЕРНО ТОТО
  ДПС през ШИЩИ Пеевски държат СЪД,служби и Прокуратурата
  ДПС държат НАЙ-оборотните транспортни автобусни фирми
  ДПС държат и БГ Енергетика
  ДПС е символ на “ДЪРВЕНАТА МАФИЯ“
  ДПС бетонира с РУСКИ ПАРИ БГ Черноморие
  ДПС /ГЕРБ са РАКови тумори ИЗСМУКВАЩИ ЖИЗНЕНИТЕ СИЛИ НА бг икономика
  ДПС през КОШЛУКОВ държат в шах и мат БНТ/Кошлуков е ЛИЧЕН избор на руския агент Сава ДОГАН .ДОГАН и Кошлуков са съкилийници от Старозагорския затвор/ така ДПС влияее в-у нагласите на БГ Общество
  ДПС през пиара на Народния театър “Иван Вазов“ ИСКА да ВЛИЯЕ НЕГАТИВНО в сферата на ТЕАТЪРА и БГ КУЛТУРА тласкайкия към ТУРСКО-РУСКИ АЗИАТСКИ сфери на влияние откъсвайки я от Европа
  Да припомним думите на лидера на ДПС ДОГАН “Пътя на България МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА“ може би за това бившия ШЕФ БНТ туркинята СЕВДА ШИШМАНОГЛУ има 4 ап в ИСТАНБУЛ о десетки милиони от бюджета БНТ ПОТЪНА във филми снимани в ИСТАНБУЛ/ПОД ПРИКРИТИЕ/

 5. Павел казва

  И от къде имате тази информация? Работя в Народния театър, не обичам директора и антуража му, но такава случка няма!

 6. Батман казва

  Василев и тая чума от ДПС вън от Народния театър! Долу ръцете от Морфов!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.