РАЗПИТ: Иван Гешев на килимчето в НС заради прокурорски чадър над руски агенти

0 8 233

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде извикан на изслушване в парламента заради казаното вчера от Христо Грозев през комисията за контрол над спецслужбите, че прокуратурата прикрива руското военно разузнаване ГРУ в случаите с взривяване на военни складове в България.

Това се разбра от интервю на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев пред Нова тв.

Грозев бе изслушан от парламентарната комисия заради обявяването му за издирване от Русия на 26 декември м.г. Наред с другите въпроси в комисията, той беше питан и за развитието на разследванията по разкрития на „Белингкат“, свързани с взривове в български военни складове. Те „не се движат със скоростта, с която бих очаквал“, каза Грозев.

Реклама

И обясни, че е свидетел как се движат подобни разследвания в други страни – Чехия, Украйна, Великобритания. „Моето общуване с някои от правоохранителните органи в тези страни, показва, че информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща“, каза Грозев. Според него българските власти отричат пред чуждите възможното участие на ГРУ във взривовете – информация, която тук следствените органи имат.

Пред чуждите колеги тези инциденти се представят като нарушение на правилата за безопасност, каза той. „Това означава, че България практически прикрива участието на ГРУ в българските взривове“, поясни Грозев.

И допълни, че взривовете са организирани от 7 души от ГРУ, които сега са назначени от Путин като негови лични представители в различни региони на Русия. „Те са публични политически лица.

Това би дало възможност на българското общество да бъде запознато кои са източниците на опасност за националната сигурност на България“, обясни Грозев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.