Симеон Дянков мрачен: Скоро няма да видим Шенген

7 7 813

Огромно и негативно влияние има политическата криза върху публичните финанси на страната. Партиите са в готовност на избори и затова са по-щедри, отколкото са възможностите на държавата. Ние сме в по-голям дефицит, отколкото икономиката ни предполага, предупреди в интервю за БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков, прочул се с лафа за „постната пица“.

Според него 2024 година не е реалистична за влизане на България в Шенген: 

„Без редовно правителство няма редовен бюджет. За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния редовен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии. В предишните два бюджета не ги изпълняваме, а сега нямаме редовен бюджет.

Следователно нито инфлацията, нито дефицитът, нито основният лихвен процент по 10-годишните ДЦК – три от четирите коефициента, не са изпълнени… Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматичното удължаване на срока ще е с две години“.

Реклама

Симеон Дянков допълни, че сме далече от овладяване на инфлацията, а през този месец и през следващия ще наблюдаваме увеличаване на процента й, тъй като от началото на годината в много европейски страни автоматично влизат по-големи пенсии, по-големи социални плащания, нови цени.

„Задава се рецесия или около нулев растеж в Европейския съюз. Ще има забавяне и на българската икономика“.

Симеон Дянков не очаква да бъде съставено правителство с втория мандат заради ярките разделителни линии между „Продължаваме промяната“ и някои от партиите в парламента. Според него шансовете за редовен кабинет са при третия мандат. Най-голям интерес това да стане имат „Български възход“ и „Демократична България“, дори и БСП.

Прогнозата му за хоризонт на евентуално ново правителство е – до или малко след местните избори през есента.

„Трябва ни редовно правителство, което да вкарва закони в парламента и което да ни представя в Брюксел, което в момента служебният кабинет не може да прави.“

7 Коментара
 1. многознайко казва

  Абе какъв Шенген -какви пет лева???Вие т.тар.умораздаватели някога минава ли ли сте границите на тоя Шенген???Дребна случка от 30.12.2022г.-Пътувам с потъналата в небитието ЛУФТХАНЗА от Щутгарт през Мюнхен за София.Трябва да мина през зоната за сигурност.Облечен съм така-съвсем леко защото знам през какво трябва да мина-лек понталон,една фанела на голо и маратонки без метал.Системата на това летище е не рамка,а ренген.И светва-ляв ръкав и десен крак -коляно.Айде ръчна проверка-зад паравана.Питам проверяващия какво търси,като всичко е по тялото ми и ръчния му детектор нищо не отчита.Не беше немец,но ми сподели че ретгена не им работи-и то с такава досада,че разбрах,че не съм изключение.По това перо-отдавна сме ги минали-сигурността.И да ви споделя-Германия/разбирай ЕС/ не е това което беше-не са на дъното,а копат под него.Ама кой да го каже на глас…..

 2. d казва

  Дано теб да не те видим скоро

 3. РАЯ казва

  е, нищо де

 4. ИСТИНАТА казва

  Какъв ШЕНГЕН БЕЗ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА,“Белене“,“ДЖУДЖЕТАТА“,“Лукойл“,Капитан Андреева,………………….,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“ и ЯТАЦИ,КАКВИ 5 лева?!

 5. !!! казва

  Да им пикая на Шенгена и на еврото.

 6. Дедо Пене казва

  Симеон Дянков е куха лейка! Според доклад на МФ Бюджетният дефицит за 2022г е 2,9% !
  Малко чете, много глупости ръси и то срещу България Пицарят на ГЕРПи???

 7. Дедо Пене казва

  Какво общо има Шенген с крадците–политици ,освен че не приемат Съдебната реформа – т.е. се дърпат да влязат в затвора.
  „Мили, Тъпи Българчета“ ще видите за една година къде ще са хърватите, докато плюете Шенген и Еврозоната Насила на никого не може да налееш мозък!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.