Не хранете илюзии: Отиваме на избори през март или април – ето датите

1 6 295

Предвид темпото на конституционната процедура за съставяне на правителство поредните предсрочни парламентарни избори биха се провели на 19 март, 26 март или 2 април. Това заяви пред „Нова нюз“ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според нея „Продължаваме промяната“ може да върне по-рано от 7-дневния срок втория мандат, ако програмата ѝ не събере достатъчно подкрепа в парламента.

В случай че мандатът бъде върнат, то за президента Румен Радев възниква задължение в 7-дневен срок да определи коя да е следващата парламентарна група, на която да бъде връчен проучвателният мандат – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ или „Български възход“.

Реклама

След това тя ще има неограничен срок, за да излъчи кандидат за премиер, а когато такъв бъде посочен, формацията ще има отново една седмица, за да представи състав на правителство.

„Преди Нова година, съзнателно или не, Бойко Борисов избърза да изрази подкрепа за „Демократична България“. По този начин Радев трябва да прецени дали, давайки мандат на формацията, зад този мандат няма да наднича връщането на ГЕРБ във властта“, посочи Киселова.

Ако и третият мандат е неуспешен, то президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

1 Коментар
  1. Со керез казва

    Ще отидете га цъфнат налъмите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.