Шансът е голям: Стефан Янев прави кабинет?

7 18 529

Съществува шанс за съставяне на ново правителство и този шанс не е никак малък, заяви за News.bg народният представител от „Български възход“ Александър Николов.

Всички партии без една давали заявки да се намери формула за излъчване на работещо мнозинство. Първият месец след Нова година ще покаже доколко отделните партии и парламентарни групи и лидери действително отстояват подобна заявка, доколко са готови да я прекроят в действия или това е говорене, което цели да смекчи евентуалното понасяне на отговорност, ако този парламент не съумее да излъчи работещ кабинет, подчерта той.

И при втория мандат от БВ са споделили своето виждане, че във възможната конституционна процедура трябва да се намери възможност за съставяне на правителство.

Вече сме провели няколко срещи с мандатоносителя, изчистваме принципите, приоритетите, законодателните инициативи, поясни Николов. Предстоят още няколко срещи, в които ще дадем коментари по техните предложения, ще направим нашите спрямо ангажиментите ни в кампанията и програмата на БВ, изтъкна той.

Формацията на Стефан Янев се надява на общо съгласие да се създаде програмна декларация, с която разговорите между БВ и ПП да продължат. Тогава ще се формализират разговорите и на структурата, състава и персоналния състав на правителството.

Реклама

Мандатоносителят носи голямата отговорност да даде ясната формула, по която ще получим математиката и то математика, която опира не просто до 121 плюс, а математика, която опира до голямо, широко мнозинство, близко до конституционното, поясни народният представител.

За първия мандат Николов каза, че ГЕРБ е трябвало да направят повече компромиси в търсене на възможната подкрепа. Много е важно в следващия месец политическото говорене на партиите и лидерите да намери своето изражение по отношение на действия, настоя депутатът.

По думите му до момента БВ са показали, че са отворени за разговори към всеки. Ние не си правим тънки сметки за евентуалните електорални щети, подчерта Николов. Партиите, по думите му, трябвало да излязат от говоренето, което обслужва тяхната кондиция за евентуални следващи избори.

Според него самото спрягане на БВ като трети мандатоносител показвало, че формацията до момента е имала конструктивно поведение. Ако това е решението на президента, разбира се, че имаме готовност да получим третия мандат, имаме готовност да проведем разговори с абсолютно всички, поясни още Александър Николов.

За разлика от първия и втория мандат обаче БВ ще държат на открит и ясен разговор, от който да стане ясна действителната позиция на всяка една от партиите.

БВ искат да видят до колко са тясно партийните интереси и егоизма и дали партиите са готови да дадат крачка назад в името на стабилността и в името на това държавата да премине през кризите.

7 Коментара
 1. Кембриджката петирка казва

  Държавният департамент, спец-службите и Херо Мустафа пак се издъниха с кадровия си подбор от БКП+Б3НС+ДС+фатмашки добичета! СВР и ГРУ пак им пробутаха най-некадърните си клепто-агенти!

 2. ве казва

  Дано не стане.
  Вкараха го в парламента в последните няколко часа от изборния ден, благодарение на ГРОБ и циганския вот.
  На бат бойко това е последния шанс да дойде на власт иначе америка ще го наМАГНИТИЗИРАТ

 3. ИСТИНАТА казва

  А,КОЙ,КОЙ,КОЙ е ТОЙ „Другарят“Янев и УЖ „неговият възход“?! КАК бяха СПУСНАТИ в „парламента“?! ЗАЩО третият мандат трябва да се „ДАДЕ“ на НАЙ-МАЛКИТЕ,добрали се до „парламента“ по КРИМИНАЛЕН НАЧИН???? ЗАЩО с „възхода“ и ОПГ „герб“ да „МОЖЕ“,а с ПП и ДБ да НЕ МОЖЕ?!?!?!

 4. Со керез казва

  Тоз неандертал къде ли е произведен? В пещерата на бай Герги Седефчов и бай Рум 5, или под орхидеята на примата от Банкя?!

 5. Анонимен казва

  ЩЕ СТАНЕ, С ПП, НО СЪС СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ. НЕКА НЕ ПРОПУСКАНЕ СЕГА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА БВ.

 6. Со керез казва

  Ще стане га цъфнат налъмите, аноним. Неа да стане нито през март, нито през април, дори на 1-ви.
  Мангалите не могат да имат държава, за какво им е правителство?

 7. Со керез казва

  Когато един народ сам си реже главата, мисли с гъза си и го управляват гЪзове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.