Съдът удари братя Домусчиеви с 25,3 млн. за далаверата „Български морски флот“

0 6 649

Бизнесмените от Разград – братята Кирил и Георги Домусчиеви, дължат неустойки по договора за приватизация на параходство „Български морски флот“ от 25.3 млн. лв., постанови Върховният касационен съд. Исканията на Агенцията за публичните предприятия и контрол бяха за 52.2 млн. лв.

Съдът отхвърли искането на Агенцията да се отмени решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. То е от декември 2021 г. и се постановява, че фирмата – собственик на параходството „Кей Джи маритайм шипинг“ АД, дължи на държавата малко над 25.3 млн. лева неустойка по договора за приватизация от общата претенция от 52.2 млн. лв., съобщава „Капитал“.

Сделката за приватизация е от 2008 г., когато германско-българският консорциум „Кей Джи маритайм шипинг“ купува 70% от флота. Пет години по-късно компанията има изцяло български собственик – „Адванс пропъртис“, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Реклама

В договора за приватизация е заложено изискване за поддържане на определен тонаж на търговските кораби, както и за броя на персонала и размера на инвестициите.

След сделката започва световната криза, която води до свиване на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата, „Кей Джи маритайм шипинг“ излиза с искане до арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж и броя на служителите да бъдат намалени. След съдебно решение договорът не бе променен.

През 2019 г. държавата в лицето на Агенцията за публичните предприятия и контрол предяви да й бъде платена неустойка от малко над 52 млн. лв. пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата за неизпълнение на средногодишния общ тонаж на корабите на БМФ за целия 10-годишен следприватизационен период.

На свой ред „Кей Джи маритайм шипинг“ завежда иск пред Арбитражния съд на БТПП, като твърди, че неустойката по приватизационния договор не се дължи. През декември 2021 г. арбитражният съд постановява неустойка от 25.3 млн. лв. Тъкмо по него е произнасянето на съда сега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.