„Промяната“ като хунтата – налази държавни офиси без пари

1 8 179

Новите партийци от „Продължаваме промяната“ ударно пускат заявления до различни малки общини в България, за да ползват помещения за офиси, показа проверка на „Филтър“.

Никой не знае колко членове има най- новият играч на политическата сцена, а информацията за работата на структурите в страната е оскъдна и само преди избори.

Също като критикуваните от тях партии на статуквото „Продължаваме промяната“ ще ползват офисите си безплатно. Държавата и общините са длъжни да им осигурят място за партийна дейност безвъзмездно.

Това се е случило с промяна в Закона за политическите партии през юли 2019 година. С тях всяка партия, която има над 1% от гласовете на последните избори, може да се ползва от екстрата. Единственото задължение е да не се преотдава под наем, но има и вратичка — само за трети лица, свързани с партийната дейност.

До изборите на 2 октомври, когато загубиха от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ имаха няколко офиса в страната, а партията действаше повече виртуално, отколкото на терен. След изборите обаче ситуацията е коренно променена. Носителите на втория мандат за съставяне на правителство не губят времето си само в парламента и във фейсбук.

На 1 ноември например в русенската община Две могили се получава писмо от депутатката Рена Стефанова като пълномощник на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. С него тя заявява желание на партията да се даде помещение за офис с изискване то да е в центъра. В Две могили живеят около 7 хиляди души. Градчето е известно най-вече като родно място на фолк певицата Глория.

Реклама

След това от „Продължаваме промяната“ пращат ново писмо. В него пише, че партията няма задължения към НАП, както и не ползва общински имоти за офиси на територията на Две могили, каквато възможност дава законът. Общинарите в Две могили гласуват и дават на партията офис в тяхна сграда.

Същото се случва и в Русе наскоро. Въпреки че водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Николай Събев е един от най-богатите хора в държавата, досега партията му нямаше място, където да призовава за сбирки привържениците си.

За Русе в сайта на Промяната е посочен само мобилен телефон – без име и адрес. Преди изборите партията на Киро и Асен откри временен офис в сграда на Ники Еконта който хлопна кепенци веднага след вота.

ПП налазиха преди седмица и град Нови Искър до София, където получиха офис от 36 квадрата за партийни нужди. Същото се случва и в цялата страна. Само преди няколко месеца     партията нямаше офиси в повечето областни градове. Сега се броят на пръстите на едната ръка, но скоро пропускът ще бъде поправен, пише „Филтър“.

Инвазията за безплатни имоти започва след регистрацията на „Продължаваме промяната“ като партия в съда през август тази година. Преди това дълго време те бяха само група съмишленици и ти нямаше в правовия мир.

През цялото време привържениците им ги призоваваха да направят партия, да открият офиси и да градят структури както ГЕРБ, БСП и ДПС, срещу които се борят.

Преди „Продължаваме промяната“ същото направиха и други борци със статуквото. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ ударно откриваше офиси, предоставяни им от общините. След срива на изборите повечето пустеят, в други продължават да се ползват от координаторите.

1 Коментар
  1. Schatz казва

    Тоя филтър на Патрашкова ли е? Уууу тая е по- гнусна от мисирките на Борисов. Впрегнали са се да плюят всички по ПП. А че Герб и ДПС са приватизирали всичко по региони, и рекетират хората нищо. БСП клубовете й са все затворени. Пълна скръб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.