ДОБРА НОВИНА: Народът не ще „хартиената коалиция“

0 8 779

Народът ясно показа, че е срещу „хартиената коалиция“ ГЕРБ-ДПС-БСП! 57% от българите смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят. Това показват данни от ново национално проучване на „Маркет ЛИНКС“, финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и социологическата агенция. То е проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

„За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, коментира социологът Добромир Живков. По думите му 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, а 16% се колебаят. Над половината от българите определят машинното гласуване като гаранция за честни избори, а една четвърт от тях не подкрепят това твърдение.

Удовлетворение от развитието на страната

„За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви Живков. По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. „Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът.

Доверие в политически фигури

Реклама

Според Живков политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато едва 19% му имат доверие.

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента Румен Радев, отколкото на доверие. „През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, посочи Живков. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основният фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“.

Нагласи при предсрочни избори

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е „Продължаваме промяната“, трета – ДПС, четвърта – „Възраждане“, следвани от БСП, „Демократична България“, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.