ОТВЯХА Пабло Ескобар: Братя Галеви строят затвора в Самораново

0 24 901

Издирваните с червени бюлетини на Интерпол дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов надминаха даже колумбийския накобарон Пабло Ескобар, построил си през 80-те години на миналия век частния затвор „Катедралата“, в който да изтърпи присъда за трафик на дрога. Така в Дупница коментират изграждането на новия супермодерен затвор в България с фаталния №13 край село Самораново, пише „Уикенд“.

В понеделник служебният правосъден министър Крум Зарков положи първата символична копка на пандиза, а сред поповете, дошли да благословят изграждането на дранголника, беше забелязан и скандалният отец Георги Паликарски.

През 2009 г. архиерийския наместник на Дупнишката духовна околия се прочу като личния поп на братя Галеви, след като отслужи молебен за здравето на Пламен Галев и Ангел Христов, докато бившите командоси бяха подсъдими като тартори на банда, налагала с побои и куршуми повсеместен рекет над бизнеса в Дупница.

Паликарски не се отрече от „светите братя“ дори когато те бяха окончателно осъдени за рекет през 2012 г. и трябваше да влязат в затвора, но вместо това офейкаха от България с чували, натъпкани с над 35 милиона лева, изтеглени дни по-рано от банковите сметки на десетките им дружества.

На 19 октомври 2015 г. скандалният поп Георги Паликарски обяви, че патриарх Неофит е отслужил литургия за здраве и опрощение на укриващите се от родното правосъдие Пламен Галев и Ангел Христов на голямото църковно тържество по случай 120 години от построяването на катедралния храм „Георги Победоносец“ в Дупница. Впоследствие от Светия Синод обявиха, че патриарха не е знаел, че се моли за опрощението на Галеви, но отец Паликарски така и не беше наказан, припомни „Уикенд“.

Не само присъствието на отец Паликарски на първата копка на новоизграждащия се затвор обаче налива вода в мелницата на слуха, че пандиза ще се строи от Галеви. Основания за подобни съмнения дава консорциума от фирми, избран от Министерството на правосъдието да вдигне затвора с пари, осигурени по Норвежкия финансов механизъм.

В сдружението участват благоевградските фирми „Растер юг“ и „Престиж бизнес“, както и пловдивското дружество „Ерма Билдинг“.

Паметливи дупничани са категорични, че собственикът на „Растер юг“ – бизнесменът Антон Муртов, навремето е изградил прочутия бункер на братя Галеви в село Ресилово, освен това е участвал като подизпълнител в реновирането на парк „Рила“ в Дупница, за който

Галеви усвоиха милиони левове от общинската хазна. За дружеството „Престиж бизнес“, управлявано от Георги Шапков и Любен Янев, пък се твърди, че е било ангажирано в пътно-строителни дейности, изграждани по документи от вече несъществуващото дружество на братя Галеви  „Инфрастрой-2001“.

Реклама

В периода 2001-2005 г. свързаната с дупнишките мафиоти фирма „Инфрастрой-2001“ участва в изграждането на лотове от магистрала „Струма“, дружеството изгради и пътя до лифтовете към Банско.

„Близки до братя Галеви строители ще усвоят десетки милиони левове за изграждането на затвора в Самораново. За разлика от Пабло Ескобар, който си направи частен затвор, но за да лежи в него, Галеви няма да изкарат нито един ден в пандиза“, коментират в Дупница.

Любопитен детайл е, че именно затворническото общежитие в Самораново, върху чиято територия сега ще се строи пандиза, трябваше да приюти Пламен Галев и Ангел Христов, когато през 2012 г. те бяха осъдени съответно на 6 и 5 години затвор като тартори на банда за рекет. Месеци преди осъдителните присъди на Галеви да бъдат обявени, килиите в общежитията бяха спешно ремонтирани.

Още тогава се заговори, че от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ са отпуснали средствата за ремонт, тъй като имало постигната договорка с бившите командоси те да излежат само формално присъдите си в Самораново, а да нощуват в имението си в Ресилово, което е само на 4 км разстояние.

 В обновените килии Галеви така и не влязоха – те изчезнаха в деня, в който бяха осъдени окончателно. Двама от съпроцесниците им по делото за рекет Апостол Чакалов – Тоци и Владимир Ангелов – Стъклето обаче изкараха присъдите си именно в общежитията в Самораново.

Новостроящият се затвор в дупнишкото село е 13-ия в България. Към настоящия момент в страната функционират 12 затвора – в Белене, Бобов дол, Бургас, Варна, Враца, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, София и Стара Загора. Към дузината пандизи има 34 затворнически общежития, в които се въдворяват лишени от свобода с по-леки присъди.

Затворът в Самораново ще е първият в страната, който ще отговаря на съвременните изисквания – на всеки пандизчия ще се полагат по 4 кв. м. пространство в килия, а в 200-те му помещения ще бъдат приютени 400 обитатели.

В затвора ще се създаде „преходно отделение“ за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени. Предвиден е и социален център, в който институции, неправителствени организации и представители на гражданското общество ще помагат за по-добрата интеграция на лишените от свобода. Планирани са още изграждане на училище, библиотека, параклис, както и на производствени цехове, в които затворниците ще работят.

По всяка вероятност средствата за изграждането на затвора в Самораново ще надхвърлят отпуснатите засега 35 млн. лв., а според плановете затвора ще бъде готов да приеме първите си обитатели през пролетта на 2024 г.

Твърдо против строежа на затвора са жителите на селото, но не заради опасения за своята сигурност, какъвто довод изтъкна правосъдния министър Крум Зарков на първата копка. В близост до пандиза се намира водохващането, което захранва с вода общините Дупница и Бобов дол. Местните се опасяват, че оттук-нататък водата ще бъде пренасочвана за нуждите на затвора и че предстои режим на водоснабдяването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.