ТРАГЕДИЯ: Властта готви секира за пенсионери и бедняци

1 17 503

Напоследък финансови експерти лансират идея за повишаване на ДДС. А неотдавна в един вестник в интервю с финансиста Любомир Дацов по-скоро със сарказъм е написано: „От загриженост на партиите за хората ще се вдигне ДДС“.

Уважаеми пенсионери и бедни работещи,

които от вас все още са живи, казвам това, тъй като за 2021 г. починалите пенсионери у нас са към 50 процента в повече от тези, починали през предходните няколко години. Или 148 000 – за тези, които нямат информация. А средната продължителност на живота в България за 2021-ва спрямо предходните години е намаляла с 1 година, въпреки че ние си бяхме рекордьор в Европа с най-кратък живот.

И при тази тъжна действителност уважаемият финансист г-н Дацов препоръчва вдигането на ДДС, като „много ясен механизъм за укротяване на инфлацията“. И вижте неговите разсъждения. Вдигането на ДДС „първо ще подейства ценово нагоре…, а след това рязко свива потреблението, което води до намаляване на цените“.

А известно е и на непросветените, че повишаването на потреблението е средство за повишаване производството на стоки за потребление. А ние видяхме резултата от свиване на потреблението поради ниските доходи, увеличена смъртност и по-кратък живот. Къде повече да се съкращава потреблението при тази демографска катастрофа в милата ни родина.

Реклама

А как ще коментират уважаемите експерти факта, че ние може би сме единствената страна, в която „ние, балъците“ – бедните, с ДДС и акцизи формираме над 70% от приходите в бюджета, а милионерите и милиардерите малко над 20%. В другите страни в Европа с прогресивно подоходно облагане и прогресивен данък дивиденти богатите основно формират приходите на бюджета. Пирамидата у нас е обърната, най-ниски в света преки данъци, данъци за бизнеса и най-високи косвени данъци, ДДС и акцизи за „балъците“.

За пореден път ще кажа, че в Европа подоходният данък стига до 55% при 10% у нас и данък дивиденти до 50%. Не стига, че бизнесът у нас плаща най-нисък подоходен корпоративен данък от 10 процента, но почтени бизнесмени известно е, че с кухи фирми продават на безимотни лица данъчните си задължения за стотици милиони левове, или общо за година по към 5 милиарда лева. А нас, „балъците“ добре са ни хванали с данъците, как да укриеш, като не е възможно да не си купиш храна, горива.

И в резултат на творческата активност на депутатите в името и в „ползу роду“ за хората нашата страна най-бедна в Европа е със световен рекорд между 10 процента бедни и богати. По данни на Евростат за 2021 г. в Европа тази разлика е 5,5 пъти, у нас 15 пъти. Но като се вземат предвид укритите данъци с кухи фирми, за които вече споменах, тази разлика е към 25 пъти, и то само за 30 години див капитализъм.

Та, уважаеми пенсионери и бедни работещи, има спасителен бряг. Инициатори започват работа по учредяване на партия „Национално движение пенсионери“. Ние сме 3 милиона души замръзнала лавина. Само вие можете да откъртите тази лавина, а известно е, че лавината помита всичко пред себе си.

Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на НБУ-трета възраст

1 Коментар
  1. Lucid & Ferrous казва

    Аве, от къде ги намирате тези снимчици да бабишкери и дедушкери? Сори, ама така се обличаха селските ми баби от миналия век, а аз не съм на 15.
    Селските баби и дядки, над 75-80, в моята паланка през лятото, почти всички, ходят с бермуди, зимата плътни анцузи, канадки, ботуши и никой не носи чаршафи по главата, нито зиме, нито лете.
    Аз градинско ходя с къси панталони или бермуди, тениска и маратонки, извън градинско – така както се ходи в през деня в Ню Йорк, Париж, София и Долен чифлик. Вие в кой век живеете?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.