Шок по Коледа: Храните скочиха с 50%

3 5 911

20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно, и голяма част от които присъстват на Коледната трапеза, са поскъпнали с близо 50 процента за една година, сочат данните на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо.

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, „които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства“.

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия – 31:

„Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%“.

Реклама

Как се справят хората с пазаруването за Коледната трапеза?

– Хляб, лук, килограм картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма – това е. По-зле е, как да не е. Миналата година с тези 30 лева пълнех количката, пък сега е половината.

– Има разлика от миналата година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, защото имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига.

По-хубаво е да увеличат заплатите на младите хора. Сега сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, заявиха жители на София пред БНР.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Нещо НЕ се ВРЪЗВА, та нали за ВСИЧКО ТОВА бе „ВИНОВНО“ правителството на ПРОМЯНАТА-Г-дата Петков и Василев?!?!?! Но тях вече ОТДАВНА ги НЯМА!!! КАКВО става БЪЛГАРИ???? ИСКАТ да ни ПОКАЖАТ, че БЕЗ НОЩНОТО ШКАФЧЕ, НЕ МОЖЕ?!?!?! БЪЛГАРИ РАЗБЕРЕТЕ БЕЗ ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона, ХАЗАРТА, „Белене“, „ДЖУДЖЕТАТА“, „Лукойл“, Капитан Андреево,…………………………….., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“ и ЯТАЦИ, ОПРАВИЯ НЯМА да ИМА!!! ПОСОЧВАНЕ на ВИНОВНИТЕ, ВРЪЩАНЕ на ОТКРАДНАТОТО!!! Да, НАМЕРИМ ИСТИНАТА!!! Да, ПРОВЕДЕМ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ и да ТРЪГНЕМ по НОВИЯТ ПЪТ с УПРАВЛЕНЦИ, ДЪРЖАВНИ И БЪЛГАРИ!!!

 2. Lucid & Ferrous казва

  Божей, добре, че послушах едни авери от един ‘мерикански сайт, които ми пошепнаха „Складирай щот тази година цените на хранителните продукти ще станат двойни, а догодина… космически“.

 3. ГНУСНА, МАЗНА ЛЪЖА! казва

  НЕ С 50%, А С ЦЕЛИ 100% ПОСКЪПНАХА ХРАНИТЕ В БГ-МУТРОКОЧИНАТА С EUROЧЕКМЕДЖЕТАТА! И ТОВА Е САМО ЗА 5-6 МЕСЕЦА – ОТ ЛЯТОТО НАСАМ. И РАЗБИРА СЕ ТОВА НЕ Е 100%, А НАПРАВО 1000% СПЕКУЛА!!! МАЗНА, ДОЛНА СПЕКУЛА!!!
  СЕГА Е ИСТИНСКИ РАЙ ЗА ВСЯКАКВА ИЗМЕТ – МУТРИ, ЧЕНГЕТА, МУТРО-ЧЕНГЕТА, СПЕКУЛАНТИ, ТЪРГАШИ, ПЕЧАЛБАРИ, ГЕШЕФТАРИ, КРИМИ КОНРИНГЕНТ И ВСЯКАКВА ПОДОБНА МРЪСНА СГАН!
  „ХРАНИТЕ“ В БГ-КЕНЕФА СА 1000% ОТРОВИ – НАБЛЪСКАНИ С ВСЯКАКВИ ГМО-ТА, ОЦВЕТИТЕЛИ, „ПОДОБРИТЕЛИ“, ПЪЛНИТЕЛИ И ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА. ОТРОВИ НА КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ!
  ЕДИН ПРОСТ, ГРУБ ПРИМЕР – ВСИЧКОТО БЯЛО САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ И КРАВЕ МАСЛО Е ПОЧТИ 85-90% ВОДА. ДА, ДА, ЖИВА ВОДА! ВОДА, КОЯТО ТИ Я ПРОБУТВАТ НА ЦЕНИ ОТ 20-30ЛВ. ЗА КИЛОГРАМ!
  АМА НА ДЕБЕЛАТА МУТРА БОКО ТИКВАТА БАЙ ХУЙ, МУНЧО ‘КАУНЬ’ ГАДЕВ, КУРНЕЛАТА, БОЙКИКЕВ И ЦЯЛАТА КОХОРТА ОТ ПОЛИТИЦИ-ДЕБЕЛОСЕРЦИ ГИ БОЛЯТ ПАТКИТЕ ЗА БГ-РАЯТА!
  НАЛИ ВСИЧКИ ТЕ ЯДАТ НАЙ-ДОБРОТО И ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТО НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ. Е, ХУБАВО ГИ ВИЖТЕ И ТИКВАТА И АВЕРКАТА МУ КУРНЕЛА – ДОСКОРО ГЪЗЯГИТЕ ИМ БЯХА САМО ПО 1-2 ДЕКАРА, СЕГА СТАНАХА 5 ДЕКАРА! И ДВАМАТА ЩЕ СЧУПЯТ КАНТАРИТЕ! Я КАК ХУБАВО СА СЕ ОШИБАЛИ И ТИКВОЧА И КУРНЕЛАТА!
  ГАДОВЕ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.