Напук на Нидерландия: Българо-румънски „мини Шенген“ правят в Силистра

1 10 789

Общинските съветници в Силистра приеха протестна декларация срещу наложените от Нидерландия и Австрия ограничения за приемането на България в шенгенското пространство. Като реакция срещу „дескриминационната“ според тях мярка те предлагат парламентите на България у Румъния да създадат зона за свободно движение на хора и стоки между двете страни.

„Това поредно отлагане на присъединяването на Република България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната”, се казва в декларацията.

В отговор на тази „дискриминация“ според съветниците в Силистра със същата декларацията се предлага българското Народно събрание, заедно с парламента на съседна Румъния да предприемат действия и законови промени, свързани с двустранното отваряне на границите и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния.

Декларацията беше представена в заседанията на постоянните комисии на общинския съвет, но обсъждането и беше отложено за редовното заседание на 22 декември. Такова обсъждане в заседанието обаче нямаше и декларацията беше приета с 29 гласа “за”. Макар и да не изразиха становища в зала, против гласуваха двамата представители на Демократична България – Златко Куртев и Стефан Железов.

Потърсен за коментар адвокат Златко Куртев обясни отрицателния вот така: “Аргументацията в тази декларация е продължение на мантрата за българския народ, че все някой друг ни е виновен, че ние сме онеправдани, тъпкани, потискани и т.н.

Вместо да си погледнем къщата и да си оправим двора, като например: върховенството на закона, способа за търсене на ефективна отговорност от главния прокурор, обществените поръчки, бездействието на институциите и чак след това да претендираме за влизане в Шенген, и чак след това да правим преценка на критиките, които, според мен, основателно ни отправят от Нидерландия и от Австрия.”

Кой е източникът на инициативата?

Реклама

Докладната записка за решението беше внесена от председателя на общинския съвет д-р Мария Стойчева. Тя коментира пред “За истината”, че това е част от инициатива на крайграничните общини, в която се включва и местния парламент, като предстои и други общини да се включат.

Засега е известно, че друга подобна декларация е приел общинският съвет на Добрич. Проверка в интернет, която направихме, показва, че декларацията на силистренския общински съвет е почти еднаква като съдържание с декларацията на общинския съвет на Добрич. Това доказва, че един и същ документ циркулира между “побратимени” общините, възприели идеята.

Самата декларация на добричкия общински съвет обаче може да бъде открита като съдържание само в публикации на медии, до които е била изпратена, подписана от председателя Нивелин Радичков в началото на декември. В публикациите тя е представена като вече взето решение на общинския съвет.

Такава декларация обаче не се открива на сайта Общинския съвет в Добрич и не е включена в дневния ред на общинския съвет от последното заседание от 20-и декември.

„За истината“ потърси за коментар по телефона председателя на Общинския съвет в Добрич. Той разясни, че декларацията е била изпратена от него до медиите преди да бъде гласувана от общинските съветници, но преди това е обсъдил в обща “Вайбър” група с тях съдържанието и те са дали съгласието си тя да бъде приема.

Този начин за обсъждане бил избран, за да може да се реагира веднага след наложеното ограничение.

По-късно декларацията е била разгледана в точка “Други” на заседанието от 20-ти декември и подписана поименно от присъстващите, не е имало против. Тя все още не е качена на сайта на Общинския съвет Добрич, но това е първият общински съвет, приел такава декларация и нейното съдържание се възприема, очевидно дословно, от другите общински съвети.

Председателят на Общинския съвет на Добрич израз задоволство, че тази инициатива се е възприела от други общински съвети, вече имал информация и за други общини, освен Силистра също и Видин.

1 Коментар
  1. Локо Сф. от 1956 казва

    Браво на общинските съвети в Силистра и Добрич. Глас народен-глас божи…….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.