Narod.bg подава сигнал до ДАНС: Поискал ли е министър Лазар Лазаров 2,5 млн., за да потули кражби за 70 милиона?

2 23 083

Разследване на Narod.bg установи нарушения в работата на Агенцията по заетостта, управлявана от социалния министър Лазар Лазаров. След наша публикация Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) започна разследване за корупционни практики от хора около Лазар Лазаров, известен в политическите среди като вечния зам.-министър на труда и социалната политика – заемал е поста общо пет пъти в седем правителства, включително и в кабинета на Кирил Петков.

Както вече съобщихме, корупционната черга запали Кремена Калчева, шеф на „Активни политики на пазара на труда” в Агенцията по заетостта, която тихомълком прокарала поправка, с която социалните партньори – синдикати и работодатели, са отрязани от усвояването на държавни средства. Калчева вече е разпитана от агенти на ДАНС.

Калчева е опасно близка до бившия шеф на агенцията Драгомир Николов, вече отстранен и разследван по 12 обвинения. Свинските черва тук продължават с връзката на Николов и бившия шеф на НОИ Сотир Ушев, мъжът до служебния министър на спорта Весела Лечева.

Според непотвърдена официално информация Драгомир Николов е прокарвал обществени поръчки, които Ушев печелел, както се твърди – по неособено честен начин, което обаче тепърва ще установят проверяващите.

Според криминалист, може да се мисли в посока организирана престъпна група в състав Драгомир Николов, Сотир Ушев и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова. Засега са установени щети за над 70 милиона.

Най-скандално е твърдението, че социалният министър Лазар Лазаров е поискал 2,5 милиона, за да замаже документалните следи на изчезналите 70 милиона! Важно уточнение е, че до момента няма никаква размяна на дивиденти, а администрацията на президента Румен Радев е в пълно неведение за случващото се.

Реклама

По високите етажи се говори, че Гълъб Донев може и да поназнайва нещо за криминалната сага, която се вихри в Министерството на труда и социалната политика.

От Министерството на труда и социалната политика на редакционния мейл бе изпратено право на отговор във връзка с нашето разследване, което публикуваме:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В последните дни в сайта NAROD.BG се публикуват статии, с които се правят неоснователни твърдения и обвинения за корупционни практики, свързани с министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, които категорично не отговарят на истината. Професионалните стандарти в журналистиката, както и Етичният кодекс на българските медии, изискват да бъде направена проверка на поднесената информация от достатъчно достоверни източници и да бъде потърсено мнението на засегнатите страни. В случая нито едно от двете не е направено.

Ръководството на Министерството на труда и социалната политика провежда политика на нулева толерантност към корупционни практики и спазва стриктно законодателството и принципите за пълна прозрачност при изразходването на публични средства. В изпълнение на политиките за публичност и прозрачност МТСП регулярно предоставя всички необходими документи и информация пред компетентните органи и обществото за изразходването на средствата за държавната политика за насърчаването на заетостта и ще продължи да го прави и в бъдеще.

В публикациите се твърди, че социалните партньори – синдикати и работодатели, са отрязани от достъпа до държавни средства заради „тихомълком прокарана поправка“ от служителка на Агенцията по заетостта. Поради липса на повече конкретика за какви средства става въпрос, може да се предположи, че се визират средствата от държавния бюджет за финансиране на националните програми и проекти за заетост, разписани в План за действие по заетостта. Същият се приема ежегодно при максимална прозрачност и информираност на всички заинтересованите страни и обществото, като съгласно законодателството, преминава обществено обсъждане и се разглежда от Националния съвет за насърчаване на заетостта, неизменна част от който са социалните партньори.

Планът е публичен, публикуван е на сайта на Министерството на труда и социалната политика https://www.mlsp.government.bg/natsionalni-planove-za-deystvie-po-zaetostta и на Агенцията по заетостта. Всеки, който желае, може да се информира за финансираните програми и проекти, както и кои са допустимите партньори по тях. Обръщаме внимание, че както в Плана за 2022 г., така и в предходните, за много от проектите допустими партньори са и продължават да бъдат социалните партньори. Предвид горното, от публично известната информация е видно, че социалните партньори „не са отрязани“ от средствата, нито от участие в утвърждаването им.

Не е възможно министър или заместник-министър да въздейства еднолично по какъвто и да е начин върху разпределението на средствата. Процедурите за законодателни изменения, разписани в законодателството, не позволяват служител на Агенция по заетостта „да въведе поправка в закона тихомълком“. Надяваме се, че при разработване на темата в бъдеще редакционния екип на narod.bg ще се придържа към професионалните журналистическите стандарти и няма да подвежда аудиторията си като публикува невярна и манипулативна информация.

2 Коментара
 1. ⛔➖⛔✌️Здpaвkа Kaнaзиpeвa✌️ казва

  ☞Долу сатанинската антибългарска цигaн-секта ГЕРБ+PзБ+СДС+ДПС!: yerl.org/MTs5G
  ☞Доживотен затвор за канибалите-мафиози-българоубийци, циганина Цветан Цветанов и циганина Бойко Борисов!: yerl.org/ezFcx
  ☞Да чукат камъни за тунела под Шипка милиционеро-болшевишките гадове гнусни!!!: yerl.org/QUCjM
  ☞Heзaбaвнo дa ce вkapaт зaд peшeтkитe, дokaтo нe сa дyxнaли в чyжбинa!: yerl.org/4wQiJ

  ☞MEГA ДAЛAВEPA: 5% oт „Нeoxим” oтидe в лaпитe нa poднинa нa Цигaнинa Дeлян Дoбpeв oт ГEPБ: 350.my/3NtbQ31y
  ☞Цигaнинa Дeлян Дoбpeв oт ГEPБ пълни чekмeджe oт тъpгoвия c тok, Xackoвo взимa 3 млн. зaeм, зa дa мy плaти: 350.my/mJRafPAi
  ☞Пpokypaтypaтa нa ГEPБ ckpи Цигaнинa Делян Добрев oт kpaжбa нa 500 млн. лeвa в eнepгeтиkaтa: 350.my/XajxrrZh
  ☞Цигaнинa Делян Добрев oт ГEPБ лъжe, тa ce пyka: 350.my/UmTTAacl

  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993г., лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpaдливaтa Cвиня Kapakaчaнoв: tiny.cc/sdv0vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Yбиeцът Axмeд Дoгaн: tiny.cc/1m01vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpивитe измaмници: tiny.cc/ngg1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Koмyниcтитe пpoдължaвaт дa yпpaвлявaт Бългapия: tiny.cc/yz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв: tiny.cc/tz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници: tiny.cc/vy70vz

  ➤☢️Bopoшилoвckий cтpeлok 1999: tiny.cc/nua2vz
  ☞☮️Тоrrеnt: mgnet.me/ertCcFW

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/uvw1vz

  ☞☠️Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/qvw1vz

  ☞☠️ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/wvw1vz

  ➤☠️Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!☜☞: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE☜☞: tiny.cc/qewyuz

 2. Смийгъл казва

  Епизод 2 от филма: „Смийгъл отвръща на удара“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.