ФИНАЛНО: Иво Прокопиев осъди прокуратурата на Иван Гешев за 40 000 лева

1 4 417

Бизнесменът и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев осъди прокуратурата на Иван Гешев за 40 000 лева обезщетение заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари. Отделно, държавното обвинение ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото.

Самото дело ще се запомни с това, че бе провокирано от напълно законната продажба на компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“. Тезата на прокуратурата беше, че Прокопиев и двама негови партньори са знаели, че имуществото, което продават, било придобито чрез престъпление. „Каолин“ бе продаден напълно законно на немската компания „Кварцверке“ (Quarzwerke) през 2013 г.

Въпросното дело срещу Прокопиев е пореден провал на шумно рекламирано от прокуратурата разследване, след като от самото си начало изглеждаше като нескрит опит за натиск и произвол срещу съиздателя на издания „Капитал“ и „Дневник“, известни с критичната си позиция спрямо прокуратурата и политическите ѝ ортаци.

През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите на Прокопиев на бул. „Цар Освободител“, за да събират доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинения „не се засяга“ издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Делото започна по сигнал на известния бивш журналист и евродепутат Николай Бареков на 25 юни 2012 година. Тогава Бареков е директор на „Новини и актуални предавания“ в ТВ7, която беше издържана с парите на КТБ и мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев.

Първият разпит на Прокопиев е шест години след сигнала на Бареков, доказал се във времето като „щатен“ подател на жалби срещу неудобни за статуквото хора.

И двете дела бяха водени от спецпрокуратурата, която бе закрита през лятото на 2022 година.

Софийският градски съд присъжда обезщетението на Прокопиев с мотиви, които се различават от другите дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Съдът признава, че бизнесменът е пострадал от повдигнатото обвинение, защото когато то е за „пране на пари“, името на човека е опетнено, а ако става въпрос за крупен предприемач, това е и проблем в бъдещата комуникация с потенциални партньори и клиенти.

Реклама

„Поне в българското общество е известно, че г-н Прокопиев е разследван. Това, че е оправдан, едва ли е широко разпространена и осмислена новина.

Последиците от неоснователното обвинение и последвалото производство, вероятно ще намаляват във времето, но никога няма да се заличат изцяло (освен това, публикациите в интернет остават, макар и в кеширани версии, могат да се намерят лесно при търсене години по-късно, като това е така и въпреки „правото на забравяне“, се казва в решението на съда.

В него се допълва, че едва ли може да се очаква от търговски субекти в държави с традиционно демократично управление и адекватно действаща съдебна система, че някога биха възстановили изцяло доверието си към ищеца и свързаните с него дружества.

„Следва да се подчертае, че икономическите загуби на дружествата, не са предмет на делото“, уточнява съдът.

По това време Прокопиев бе обвиняем и за продажбата на държавния дял на от дружеството EVN. Обвиняеми по това дело бяха и бившите министри от първия кабинет „Борисов“ – Трайчо Трайко и Симеон Дянков.

По него Прокопиев бе обвинен за едно изказване по време на заседание на Съвета за социално сътрудничество. Тримата бяха напълно оправдани от съда и имат право да осъдят прокуратурата и за това незаконно водено дело.

Въпреки че Прокопиев бе напълно оправдан по всички наказателни дела, негово имущество за близо 200 милиона лева продължава да бъде запорирано.

В Бургаския окръжен съд се води паралелно дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лева, което е генерирано от законната продажба на „Каолин“ на германската компания „Кварцверке“. До този момент само антикорупционната комисия смята сделката за незаконна, без да е ясно на какво правно основание.

Второто дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество на семейство Прокопиеви бе спряно в Софийския градски съд.

1 Коментар
  1. Ради казва

    OФ аман от октоподските му маневри

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.