Проверка на Narod.bg: Борислав Сандов сложил „хартиени” рейнджъри да пазят 40 000 кв. км (ДОКУМЕНТ)

2 8 581

Схемите на кабинета на ПП започват да излизат – рейнджърите, които бившият екоминистър Борислав Сандов нагласил да „пазят горите”, ще се окажат войници само на хартия.

Както вече писахме, Върховна касационна прокуратура е влязла на проверка в Министерството на околната среда и водите, за да разследват споразумение между Борислав Сандов и мнима фирма за частни гардове за охраната на защитени зони.

Фрапиращото е, че този договор е без търг или конкурс. След разкритието първоначално Сандов излъга, че нищо не е подписвал. Когато документът стана публичен, обаче, вицепремиерът по климата просто се покри.

Цялата далавера бе осветлена от риболовен клуб „Балканка“, откъдето алармираха, че МОСВ под ръководството на Борислав Сандов е сключило споразумение за охрана на зоните от „Натура 2000” и защитените територии със съмнителна неправителствена организация, изживяваща се като паравоенна, основана само месец преди подписването.

Иде реч за НПО-то с гръмко име Национална агенция за контрол на защитените територии (НАКЗТ), което спирало достъпа на хора до защитени зони от „Натура”, която се простира върху 1/3 от територията на България – близо 40 000 кв. км, без да има такива правомощия.

Източници на Narod.bg сега уточниха, че никой в охранителния бранш не познава въпросните „рейнджъри”, оглавявани от мистериозния Ивайло Иванов, представен като юрист с международна кариера.

Вероятно става дума за фирма с нулева дейност, създадена само за да източва държавни пари, но това ще се установи категорично от прокуратурата, обясни информаторът на Narod.bg.

В района на Своге и Берковица, където е базата на рейнджърите, живеещи само в министерските документи, също никой не ги е чувал, нито виждал.

На този фон идва и друга новина за бившия министър на екологията Борислав Сандов, който успял да приложи схема за зелени инхаус поръчки в МОСВ.

Реклама

По сигнал на неправителствена организация е започнала още една проверка в Министерството на околната среда и водите от Агенция за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главния инспекторат към Министерски съвет за 4,7 милиона лева, дадени на Националния природонаучен музей без конкурс и търг, съобщава „Еко Новини“.

В края на мандата на кабинета „Петков” бившият вицепремиер Сандов наредил да бъдат преведени 4,7 млн. лв. на близкия до еколозите „Национален природонаучен музей“, който е част от БАН.

Парите са първи транш от договорените 10 млн. лв. за мониторинг на зоните по „Натура 2000”, припомня медията.

Този зелен инхаус е по идея на заместника на Сандов Тома Белев. Намерението на двамата е зелени неправителствени организации от казионната коалиция „За да остане природа в България “ да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси.

По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди, се твърди в публикацията.

Природонаучният музей няма човешкия ресурс да извърши такава мащабна работа на територия – зоните Натура са 38 000 кв. километра или около 35 % от страната. За да се правят теренни проучвания трябват стотици хора.

Досега са правени подобни проучвания и практиката показва, че се наемат само екоактивисти от зелената коалиция „За да остане природа в България“ или от партията „Зелено движение“. Така финансово се стимулират техните симпатизанти и партийни деятели.

В хода на проверката, извършвана от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главния инспекторат към Министерски съвет се очаква инспекторите да установят как и защо Сандов е дал 4.7 милиона лева на “Природонаучния музей“, без проведен публичен търг или конкурс.

2 Коментара
  1. Ради казва

    Да не го оставят на мира изобщо…..

  2. […] Проверка на Narod.bg: Борислав Сандов сложил „хартиени” р… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.