ГРЕДА: Губим 1,5 милиарда по Плана за възстановяване?

0 4 081

Първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от 2.7 млрд. лв. се случи по план, дори изпреварихме с месец Румъния.

Следващата сума от 724 млн. евро (близо 1,5 милиарда лева, б.ред.) няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по изпълнението на 66 мерки, от които 22 минават през парламента, презна пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той уточни, че до момента е приет един от нужните 22 закона, като дори и той е приет от предишния парламент. Сегашният единствено е отхвърлил Закона за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, включително за корупция.

Реклама

„С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции“, предупреди Пеканов. Критиките, че законът дава възможност за доноси, той коментира с думите, че в закона има разписана процедура какво се случва, ако подадеш невярна информация.

Според Пеканов около приемането на нужните закони в настоящия парламент трябва да се намери мнозинство, дори то да е „ситуационно“.

„Не са предприети никакви действия за затваряне на ТЕЦ-овете. По тази линия нещата доста се промениха от миналата година, която зеленият преход беше основен приоритет. Следващата година ще има разговори на европейски ниво на база новите реалности“, каза вицепремиерът в отговор на въпрос какво би казал на работещите в тецовете, за които се твърди, че ще бъдат закрити.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.