Георги Гергов успя! Олигархът овладя панаира с помощ от ГЕРБ и БСП

0 6 115

Бизнесменът и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов успя от втория път да преодолее съпротивата на местния парламент в Пловдив срещу схемата за овладяването на Пловдивския панаир.

В понеделник общинският съвет в града реши да подкрепи предложенията за промени в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което Гергов и общината са съакционери. През това изменение ще се промени и разпределението на силите в дружеството „Международен панаир Пловдив“ и бизнесменът на практика ще може да взима еднолични решения за съдбата на изложбения център.

Схемата на Гергов мина с гласовете основно на ГЕРБ и отцепниците от БСП (групата на левицата се отдели, след отлъчването на Гергов от БСП). Деен участник в сделката е и варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ).

Тази конфигурация на вота всъщност отразява реалното политическо влияние на Гергов към момента – очевидно съхранените му близки отношения с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и контролът върху левицата в Пловдив.

Той дълги години бе шеф на местната структура на БСП, преди Корнелия Нинова да го изгони от партията. Гергов обаче вече се се бе залепил за президента Румен Радев и успя да му пласира свои хора за висши постове в президентската администрация.

След гласуването на сделката за Панаира недоволни граждани огласиха залата на общинския съвет с викове „Оставка“.

Преди месец общинските съветници гласуваха по обратния начин по същата тема. Тогава сделката на Гергов беше блокирана на косъм – с 25 на 24 гласа.

Схемата включва приемане на община Варна като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на акциите на местната власт в „Международен панаир Пловдив“. Акции, които още преди години общината трябваше да върне на държавата, но забрави, а пък държавата не си потърси.

Така дружеството „Пълдин туринвест“, което е акционер в панаира, практически ще притежава близо 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството. Решенията за съдбата му, дори и за ликвидиране, ще могат да се взимат от „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов.

Следващата стъпка от осъществяването на този план е приемането на новия акционер на заседание на общото събрание на „Пълдин туринвест“, насрочено за 9 януари.

Гергов се опита да осъществи този план със свикване на общо събрание за приемането на Варна в „Пълдин туринвест“ на 24 ноември. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира сделката.

Реклама

Общинарите задължиха представителя на общината да гласува против приемането на нов акционер (община Варна), както и против увеличаването на капитала с дела от 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“, притежавани от Варна. Беше задействана и блокиращата квота на местната власт за увеличаване на капитала.

Въпреки решението на общинарите, на провелото се заседание на общото събрание Гергов наложи промяната в капитала. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския регистър.

Сега на новото общо събрание ще се гласуват същите тези решения и този път общината няма да има основание да обжалва, а заведеното вече дело ще стане безпредметно.

В дневния ред на заседанието на общинския съвет имаше две идентични решения по казуса. И двете – предложението на администрацията на кмета Здравко Димитров и на съветниците от „Демократична България“, бяха да се повтори волята на съвета от ноември, когато сделката на Гергов бе блокирана.

В зала обаче Николай Радев от „Автентична лява БСП“ предложи обратното – представителят на общината да подкрепи желанията на Гергов. Мотивът му беше, че така Пловдив, който няма акции в панаира, ще има някаква собственост в дружеството през участието си в „Пълдин туринвест“.

Тази фирма реално също се контролира от Георги Гергов и собствеността на община Пловдив ще е по-скоро на хартия.

Това обаче не спря 27 общински съветници да подкрепят предложението му.

Последва и гласуване на доклада с измененията на Радев, при което точката събра 28 гласа „за“ –  всички от БСП и ГЕРБ, Али Байрам от ДПС и двама от БЗНС „Ал. Стамболийски“.

Ако измененията в капитала бъдат вписани в Търговския регистър, Гергов ще може да взима еднолични решения за съдбата на панаира, а другият акционер в дружеството – държавата, ще загуби блокиращата си квота.

Опасенията на противниците на сделката са, че бизнесменът може дори да реши да ликвидира дружеството и да застрои 340-те дка в широкия център на града, на които се простират изложбените палати. Още повече, че от години функциите на панаира като изложбен център са затихващи.

Според Веселина Александрова, председател на групата на „Демократична България“, общинските съветници са сътворили юридически казус. Тя обаче смята, че има шанс Панаирът да бъде спасен. „Затова кметът Здравко Димитров да оспори решението, което ще вземе на Общито събрание на „Пълздин туринвест“ на 9 януари“, смята Александрова, цитирана от БНР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.