РАЗРУХА: Как наш завод бе продаден за 150 лева

11 107 605

Повечето заводи и фабрики от славното ни социалистическо минало бяха нарязани на скрап, а от величието им останаха или голи полета, или полуразрушени сгради, като надгробни паметници, символ на една безвъзвратно останала в историята на прехода епоха.

„Уикенд” тръгва по следите на изчезналите БГ предприятия и с нови документи и факти ще ви разкаже за престъпната приватизация, която сложи кръст на бъдещето на България. Фабрики и заводи с активи за 20 млрд. лева бяха разпродадени на безценица, като в хазната влязоха само 2 млрд. лева свежи пари.

Реклама

В осмата част на прелюбопитната поредица си припомняме за славния компютърен завод „Правец”. През 80-те години на миналия век той изстрелва малка България на трето място в света по производство на компютри след САЩ и Япония. Разрухата идва веднага след Десети ноември. А през 1999 г. заводът е приватизиран за смешната сума от 150 нови лева…

Очаквайте продължение

11 Коментара
 1. Петров казва

  А заводите в Англия?
  Биомет, Бугати за 5 милиона…

 2. Гуда от връо казва

  Където е минала демокрацията, след нея има само пустош!

 3. Роро казва

  Цяла България беше разпродадена за жълти стотинки. За това може да благодарим на другаря Костов и неговата шайка.

 4. Алексей Измирлиев казва

  А не дрънкай колкото да не заспиш! Тея боклуци за колко да ги продадат?

 5. Йорданов казва

  Какви боклуци си измисляте ?!Завода в който работех тогава произвеждаше машини за 28 държави по света и то изцяло произведени с български материали.И колко такива примери има?!

 6. Слав Павлов казва

  Малък педерсст! Само кламерите и химикалките са били за повече от 1000 лв

 7. Дотогавадокогато казва

  България, Бог да я прости – държавата на мафиотите, вече са навсякъде, притежават и контролират всичко. Демокрация казват – демос – народ, кратос – сила, няма такова нещо, всичко е илюзия и цирк, къде е силата на народа днес, а гласа на народа? Ако имаше демокрация, щеше да се чува гласа на народа и да се изпълнява волята му. Сега се изпълняват само лични интереси, поръчки и облаги. Светло бъдеще, просперитет, висок стандарт, качествено образование, високи доходи, възход – в друг живот, братя българи, в друг живот. Лош мат’риал може би, заслужил съдбата си. Опъване на фасове, дрога, татуиране, силикони – „тунинг“, порнография, чалга, хазарт, насилие, беззаконие, корупция, безбожие… бонус след бонус! На мода е фалшивото, кича, простотията, алчността, злото и лъжата под всякаква форма и няма тенденция това да намалява. В ада царува дявола, а в България – мафията. Който си мисли, че може да промени нещо – а дано, но мафията го купува/пречупва, или убива, тя е навсякъде, никой не е в състояние да е пребори, засега. Мутри вън, но дела трябват…

 8. Гелов казва

  Що плачете сега бе а !?!
  Нали искахте капитализъм с пазарна икономика, плурализъм на мненията, толерантност към малцинствата и различните ???
  Поискано – доставено, разпишете моля и ползвайте със здраве и на следващите избори пак за Евроатлантическите демонократи – гласувайте !!!

 9. Вал казва

  Йорданка каза, много правилно. Много хора пишат коментари без да са живяли във тези времена когато е имало работещи предприятия.

 10. firefighter казва

  Това не е демокрация, а псевдо демокрация, натрапена ни от бившите комунисти и децата им! Нашият капитализъм е соцкапитализъм, за това сме на това дередже!!!

 11. Веселин казва

  Аз съм за нека се разпродаваме поне хората знаят как да ни онищожът аз съм за гласувайте за герб ПП продай България американски възход и ДПС за да ускорите процеса или бъдете мърда която не се интересува от нищо и не гласувайте то е същото ако се дразните все още има шанс ВЪЗРАЖДАНЕ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.