Морков и тояга: ПП събра партиите за кабинет

0 7 303

Нападки от ГЕРБ и ДПС, смъмряне от БСП, приятелски тон от „Демократична България“ и обща заявка за „добро начало“ от „Български възход“.

Това е равносметката от първата среща между „Продължаваме промяната“ и номинирания от тях за премиер с втория мандат Николай Денков и партиите в парламента. ГЕРБ и ДПС дойдоха, но си тръгнаха след като изразиха недоволството си най-общо от партията на Кирил Петков и Асен Василев и управлението ѝ. Представител на маргиналната „Възраждане“ въобще не дойде на срещата.

От срещата се разбра, че ще последват още. Според Денков „вратата е отворена“ и за партиите, които напуснаха разговора. Заяви и че очаква предложенията на БСП и „Български възход“ за допълване на приоритетите.

Реклама

Думи за подкрепа на правителство не бяха разменени, но се очерта, че в края на срещите на „Продължаваме промяната“ може да се оформи декларация. Идеята е тя да бъде своеобразен тест, преди евентуално гласуване на кабинет „Денков“, кои приоритети на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще срещнат подкрепа в пленарната зала.

Дори и в крайна сметка да се окаже, че правителство с мандат на партията на Петков и Василев получава подкрепата на БСП, „Демократична България“ и „Български възход“, гласовете са недостатъчни.

Общо четирите партии имат едва 109 депутати, с подкрепа от изключения от парламентарната група на БСП Явор Божанков се събират 110 гласа.

Правителство се избира с обикновено мнозинство, или половината плюс един. Тоест, трябват поне 121 гласа „за“, ако всички 240 депутати са се регистрирали и гласуват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.