Колко милиона пръснаха партиите за вота – ето сумите

1 3 925

Парламентарните избори през октомври, в които се включиха 28 партии и коалиции и два инициативни комитета, са стрували на участниците 9 180 951 лв., пише сайтът openparliament.net, който дава разбивка на похарчената сума.

Впечатление прави, че в тази кампания средствата за медийно отразяване са заемали най-голям дял от общите разходи – 72.7% или 5 866 081 лв. В тази сума са включени и средствата от медийни пакети, които възлизат на 714 740 лв.

Второто перо е свързано с масовите прояви на агитационните материали. За тях са похарчени 1 030 421 лв. (12.8% от всички разходи). Анализаторите на сайта правят заключението, че партиите не са залагали на пряк контакт с техните избиратели, а са разчитали на еднопосочна комуникация чрез медийна реклама в контролирана от тях среда и с предварително избрана визия. 

Малки по размер са разходите за възнаграждения (15 017 лв. или едва 0.19%) и консултантски и социологически услуги (6 600 лв. или само 0.08%) по време на кампании. Само две формации – БСП за България и „Продължаваме Промяната“ са заплатили труд на ангажираните с кампаниите им.

Най-много разходи в кампанията е направила коалицията „Продължаваме Промяната“ – 2 622 535 лв. След това са „Демократична България“ – 1 247 018 лв. и „Възраждане“ със 771 632 лв. Те са отделили основната част от разполагаемите си средства за политическа реклама в медиите. Все пак прави впечатление, че от ГЕРБ са заделили най-много ресурси именно в това перо, „Възраждане“ са разпределили по-равномерно сумите като са харчили средства за наем и транспорт и масови прояви.

Реклама

В кампанията за изборите средствата за медии са насочени основно към онлайн платформи (2 240 131 лв. или 39%) и частни телевизии (2 016 338 лв. 35%). Най-малко пък са разходите за БНР – 82 224 лв. (1.3%) и частни радиостанции – 276 675 лв. (4.8%).

Отново онлайн медиите са най-предпочитан канал за комуникация. През октомври обаче политическите формации са завърнали интереса си и към разпространение на посланията си в частни телевизии.

Прави впечатление също, че за печатни медии са отделени близо 528 000 лв., което е значително повече спрямо предходните 2 кампании – от ноември и юли 2021 г. В тази кампания за реклама във вестниците най-много са вложили от „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ – съответно 196 359 лв. и 154 173 лв.

Най -„скъпи“ са били гласовете на избирателите на БНО, Правото и Български национален съюз – НД. И трите са формирали 100% от медийните си разходи чрез медийни пакети. Същите са участвали и в кампании през миналата година, в които са успели да получат между 79 965 лв. и 119 909 лв. държавна подкрепа за медийните си изяви.

1 Коментар
 1. ✡️✡️ACAНA✡️✡️ ✡️Чepнaтa Пoмaшka Xoджa✡️ казва

  ☞Пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека зa дa зaдъpжи влaстта в pъцeтe cи!
  ☞Cатaнинcко ОГНЕНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ на албански деца и жени, планирано и извършено от сатанистките върхушки на Бългaрия, Mакeдония и Cърбия!
  ☞A държавата-мафия разиграва поредният цирк пред БГ-овцете!
  ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб!
  ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите!
  ☞Не проумявяш ли, че oт 78 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са!
  ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!
  ☞Боко и Румен са двете страни на една и съща дс-монета!
  ☞ Очевадно е, че не министрите и президента управляват БГ-клозета, а управляват техните кукловоди от ДС!
  ☞Отвсякаде само лъжи и измишльотини за уж катастрофиралия автобус!
  ☞Ама трупове не се виждат.
  ☞Има труп – няма труп, след няколко дни, хооп труп на изгорено, пренесено в жертва на Молох дете, Ъ!
  ☞То трупа да не игла, че да не се вижда в автобуса ве гадове-убийци-сатанасти!
  ☞Спасилото се дете е убито и изгорено после, защото не е било част от бандата организирала покушението и истината за атентата е щяла да излезе наяве!
  ☞Детето е изгорено и поставено по-късно, във вече изгорелия автобус от службите, които стоят зад атентата!
  ☞Очевидци твърдят, че сред cпacилитe ce хора около автобуса е имало дете!
  ☞Нафтата не се пали от искра и неможе да развие такава висока температура, че да стопи ламарината!
  ☞Външната страна на автобуса въобще не е обгоряла, горенето е било само вътре, където са пътниците!
  ☞Оцелелите твърдят, че в пътническото отделиние се е взривила запалителна бомба!
  ☞Видяхме как Боко искаше откуп за отвлеченият кораб, защо да не е отвлякъл и албанските деца и жени за да иска откуп, той цял живот това прави, и за него това е начин на живот!
  ☞А службите в БГ-клозета, са изцяло в служба на мафиозите!
  ☞Бог да прости греховете на изгорените жени и деца.

  ➤Вcичkите дo eдин ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: tiny.cc/wewyuz
  ➤Пpaзнeнcтвoтo пo cлучaй 45-гoдишнинaтa нa мyлтaka Beжди Paшидoв нa 14 дekeмвpи 1996: tiny.cc/wv4zuz

  ☞Бokо-Kaнибaлa тpябвa дa бъдe жив-изгopeн нa oгнeнa-kлaдa пpeд пapлaмeнтa!: tiny.cc/kwczuz

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜: yerl.org/1Cm1x
  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: tiny.cc/gq6zuz
  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!: tiny.cc/kq6zuz
  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ☞❤️Tитaниk1997 c бългapckи cyбтитpи :
  ➤❤️Чaст.1: tny.cl/mj4FZnwCq
  ➤❤️Чaст.2: tny.cl/wN0p2f4tk
  ➤❤️Чaст.3: tny.cl/uHxYl7Eqg
  ➤❤️Чaст.4: tny.cl/A40NAXu2w
  ➤❤️Чaст.5: tny.cl/CaAcDPv1S
  ➤❤️Чaст.6: tny.cl/DxQdi2h1h
  ➤❤️Чaст.7: tny.cl/Bc5NN96jL

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.