Нова война! Министър се опълчи на Иван Гешев

3 17 137

Остри реплики си размениха главният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Гешев каза, че предложенията се правят за един човек – главния прокурор и че с тях се цели овладяване на съдебната система. Зарков му отговори, че непрекъснато се оплаква и че светът не се върти около него.

А това пък доведе до заплаха от члена от прокурорската колегия Евгени Иванов, че ще напусне заседанието, защото не му харесва тонът на министъра, разказва „Лекс“.

Гешев обясни, че е си е причинил да прочете и двата законопроекта – на ДБ и на правителството: „Анализирайки тези предложения, се колебая дали да се чувствам горд, че се прави персонален закон за една личност, тоест – за мен, „главният прокурор Иван Гешев“, и за отстраняването му. Или е тъжно за българското битие и това, което наричаме върховенство на закона и правова държава. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се допуска от българската Конституция“.

Според него никой съдия, особено от ВКС, няма да иска да си причини това да разследва главния прокурор, както предвиждат законопроектите. А тези, които ще се съгласят, ще бъдат от „специфична съдийска организация“, за която било ясно с кого е свързана и двамата съдии, които ще бъдат определени да разследват, ще са със спорна мотивация, каза още Гешев без да навлиза в конкретика какво има предвид, но явно визирайки Съюза на съдиите.

Веднага след него думата взе Зарков. „Вие, който непрекъснато се оплаквате, че всички с вас се занимават, наистина ли мислите, че светът се върти около вас. Вашата съдба като главен прокурор зависи от този ВСС, който работи извън мандата си и дали е със 17, или с 13 гласа, не мисля, че имате основание да се притеснявате“, каза той.

„Когато казвате, че целта е да се овладее съдебната система, кажете кой е този, който иска да направи преврат и да овладее съдебната система – аз, Министерският съвет, Венецианската комисия, Съветът на Европа. Кой иска да овладее съдебната система? И ако има такъв човек или такава организация, това са сериозни обвинения“, продължи министърът.

Реклама

В крайна сметка съветът ще прати в парламента становището си с всички забележки към двата законопроекта.

Прокурори в защита на Гешев

Приближената до главния прокурор Иван Гешев Асоциацията на прокурорите (АПБ) скочи(link is external) срещу депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в защита на шефа на държавното обвинение. Повод за недоволството им е интервю да Мирчев от миналата седмица.

В него той казва, по повод неприемането на България в Шенген, че „…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност“. Мирчев не е споменат поименно, наричат го „представител на законодателната власт“, но от цитатите в позицията се разбира, че тя е насочена срещу него.

Прокурорите припомнят и думи на Мирчев от септември миналата година, че „когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер“.

Според АПБ тези изявления, макар отправени персонално към фигурата на главния прокурор, директно се правят внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и дела не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно убеждение, а под давление на външни влияния. „С това грубо и неоправдано се засяга авторитетът на всеки един български прокурор, с което сериозно се  застрашават конституционните устои на правовата държава“, смятат от асоциацията.

Асоциацията призовава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да се задейства по случая.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Е, какво друго да КАЖЕ Г-н Мирчев, освен ИСТИНАТА, да ИЗЛЪЖЕ ли?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

 2. Рони казва

  Предлагам по-малко спорове ( за да се избягват обидите, от тях няма полза) и повече дела, че да има най-сетне осъдени за …., те си ( и Бог) знаят за какво. И Бог най-вече се моля, бащата на Нашия Господ Исус Христос да извежда всички на покаяние. В името на Исус. Амин.

 3. Учуден гражданин. казва

  Ако има престъпления извършени от главния прокурор и някой ги разследва, това означава че може да се докажат тези престъпления, да се внесе обвинение в съда и той да бъде осъден и вкаран в затвора. Това е силно притеснително за целия ВСС, защото може да се окаже, че и те могат да бъдат вкарани в затвора.
  Ако никой не е извършил никакво престъпления, дори и да бъде разследван няма за какво да се притснява.
  Извод: Всички тези които са против разследване на главния прокуро и други висши магистрати има за какво да се притсняват и много вероятно е да са престъпници. Много тъжно!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.