Депутатски „неволи“: 10 000 лева заплата, за да си бъркат в носовете 10 дни по Коледа

4 11 095

Депутатите ще си починат. По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ те ще си отдъхнат за 10 дни вместо предвидените им по правилник 15. Точно 10 дни ще почиват и всички български деца, защото тяхната коледна ваканция е толкова.

Толкова има се полага на децата, които ходят на училище от 15 септември и си починаха за три, щедро отпуснати от образователния министър, дни в началото на ноември.

В останалото време ходеха всеки работен ден на училище, писаха домашни, правеха тестове, изкарваха оценки. В същото време за всички останали хора в България почивните дни са четири. Защо депутатите трябва почиват повече?

За разлика от българските деца, българските депутати работиха с един месец по-малко от тях, или от 19 октомври. Да не говорим, че за тези скромни два месеца работа това, което успяха да свършат, е да приемат промени в избирателния кодекс, с които промени върнаха хартиения вот. За зла участ президентът Радев пък наложи вето и сега дори и тази им инициатива отиде по дяволите.

Реклама

В същото време без решение останаха ключови за страната и нейното развитие актове, които следва да бъдат разгледани и гласувани, като например действията по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква финансиране милиарди евро.

Имат десетки законови и нормативни документи, свързани и с влизането ни в еврозоната, но и те останаха за след почивката на иначе уморените служители на народа.

Това, че депутатите ще са във ваканция, не означава, че ще останат без заплащане. В миналия парламент средният месечен доход на народен представител беше 9641 лв. В сегашния вероятно вече е над 10 хил. лв., защото базовата заплата се формира на база три средномесечни заплати в публичния сектор.

И докато ГЕРБ има предложение за намаляване на ваканцията, защото много работа е останала несвършена, някак продължава да се чува в далечината изказването на Тома Биков от миналата година: „Колкото по-малко работим, толкова по-добре за народа.“

Коментарът е публикуван във в. „Капитал”, заглавието е на Narod.bg

4 Коментара
 1. Варна - българин казва

  Тлъсти оядени червеи!
  Докога ша има 240 депултати!
  240 изедници народни!
  Амчи спестените пари са няколко болници!!!
  240 тунеядци и тлъсти червеии!
  На 5.8мил. население е достатъчно ПАРЛАМЕНТ от 120 депутати!

 2. дарвин казва

  това дето ще се мъчи да говори кога е слязло от палмата

 3. многознайко казва

  Ако сте патриоти-откажете се от заплатата бе изедници нещастни.И като сте „патриоти“-откагете се/премахнете си имунитета за да си знаете че ако сте в кереча на далаверата сте директно в панделата за поне 20 годинки……Представяте ли си-дали ще има навалица за депутати?
  И за да видите ,че сме хора и мислим за вас-безплатно вегетарианско меню на обед.А?Какво ще кажете??И една малка подробност към екстрите-някой лют главен прокурор….
  Останахме с обезлюден парламент……Ужас!

 4. СВЕТОЗАР КЬОСЕВ казва

  ..ЗА РАЗЛИКА НА МИНИМАЛНО РАБОТЕЩИЯТЯТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА БЪЛГАРИН,ДЕПУТАТЪТ ПОЛУЧАВА БОНУС,ПО ВИСОК ОТ ЧИСТИЯТ МУ ДОХОД?!?…САМО В БЪЛГАРИЯ ТОВА СТАВА!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.