Тайният план Габровски премиер

0 10 069

Известният неврохирург Николай Габровски, който изненадващо бе предложен за премиер от ГЕРБ-СДС, може би ще се окаже реален министър-председател, твърдят източници на Филтър. Професорът събира всеобщо одобрение, демонстрира умереност в поведението, звучи убедително, когато търси мостове с партньорите, има добра реторика и въздействащ глас. Дори ПП, които отказаха да се срещнат с него, отбелязаха, че решението им не е реакция срещу личността му, а срещу партията, която го лансира.

Неочаквано кандидатурата на проф. Габровски може да се окаже спасителен изход от заплетената ситуация за всички. Формирането на редовно правителство разтоварва от отговорност партиите, които не искат да управляват в кризата, която се задълбочава през зимата.

Дори ПП, които най-много настояват за нови избори, си дават сметка, че при нов вот едва ли ще постигнат по-различен резултат. Ако обаче парламентът одобри редовно правителство, така ще се изземе голяма част от властта на президента Радев, с когото Кирил Петков и Асен Василев влизат във все по-ожесточен конфликт.

Харвардците обаче няма как да дадат рамо на правителство с първия мандата на ГЕРБ-СДС. Ситуацията е по-различна, ако се търси подкрепа отново начело с Никола Габровски, но с мандат на друга партия. Тогава Петков и Василев ще имат основание да оправдаят подкрепата си с тезата, че влиянието на Борисов върху кабинета няма да бъде толкова силно. Същата може да бъде и позицията на ДБ. 

Интересният въпрос е при кого ще отиде третият мандат. Вероятността той да бъде връчен на БСП е малка, тъй като тогава ГЕРБ няма да подкрепи правителство, а и напрежението между президента Радев и Корнелия Нинова се засилва. Не по-хармонични са отношенията между държавния глава и ДБ и така вероятността рулетката да се спре на „Български възход” се увеличава.

Радев и Стефан Янев също се отдалечиха през последните месеци, но бившият служебен премиер е по-приемлив вариант заради готовността си да търси път към всички политически обекти. Така кандидатурата на проф. Габровски за премиер се оформя като вариант, от който всички останали партии ще се опитат да извлекат полза, докато подготвят следващите си ходове и в навечерието на местните избори.

Реклама

Иначе издигането на кандидатурата на Габровски е била изненада дори за приближените на Борисов, които в началото не могли да разпознаят човека, който придружава Десислава Атанасова и Томислав Дончев на срещата при Румен Радев на „Дондуков” 2 за връчването на първия мандат.

Борисов съзнателно спестил името му, за да не изтече предварително никаква информация. Лидерът на ГЕРБ се сетил за неврохирурга не много време преди номинацията. Той гледал интервю с него по телевизията и бил силно впечатлен от разсъжденията и поведението му. Отправил покана за среща и изненадващо бързо се стигнало до съгласието на професора да се включи в политиката.

Изтъкнатият лекар многобройно многократно заяви, че е съставил проектокабинета напълно сам и това е било негово изрично условие. Целта му била да събере професионалисти с добри имена, без партийни оцветявания. Скоростното убеждаване на хора да станат министри в правителство в трудно време е почти невероятно да се случи за толкова кратко време, но неврохирургът се е справил със задачата.

Самият професор при участието си в Панорама миналата седмица не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер при третия мандат от друга политическа сила. Това можело обаче да се случи, ако се спазват същите принципи – пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни цветове. В друго предаване ден преди гласуването на кабинета в сряда Габровски намекна, че няма да играе с третия мандат. Наблюдатели обаче не отричат възможността уважавания неврохирург да бъде издигнат отново след поредни парламентарни избори напролет. Смята се, че такава ще бъде тактиката на тези, които го продуцираха в политиката.

Кандидат-премиерът вече очерта проблемите на страната ни, която по думите му е в беда. Най-важното за него е усвояването на средствата от Плана по възстановяване и устойчивост, набавянето на средства по европейски програми за периода 2021-2027 г., влизането в еврозоната и присъединяването  към шенгенското пространство. 

Едва ли случайно Габровски посочи, че главна причина за потъването в кризата е липсата на диалог, заменен от размяна на удари под кръста.

Подобен тип говорене допада на все по-голяма част от хората, уморени и отвратени от политически елит, пък и даващи си сметка, че колкото и избори да се проведат, резултатите няма да бъдат много различни от последните. Което значително увеличава шансовете на проф. Габровски да стане следващият премиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.