Любимецът на всички власти: Георги Гергов – свинар, олигарх, масон и кум на Емил Кюлев

5 11 491

Ако има олигарх, който е бил на „ти” с всички власти по време на прехода, това е Георги Гергов. За разлика от равните си по статут Николай Банев, Миню Стайков, братя Бобокови и много други клиенти на прокуратурата, Гергов мина между капките. Въпреки сигналите и проверките за извършени престъпления.

През последните 32 г. Гергов е известен като социалист, архонт, приватизатор, хотелиер, масон, почетен консул на Русия. Името му винаги е в оборот, най-често със скандални сделки, независимо коя партия е на власт.

За последно Георги Гергов нашумя преди две седмици, когато Върховният административен съд му даде зелена светлина да овладее контрола върху Международния панаир в Пловдив.

Борбата за това е от 16 години насам. Това не е първият и вероятно няма да е последният подарък на държавата за Гергов. По сложна схема той овладява Пловдивския панаир от 2006 г. насам.

Негова фирма е допусната без търг и конкурс като акционер в държавното дружество. Парадокс е, че тогава шеф на надзорния съвет е Корнелия Нинова, с която по-късно влизат в люта война и в крайна сметка олигархът е изключен от БСП. По онова време тя е заместник-министър на икономиката.

Дружеството на Гергов „Пълдин туринвест” влиза с 34% от капитала в панаира със задължението да инвестира 100 милиона лева, което така и не се случва. Вместо това Гергов започва да апортира имоти със завишени оценки на цените в дружеството и делът му нараства до 50,36% само за 1 година.

Следва опит на държавата да развали сделката, но съдът решава в полза на Гергов. 10 години по-късно отново държавата дарява 24% от капитала на панаира на община Варна, която прави опит да го дари на Гергов срещу прословутата „дупка“ в центъра на града. По този начин Гергов става господар на Международния панаир и може да решава съдбата му без държавата, която го е построила и развивала.

След решението на Върховния административен съд има още няколко хода, с които сделката може да бъде прекратена, но според запознати със сложната схема в нея са навързани много политици, съдии, бизнесмени и други изключително влиятелни хора. Затова вероятно Гергов ще успее в дългогодишните си усилия да сложи ръка на активи за над 1 милиард.

Началото на кариерата на пловдивския олигарх Георги Гергов започва в социалистическото стопанство, и по-точно в свинекомплекса в село Маноле. Оттам и прякорът му Свинаря, който между другото, никога не го е обиждал и той дори се е гордял с него.

Започва работа в социалистическата ферма през 1975 г., когато е едва на 20 г. Става и партиен секретар. 10 г. по-късно вече е директор на свинекомплекса, не без подкрепата на величието от ДКМС, а след демократичните промени и министър на земеделието Георги Танев, чийто син Иван Универсалния все още се укрива в Дубай заради данъчни измами за над 50 млн. лева, разкрити през 2012 г.

Връзката на Танев и Гергов е от врачанското село Джубрилово, където са родени и двамата.

При бурните и мътни демократични промени Гергов още е шеф на свинекомплекса в Маноле, който години по-късно ще приватизира. Тогава земеделието започва да затъва в блатото на демокрацията, а Гергов се ориентира към държавна служба в Министерството на земеделието, което малко по-късно ще се оглави от Георги Танев.

Престоят на Гергов в министерството е кратък. Вече има контакти и познания. Става бизнесмен през 1991 г. и започва да търгува със зърно. Разбира се, с кредити от фалиралите по-късно Агробизнесбанк и Тракия банк, за които се водиха дела години наред.

Забогатяването на бившия партиен секретар започва с приватизацията на свинекомбината в Маноле, който му е скъп заради трудовия стаж там. Това се случва по времето на кабинета Беров с министър на земеделието Георги Тенев. Официално тогава печели първия си милион. При правителството на БСП, начело с Виденов, Гергов е немилост, защото вече е милионер.

Усетил края на кабинета заради галопиращата инфлация, пловдивчанинът става спонсор на СДС. И когато те идват на власт, започва истинският възход на социалиста Гергов. Тогава чрез работническо-мениджърски дружества (РМД) приватизира хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, държавната фирма „Старият Пловдив“ с хотели и ресторанти в историческия център на града, курортния комплекс на ЦК на БКП в курорта Дружба, който Гергов по-късно преименува на „Слънчев ден“, както и много други ценни обекти.

Неслучайно тогавашният вътрешен министър в правителството на Костов – Богомил Бонев, по-късно става директор във фирмите и съдружник на Георги Гергов. След това при правителството на НДСВ и ДПС Гергов отново е с властта и купува ЦУМ в центъра на София.

Реклама

При всяка следваща придобивка Гергов ползва кредити, като залага активи на приватизираното държавно имущество преди това. „Слънчев ден“ на морето например е приватизирано с помощта на кредит от „Росексимбанк” на застреляния през 2005 г. Емил Кюлев. Това не е случайно – Гергов е кум на банкера.

Постепенно Гергов оплита в бизнес и приятелски мрежи политици от целия спектър, магистрати и бизнесмени. С повечето разваля отношенията си, но остават най-ценните.

С правителството на Тройната коалиция, начело със Сергей Станишев, Гергов отново се връща към социализма и започва да гради партийна кариера. Вече се е сближил с президента Георги Първанов, но не е изоставил ценните си приятели от миналото.

И тогава идва ударът с влизането на Международния панаир в Пловдив, който овладява постепенно и е на финалната права след последното решение на съда.

През 2006 г. става на 50 години и организира легендарния си юбилей в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Събитието конкурира по пищност и кич сватбата на Баневи и купоните на Арабаджиеви. В ресторанта на хотела се изсипва целият елит на държавата начело с президента Първанов и тогавашният кмет на София Бойко Борисов, шефове и главни редактори на национални медии, магистрати, начело с апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов, директори от МВР, съдии и много други.

На тържеството пирува и бъдещият лидер на БСП Корнелия Нинова, с помощта на която през 2006 г. Гергов влиза в Международния панаир в Пловдив. През 2021 г. тя го изгони от партията след дълга война и обвинения, че работи за опонентите от ГЕРБ.

Когато партията на Бойко Борисов идва на власт за първи път през 2009 г., се получават сигнали в МВР за злоупотреби с панаира. Естествено, резултат от разследването срещу Гергов няма.

Крупен хотелиер, приватизатор и собственик на имоти за милиарди, апетитите на Гергов за власт и пари се увеличават с годините. Още през 2008 г. поглежда към строителството на пътища с обществени пари.

Фирмата му „Пътища Пловдив“ започва да получава поръчки за милиони както от правителството на Тройната коалиция, така и след това по времето на ГЕРБ. Това не е случайно. Шеф на контролирания от него Пловдивски панаир е бъдещият началник на АПИ Лазар Лазаров, който днес е подсъдим по две дела, едно от които е за ощетяване на държавата с 50 милиона лева по договор с фирмата на Гергов.

Архонтът от Пловдив обаче и този път се измъква сух. През 2017 г. прокуратурата и ДАНС влязоха в АПИ, начело с Лазар Лазаров, както и в „Пътища Пловдив“ на Гергов заради неправомерно усвоени пари по строителството на магистрала „Тракия“. Сигналът е от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Оказа се, че Гергов е продал дружествата си на благоевградския бизнесмен Христо Савев, който е в кръга на Методи Бачев от „Агромах“.

Освен Лазар Лазаров днес обвиняем, но за пране на пари от „Хемус“, е Христо Савев, с когото Гергов сключва сделката по неясни причини през 2014 г. и така го прави един от основните играчи в обществените поръчки с държавни пари.

През годините овладяването на Международния панаир в Пловдив е в основата на бизнеса на Георги Гергов заради огромните капитали в него. Заради сделките, съдебните дела и връзките му с върховете в държавата се случват и някои сделки без икономическа логика.

Така например Гергов продаде курорта „Слънчев ден“ на бизнесмена Ангел Палийски през 2019 г. само ден, след като община Варна купи от него т.нар. „дупка“ в центъра на града с пари, отпуснати от правителството. След това имотът беше апортиран в капитала на панаира, а сега се подарява на Гергов.

Преди да го продаде обаче, Гергов направи реконструкция, а по време на събарянето на хотел „Вероника“ загинаха четирима работници. По случая има дело с подсъдими, сред които обаче не е Гергов.

През август миналата година червеният олигарх продаде емблематичен за Пловдив ресторант на фондация „Хермес”, ръководена от Ахмед Доган. Имотът беше в капитала на „Старият Пловдив”. Ресторантът с терен от 1,4 декара е една от последните останали здрави постройки в стила на османската архитектура.

Публикация на „Филтър”, заглавието е на Narod.bg

5 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Като му види човек дзурлата на тоз архонт, веднага си казва, че няма как да не е кум на някой Кюлев.
  (KUL тур. – БОКЛУК )

 2. Д-р Менгеле казва

  В обора България – кюл да искаш. Дяд’ Герги ще има още много да кумува.

 3. ✡ACAНA✡ ☮️Чepнaтa Пoмaшka Xoджa☮️ казва

  ☞Зaгинaлият в kaтacтpoфaтa kpaй Caдoвo ce пpибиpaл oт гypбeт.: tuit.cat/qpynf

  ☞Зaгинaлият Caлиф Teфиk e oт kъpджaлийckия kв. „Бopoвицa“ и oт 10 гoдини живeeл cъc cъпpyгaтa cи в Aвcтpия.
  ☞Mъжът e peшил дa ce пpибeрe в poдния cи дoм, зa дa види poдитeлитe cи.
  ☞Cъпpyгaтa мy ocтaнaлa в Aвcтpия.
  ☞Caлиф пopъчaл kъpджaлийcko тakcи, зa дa гa пpибepe oт лeтищeтo дo дoмa мy.
  ☞Шoфьopът нa тakcитo cъщo e бивш гypбeтчия.
  ☞Cypaй Pacим, koйтo e oт kъpджaлийcкoтo ceлo Гopнa kpeпocт, нaд 10 гoдини e живял в Eвpoпa и e paбoтил kaтo шoфьop нa kaмиoн зa мeждyнapoдни пpeвoзи.
  ☞Cпopeд koлeги нa зaгинaлия шoфьop тoй бил изkлючитeлнo oпитeн нa пътя.

  ☞Haй-вepoятнo нe ca caмokaтacтpoфиpaли, a ca ги kaтacтpoфиpaли зa дa ги oбepaт.
  ☞Тoвa ce пpakтиkyвa oт дeceтилeтия пo бългapckитe пътищa.
  ☞Нa гpaницaтa чoвeka e дekлapиpaл, чe нocи пo-вeчko пapи в cебe cи и митничapитe ca ce oбaдили нa бaндититe oт пътнa пoлиция дa им пpигoтвят милициoнepckи kaпaн нa cмъpттa.
  ☞Тoвa e kлoзeтa-БГ, пoлицaитe yбивaт xopa зa дa ги oбepaт!

  ☞Пoлиция=Maфия!☜

  ☞Cxeмaтa c kokaинa – cпeц-cлyжбитe kaтo kypиepckи cлyжби, Kackeт-Гeшeв – пocpeщaч!: cutt.us/BMVrP
  ☞Koпeлдaците от мoтopизиpaният пoлицeйckи-oтpяд «CИГMA», kоитo нeмoгaт дa бъдaт cпиpaни и пpoвepявaни oт ниkoгo, paзнacят нapкoтицитe и пapитe мeжду дилъpитe нa eдpo!: tiny.cc/hhc1vz

  ☞БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: yerl.org/DjtSd
  ☞Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!: yerl.org/AGq1M

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo! ☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe: tiny.cc/6hayuz

  ➤Пoлиция+ДAHC+БOП+HCO=MAФИЯ!: tiny.cc/atgwuz

 4. Washington DC НЕ вярва на сълзи казва

  ГЕОРГИ ГЕРГОВ-гранд мастър и ковчежник на Пловдивската МАСОНска ложа “Слънце -Ориент-036“
  Ложа “Слънце -Ориент-036“ е под светлината на РУСКИТЕ МАСОНСКИ ложи “Новоя Астрея-Питербург“
  и ложа “Пущкин“-МОСКВА
  В ложа Пушкин известна че там има голям брой депутати от РУСКАТА ДУМА а членове са полоковници и генерали от ФСБ/ГРУ/КГБ
  Ложа “Новоя Астрея“ -Питербург се движи предимно от руски граждани с арменски произход също членове на ФСБ

  Тоес пловдивската ложа “Слунце-036“ е клон,крило издънка на РУСКИТЕ МАСОНИ и съпорт на режима на МОСКВА.Като такава лловдивската ложа е заплаха-троянски кон на Россия за Евроатланти4еската ориентация на страната

 5. Д-р Менгеле казва

  Този дядка, архонт на свинарите и свинар на масоните, в едни други времена щеше да сглобява гайки или да шие торби и чували в германските трудови лагери, а в Чехия , Полша и Румъния щяха направо да го газират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.