КПКОНПИ пред провал по дело за конфискация, свързано с ГЕРБ

1 10 405

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е на косъм да се провали по знаково дело за конфискация. Това видя „Сега“ в електронното деловодство на Софийския градски съд.

Става дума за процеса за отнемане на имущество на стойност 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството „Прима Дерм“.

По делото обвиняем беше и депутатът от ГЕРБ ген. Стоян Тонев, бивш шеф на ВМА, вече покойник.

Гражданското дело за конфискацията срещу Кадурина беше заведено през 2017 г., но 2 години беше спряно, тъй като се чакаше произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург. Преди година съдът в Люксембург отпуши процеса.

Изглежда обаче, че КПКОНПИ може и да го загуби „служебно“. Софийският градски съд е разпоредил производството по делото да бъде оставено без движение. На КПКОНПИ са дадени 7 дни „кратко, ясно и в съответствие с точния смисъл на понятията в приложимия закон, да изложи фактическите твърдения към исковата молба“.

От антикорупционната комисия магистратите очакват и да поясни как сумата от 774 673 лв., за която е обвинена Кадурина, се отнася във веднъж поправената искова молба във връзка с понятията и паричния им еквивалент.

За въпросните 774 673 лв., получени в брой, КПКОНПИ претендира, че „са незаконно облагодетелстване с чужди средства от  1 януари 2007 г. до 30 юни 2014 г. Мирослава Кадурина като началник на клиника „Дерматология и венерология“ във ВМА, присвоила пари, собственост на болницата, поверени й да ги управлява“.

Освен тях КПКОНПИ иска да бъдат конфискувани различни суми, които са равностойността на фирмени дялове, изплатени дивиденти, вноски по разплащателни сметки, получени преводи от трети лица, както и равностойността на дял от имот.

Реклама

От съпрузите комисията иска да бъдат конфискувани поземлен имот с къща в Банско, мезонет и гараж в центъра София, „Тойота“. От дружеството „Медицински център по дерматология и естетична медицина Прима Дерм“ ООД пък се искат 2 имота в центъра на София.

Съдът напомня на КПКОНПИ, че само той определя кое имущество е незаконно придобито и предупреждава, че „поради големия обем на исковата молба, която в по-голямата част съдържа правни изводи, присъщи само за съдебното решение, липсва логическа връзка между фактите и понятията, с които КПКОНПИ ги квалифицира“.

Накрая комисията е предупредена и че при поредното неточно изпълнение на указанията на съда, производството ще бъде прекратено.

КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. Тя стана „клиент“ на комисията, след като бе обвинена за длъжностно престъпление и присвояване.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина „Дерма прим“, по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА.

Заради скандала той напусна парламента, където беше депутат от ГЕРБ.

Според разследващите така болницата е ощетена. Ген. Кадурина получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма.

Междувременно Кадурина беше оправдана от Софийския военен съд по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата. В момента наказателния процес виси пред Военно-апелативния съд.

1 Коментар
  1. СХЕМА казва

    ПАРИТЕ ги НЯМА изядени са от некадърното синче на Кадурина -Николай Илиев който се прави на кинорежисьор Джекичан-каратист холивудски маняк и финансира с КРАДЕНИТЕ пари от ВМА бездарните си филми

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.