Гроздан Караджов: ПП искаха комисиони от пътните фирми

1 7 585

Бившият регионален министър не посочва имена, а само членовете на комисията, която решавала за средствата на компаниите в бранша

„Според мен „Продължаваме промяната” си искаха комисиони от пътните фирми, за да им платят работата, и имам достатъчно сведения за това, след като напуснах поста.” Думите са на бившия регионален министър Гроздан Караджов. Казва ги на 6 декември. Тогава той гостува в предаването „Студио Хъ” в телевизия „Седем Осми”. След краха на изборите като водещ там се завърна основният сценарист на Слави и негова дясна ръка в политиката Тошко Йорданов. Заради мижавия интерес към медията обаче думите на Караджов останаха без внимание, отбелязва „Филтър”.

Драмата с парите на пътните строители продължава и до днес. Проблемът беше причината за раздора между ИТН и ПП. Хората на Кирил Петков обвиниха Слави Трифонов, че искал близо 4 милиарда, за да плати на фирмите, които ги изнасяли със сакове. Караджов и и ИТН отговаряха със същото.

Четирите милиарда всъщност са плащания по договори за Автомагистрала Хемус, за пътно поддържане и ремонти, както и за общините, за да оправят асфалта си.

След скандалите от ПП направиха междуведомствена комисия, която да решава на кои фирми ще се плаща и на кои не. Отделно от това искаха и парламентът да вземе решение. В крайна сметка Конституционният съд реши, че парите са дължими, а проблемът с пътищата и катастрофите се задълбочава.

Тезата на Гроздан Караджов, изказана пред Тошко Йорданов, е следната – ПП са искали да се платят половината от парите на строителите, после се изказали против, а с комисията, в която имали мнозинство, изнудвали компаниите, които искали да си получат средствата.

Реклама

Повечето от тях си бяха откровени брокери. Целият корупционен заряд е в ПП, посочи Караджов.

Сигнали, че по това време комисиони са искани от фирми, има и в МВР и прокуратурата, съобщава още медията, като се позовава на свои източници. За същото вече се разследва зам.-министърът на регионалното развитие в служебните правителства преди и след четворната коалиция Захари Христов. Той беше освободен без мотиви и медиен шум през август 2021 г., а в кабинета на Гълъб Донев отново беше върнат на поста.

Въпреки сигналите на служителите в МРРБ, както и на бизнесмен, че Христов е искал 10% комисиона, за да бъдат пуснати пари за свършена работа. След разшумяването на случая и самосезирането на прокуратурата той отново беше освободен. Христов е приближен до Георги Гергов и е работил в неговите пътни компании, когато олигархът печелеше и от този бизнес.

Борбата за четирите милиарда за пътища ескалира през юли, когато Кирил Петков уволни заместниците на Гроздан Караджов и назначи хора от ПП въпреки споразумението партиите да не се месят в министерствата си по ресори. 

По това време правителството вече беше паднало с вот на недоверие, но се правеха опити за съставяне на ново. Караджов не посочва директно тях с имената им като брокерите и хората, за които има данни, че са искали комисиони от строителите. Един от тях обаче има спорна биография. Това е Ивайло Стайков. След като спечели депутатско място през ноември, Стайков се отказа от парламента и стана съветник в кабинета на Кирил Петков. Точно той е бил един от членовете на междуведомствената комисия за парите на строителите, които Караджов нарича брокери.

Ивайло Стайков нашумя с това, че е бил мениджър в строителна компания на друг брокер, но в съдебната система – Красимир Георгиев – Красьо Черничкия.

1 Коментар
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    тъпата гладна шпинга модерен го дава и той листя маа като копелето бърню ,по добре да отива при кукера и тлъстия да духат супата

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.