Copy-paste гаври: Червеният олигарх Георги Гергов посяга към панаира с комични ходове

0 5 197

Битката между пловдивския общински съвет (ОбС) и Георги Гергов за контрола върху Пловдивския панаир започна да включва комични моменти.

Става дума за дословно повторение на вече взети решения – дружеството на бизнесмена „Пълдин туринвест“ ще проведе ново акционерно събрание със стар дневен ред; за да го спре, ОбС трябва да повтори гласуването от ноемврийската сесия, като вече има внесено предложение, копие на първото.

В центъра на сагата са варненските акции от панаирното дружество, които морската община иска да апортира в „Пълдин туринвест“.

След преместването Гергов би придобил около 79.3% от Панаира. Тъй като казусът с акциите се точи доста години, тази есен се очакваше финално решение на Върховния административен съд. Той дойде на 15 ноември и постанови, че апортът на Варна в „Пълдин туринвест“ е възможен.

Реклама

Светкавично на другия ден Гергов насрочи акционерно събрание на „Пълдин туринвест“ за 24 ноември, на което да бъдат приети акциите. Не бе спазен обаче 30-дневният срок за свикване. След остър натиск от ДБ ОбС реши да задължи кмета от ГЕРБ Здравко Димитров – Зико да се противопостави на приемането на акциите (в „Пълдин туринвест“ дял има и общината).

Един от мотивите – погазеният 30-дневен срок. В резултат общината поиска отмяна на решенията на събранието на „Пълдин туринвест“ и спиране на производството по вписване. То наистина бе спряно, като жалбата на Гергов претърпя неуспех на две инстанции.

Докато тече тази съдебна линия обаче, той задейства паралелна – насрочи абсолютно същото събрание  на „Пълдин туринвест“ за 9 януари – да приеме то варненските акции вече при спазен 30-дневен срок. За да му се противопостави, сега общината трябва да повтори решенията си от ноември.

„Надяваме се на подкрепа от съветниците на сесията на 19 декември“, коментира във фейсбук Веселина Александрова от ДБ вчера, след като формацията внесе предложение, с което отново да задължи кмета Димитров да блокира намеренията.

Всичко това показва, че спорът около казусът ще е дълъг, изпъстрен с доста съдебни перипетии. И със сигурност ще е сред акцентите на местния вот догодина. Любопитен нюанс е, че ГЕРБ не смятат да издигат Здравко Димитров отново, което оставя управлението на града на своеобразен автопилот до края на мандата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.