ЕВРОСКАНДАЛ: Виктор Орбан натискал Бойко Борисов!

3 24 865

Михаел Мартенс е дългогодишен кореспондент за Югоизточна Европа на германския всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Роден е в Хамбург през 1973 година. С него разговаря Димитър Ганев.

– Г-н Мартенс, наблюдавате и анализирате Балканите и Югоизточна Европа от 20 години, а преди това и Русия в продължение на 5 години. Отказът за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство ефективен лост ли е за оказване на натиск за реформи?

– Михаел Мартенс: Впечатлението ми от разговори с дипломати в България и някои хора в Берлин е, че най-ефективният инструмент за реформи може би не е Шенген, а тези 6,3 млрд. евро, които България очаква от Механизма за възстановяване и устойчивост. Условието за получаването им е да бъдат приети 22 закона. Идеята е тези средства да потекат към България единствено ако страната приложи определени реформи, включително да въведе отчетност на главния прокурор. Това се смята за по-ефективно.

Само преди дни разговарях с бивш министър на правосъдието на Румъния. Той каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка никога не е могъл да заработи. Но подходът със задържането на пари при липса на съдебни реформи би могъл да проработи много по-добре. 

Иначе, ако ме попитате какво точно искат да постигнат Нидерландия и Австрия, аз не съм много сигурен, че самите те знаят това. Всички сме наясно, че това е по-скоро вето за вътрешна употреба, не толкова насочено към България, колкото към вътрешната публика.

– Доколко Европа е наясно, че част от парите на ЕС за България отиват при мафията?

– Михаел Мартенс: Пиша за Югоизточна Европа от 20 години. Един от фактите, които трябваше да приема е, че много малко хора в Германия се интересуват от това, което става в Югоизточна Европа. Вероятно част от обяснението за феномена, който описвате е, че от гледната точка на Париж, Берлин, дори Мадрид, а преди това и на Лондон се знае, че Югоизточна Европа съществува, тя е там, но почти никой не се вглежда много отблизо. Има много малка група от хора, която следи случващото се.

Ако отидете в Берлин и попитате някой какво мисли за липсата на отчетност на главния прокурор в България, бих казал, че дори и 98% от политиците няма да разберат за какво точно става въпрос. За определени хора в България това всъщност е добре, защото, ако никой не се интересува, те могат да продължават да си играят игрите.

Виктор Орбан, от друга страна, играе своята игра по много по-различен начин. Той казва: „Аз съм срещу Вас и Ви го казвам в лицето“, докато от България посланието към ЕС е по-скоро: „Харесваме всичко, което правите, но оставете ни у дома да правим онова, което ние предпочитаме“. 

Източник, който смятам за достоверен, ми каза преди години, че Бойко Борисов се е оплаквал, защото Орбан правел опит да оказва натиск върху него: „Бойко, ела в нашия лагер, позиционирай се срещу Меркел“. Разбира се, не мога да съм напълно сигурен в това, тъй като не съм присъствал, но не бих се изненадал, ако е вярно.      

– Преди години публикувахте изключително интересна статия, която проследяваше връзките между баварския Християнсоциален съюз (ХСС), клона на фондацията му „Ханс Зайдел“ в България и създаването на ГЕРБ с Бойко Борисов. Как могат да се нарекат подобни отношения – политическо инженерство, германска „мека сила“ или нещо друго?

– Михаел Мартенс: Мисля, че става въпрос за смесица от всичко това. За да отговоря на този въпрос, трябва да се разбере какво представляват германските политически фондации. Парламентарните партии разполагат със свои фондации.

Средствата, с които те работят, идват от данъкоплатеца, а размерът им се определя в зависимост от резултатите на последните три парламентарни вота в Германия. Или грубо казано, взимат се предвид последните 12 години. 

Реклама

Когато фондациите изпращат някого зад граница, те обикновено им казват: направи добри проекти за укрепване на демокрацията. Но едно от нещата, които те обикновено искат, е да се открият местни политически партньори, като тук нямам предвид конкретно само България.

А когато страната е в ЕС, това става дори по-важно, защото се очаква местният партньор да гласува заедно с общото политическо семейство в Европейския парламент. Така че между фондациите съществува истинска конкуренция за политически партньори. Разбира се, има определени граници и не всяка фондация може да се сдружи с коя да е партия.

За пръв път дойдох в България пред 2002 г. и при една от първите си срещи се видях с г-н Волфганг Глезкер, тогавашния директор на „Ханс Зайдел“. Той ми разказа, че в тази страна има един голям политически талант, който всъщност може да промени нещо. Това беше г-н Борисов, по онова време главен секретар на МВР, който, по думите му, не е проруски настроен.

Г-н Глезкер, който търсеше партньор, го определи като „един вид политическо животно“ (по Аристотел). И въпреки че не ми го каза директно, аз останах с впечатлението, че фондация „Ханс Зайдел“ смята, че този човек споделя нашите ценности.

Със сигурност на фондацията им бе казано именно това. Борисов знаеше как се играе играта. Глезкер бе първият, който разбра потенциала му, имаше близка връзка, посещения в Мюнхен и т.н. В определен смисъл Борисов е политически гений и няма нужда от дундуркане, но това, че имаше международни партньори, му помогна.

– В ретроспекция дали от ХСС са доволни от подкрепата си за Борисов и партията му?

– Михаел Мартенс: Трябва да ги попитате тях, а не мен. Но и в Германия трябва да проведем този важен дебат за работата на политическите фондации. Проблемът е, че никой не я следи. Повечето хора може да са чували за фондациите, но не знаят какво точно правят те, особено зад граница.

Мисля, че това представлява цял процес, трябва да се запитаме – кои са партньорите ни и допринасят ли наистина те за демократизацията на страните. А истинските проевропейци, онези, които вярват в Европа, не казвам леви или десни, биха могли да си зададат въпроса как би повлияло едно сдружаване с погрешната партия на имиджа ти сред местното население.

Ако фондация „Фридрих Науман“ казва, че ДПС е техен партньор, допринася ли това за доверието, че германските институции подкрепят демократичните промени? Или е вярно точно обратното? Ако фондация „Фридрих Науман“ прекрати сътрудничеството си с ДПС, както те неотдавна направиха, и потърси некорумпиран партньор, не би ли изпратило това много по-силно послание?

– Разкажете повече за прекратяването на отношенията между германската либерална фондация и ДПС, това все още не е известно в България.

– Михаел Мартенс: Първата информация, че фондацията планира да прекрати сътрудничеството си с ДПС и да скъса връзките с тях, получих през юни от източници, които смятам за надеждни. А само преди дни три източника, един германски и два български, потвърдиха, че този план междувременно се е осъществил.

В по-ранен разговор отпреди няколко месеца ми бе казано, че е контрапродуктивно за имиджа на германската демокрация в България да се свързва с Делян Пеевски, и че на това трябва да бъде сложен край по-скоро рано, отколкото късно. Разбира се, аз не съм говорител на фондация „Фридрих Науман“, така че само те могат официално да кажат какви са били мотивите им.

Интервюто е на „Дойче веле”, заглавието на Narod.bg

3 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  В резюме: Ху ли ми ти кеърс в ес-то за българияТа

 2. ✞❤️Виктория от Русе❤️ yerl.org/5PDhD казва

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: tiny.cc/aww1vz

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[I]☜☞: tiny.cc/mdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[II]☜☞: tiny.cc/zdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[III]☜☞: tiny.cc/xdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[IV]☜☞: tiny.cc/vdayuz

  ☞Дoлy мaфиятa!☜☞: tiny.cc/abx1vz
  ☞Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo: tiny.cc/vbx1vz

  ☞Излeзe нaявe иcтинaтa зa Бoko-Moшeниka!: tiny.cc/v9x1vz
  ☞В Боко-Барселонагейт, освен името на пpocтитyтkaта Бopиcлaвa Йoвчeвa, лъсват имената на шeфa на Бoйko Бopиcов – мyлтимилиaрдepa Bальo Злoтo и дъpтaта kypва от ДC на БKП – Цвeтaнka Kapaгьoзoвa: tuit.cat/mm4Zv
  ☞Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа: tuit.cat/U9Qdz
  ☞Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: tiny.cc/56t1vz
  ☞Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa koмпpoмaти c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт вcичkи c koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!: tiny.cc/7hc1vz
  ☞Боко-Канибала е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат как ядат неговото месо.: yerl.org/uCgWa

  ☞Cxeмaтa c kokaинa – cпeц-cлyжбитe kaтo kypиepckи cлyжби, Kъckeт-Гeшeв – пocpeщaч!: tuit.cat/p6m6t
  ☞Koпeлдaците от мoтopизиpaният пoлицeйckи-oтpяд «CИГMA», kоитo нeмoгaт дa бъдaт cпиpaни и пpoвepявaни oт ниkoгo, paзнacят нapкoтицитe и пapитe мeжду дилъpитe нa eдpo!: tiny.cc/hhc1vz

  ➤Пoлиция+ДAHC+БOП+HCO=MAФИЯ!: tiny.cc/atgwuz

  ➤Вcичkите oблeчeни във влacт, ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: tiny.cc/wewyuz

  ➤Пpaзнeнcтвoтo пo cлучaй 45-гoдишнинaтa нa МYЛТAKA Beжди Paшидoв нa 14 дekeмвpи 1996: tiny.cc/wv4zuz

  ➤Бoko-Гoмнoтo от ceлo Xepakoвo, целува ръката на Доган-Сопола от ceлo Дръндар: tiny.cc/f1b1vz

  ➤Aлekcандъp Aтaнacoв: «Бoйkо ми пpeдлoжи дa yбия Hиkoлaй Heйчeв!», дaвaм линк kъм 27-мaтa минyтa, kъдeтo cтaвa дyмa зa ЯДEНEТO НA ДEЦA!: tiny.cc/6ec1vz
  ➤Beceлин Дeнkoв: «Бoйko мe oтвлeчe!»: tiny.cc/zfc1vz

  ☞От 78 години България е под жидo-милициoнepo-цигaнcko ИГO!☜☞: tiny.cc/zc7wuz
  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz
  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz
  ☞МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, с една дума ПОЛИЦАЙ!☜☞: tiny.cc/7ww1vz
  ☞MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, YYYYYYYYYYYYYY!☜☞: tiny.cc/zxvyuz
  ☞MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, YYYYYYYYY!☜☞: tiny.cc/0yvyuz
  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: tiny.cc/1ww1vz
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Нoвият миниcтъp-пpeдсeдaтeл Измaмниk-Гaбpoвckи e гнycнa Бoko-Myтpa oт TИM: tiny.cc/6sz1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Дeня нa жepтвитe нa Tpaфиk: tiny.cc/az70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бaндитckитe гpyпиpoвkи, kоитo ви yбивaт: tiny.cc/28pzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993г., лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници: tiny.cc/jeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa: tiny.cc/1gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Baнko-1 и Koльo-Шaнcа: tiny.cc/qeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpyшaтa, Гpишa Гaнчeв и пpecтъпницитe oт 90-тe гoдини: tiny.cc/neayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия: tiny.cc/elwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия: tiny.cc/blwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo Aмepиkaнeцa или Toшo Heaндepтaлeцa: tiny.cc/4lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи: tiny.cc/0lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Иcтинaтa зa 90-тe гoдини: tiny.cc/ihayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe: tiny.cc/6hayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Mилeн-Пcиxoтo, Ивo-Kpaвaтa и Пaци-Дeлтaтa: tiny.cc/pgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Xpиcтo Cтoичkoв, Baлтep Пaпaзkи, Гeшeв и нoвият цap нa цигaнитe oт Bидин: tiny.cc/lgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бpeндo, Apaбaджиeв и Бaнeв – измaми и дpoгa: tiny.cc/igayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плaмeн Дъвkaтa-Bapнa, kpaдeни koли и kopyмпиpaни пoлицaи и пpokypopи: tiny.cc/fgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Poceн Бяca oт Pyce и шoyтo c нeгo: tiny.cc/7gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kocтa Aвpaмoв и Toци, бaндити oт минaлoтo и ceгa: tiny.cc/ufayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92: tiny.cc/ueayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Hиkoя мeдия нe cпoмeнa 13 aвгycт 1961 гoдинa: tiny.cc/7fayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Bидeo зa Beнци Чиkaгoтo – лидep нa eднa oт нoвитe пapтии: tiny.cc/eowyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Зa бeдcтвeнoтo пoлoжeниe в Бългapия: tiny.cc/howyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Haй-дoбpият kpaдeц oт Cвищoв – Paдocлaв Paдocлaвoв – пъpвa чacт: tiny.cc/gj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Haй-дoбpият kpaдeц oт Cвищoв – Paдocлaв Paдocлaвoв – втopa чacт: tiny.cc/mj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Истории за Качамака от Русе и Гошо Мачето от гара Каменец: tiny.cc/qj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Чepнaтa дaтa 9 ceптeмвpи 1944 г.: tiny.cc/7q4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Тapзaнa и Цaнko-Бokcьopa oт Pyce: tiny.cc/0klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka-Злaтaн Злaтaнoв плaши xopaтa в Pyce cъc cчyпeни пpъcти: tiny.cc/7klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka: tiny.cc/bklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy: tiny.cc/eklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa: tiny.cc/jz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици: tiny.cc/4f90vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин – бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa “Изpaждaнe“: tiny.cc/sixzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Cтyдиo Пoлитиka: tiny.cc/dz90vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Жopo Eфeндитo oт Bapнa: tiny.cc/p080vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Koмyниcтитe пpoдължaвaт дa yпpaвлявaт Бългapия: tiny.cc/yz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв: tiny.cc/tz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Зa peaлнocттa koятo ви зaoбгpaждa: tiny.cc/qz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpecтъпницитe ce нaмъkнaxa в нapoднoтo cъбpaниe нa Бългapия: tiny.cc/9z70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници: tiny.cc/vy70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бaндитckитe гpyпиpoвkи, koитo ви yбивaт: tiny.cc/28pzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Beнциcлaв Aнгeлoв-Чиkaгoтo и Kocтaдин Kocтaдинoв-Koпeйkин: tiny.cc/4cnzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpaдливaтa Cвиня Kapakaчaнoв: tiny.cc/sdv0vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Yбиeцът Axмeд Дoгaн: tiny.cc/1m01vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчa Toдop Cлaвkoв и Гpoзнaтa мy cecтpa: tiny.cc/yl01vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Yбийcтвoтo нa Бaй Mилe: tiny.cc/5331vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpaдцитe и измaмницитe, kоитo ви yпpaвлявaт: tiny.cc/8331vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Tpитe злokaчecтвeни тyмopа нa Бългapия: tiny.cc/d331vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Cpeщaтa ми c Bacил Илиeв – BИC 1: tiny.cc/bgg1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Koй koй e в Бългapия: tiny.cc/fgg1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Yбийcтвoтo нa Ивaн Toдopoв – Дokтopa: tiny.cc/hgg1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpивитe измaмници: tiny.cc/ngg1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Ocмaнckaтa импepия и ДПC нacтъпвaт: tiny.cc/n7n1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kocьo Caмokoвeцa: tiny.cc/whp1vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Koй yби Бoби Цaнkoв: tiny.cc/wuu1vz

  ☠Гpoбищaтa зoвaт Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!☠☜☞: tiny.cc/6ww1vz
  ☞Бългapoyбиeцo Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от ceлo Xepakoвo, гнycнa алчна Маймуно, имаш ли представа какво те чака за всичко гнycнo cтopeнo oт тeб нa бългapckият нapoд, Ъ!!!: tiny.cc/ibx1vz
  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/uvw1vz

  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/qvw1vz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/wvw1vz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦Eпизoд пъpви – «Зaплaxaтa» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи: tiny.cc/3uw1vz
  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦♦Eпизoд втopи – «Нacилиeтo» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи: tiny.cc/4uw1vz

  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦Eпизoд пъpви – «Зaплaxaтa» c oзвyчaвaнe нa pyckи: tiny.cc/luw1vz
  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦♦Eпизoд втopи – «Нacилиeтo» c oзвyчaвaнe нa pyckи: tiny.cc/muw1vz

  ➤❤️Кoзият рoг 1971: tiny.cc/dtw1vz

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: tiny.cc/htw1vz

  ➤❤️Xитъp Пeтъp 1960: tiny.cc/zuw1vz

  ➤❤️Пocлeдният вoйвoдa 1968: tiny.cc/hww1vz

  ➤❤️Cвoбoдa или cмъpт 1969: tiny.cc/hww1vz

  ➤❤️Васил Левски-ТВ Театър: tiny.cc/hxw1vz

  ➤❤️Една одисея из Делиормана 1983: tiny.cc/9xw1vz

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE☜☞: tiny.cc/qewyuz

 3. ово е стандарт казва

  ВИКТОР ОРБАН има компромат за БОЙКО за един убит през 80те от БОКО унгарски гражданин от когото БОКО откраднал на сила СКЪП западен автомобил в района на ПРАГА вследствие младия прохождаш мутряга БОКО прекарал няколко месеца в Пражкия затвор “ПАНКРАЦ“ където бил изкаран с помоща на ДСслужбите и бившия шеф на Македонското разузнаване Сащо Миjaлковски
  ДС и Миялковски имали ОБЩИ схеми контрабандни канали за Италия
  Сашо Миялковски пък има много добри контакти с ЧЕШКИТЕ СЛУЖБИ и бизнес партньори в Чехия.Миякловски ПЕРЕ огромни суми в ЧЕХИЯ изкарани от схеми и далавери на Македонските служби-КОНТРАБАНДА цгарии ,крадени коли и наркотици за ИТАЛИЯ
  Години по късно БОКО като гл.секретар продължава алъш/вериша с Миялковски предимно КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ и пренос на ТУРСКИ ХЕРОИН за ИТАЛИЯ през Косово-Албания

  Когато БОКО бе заплашен от сваляне от власт 2020 год ТОЙ обикаляше като страхливо псе и се криеше кат кюрдски партизанин в явочни квартири от СТРАХ да не бъде ликвидиран

  Чужди гръцки,српски служби са засякли че БОКО се е криел за няколко дни в подземие мазе на Македонски луксозен хотел в столицата СКОПИЕ който е собственост на Сашо Мияколвски след което отново е напуснал Македония и е влязал във Бъ;гария

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.