Планът на Бойко: Или неговият кабинет „Габровски”, или предсрочни избори

2 7 411

Два месеца след парламентарните избори лидерът на първата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов сведе възможностите за излизане от политическата криза до две – или подкрепа за кабинет на излъчения от шайката ГЕРБ кандидат за премиер Николай Габровски, или нови извънредни избори за парламент.

„Няма да влизаме повече в никакви съглашателства и да угаждаме на който и да било. Направихме не една, не две, а три крачки назад, само и само държавата да се стабилизира.

Ако има трети мандат, ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Габровски“, каза Борисов като игнорира възможността за сформиране на правителство с втория мандат на „Продължаваме промяната“.

Ултимативния тон на лидера на ГЕРБ, който е известен с честата смяна на позициите си дори в рамките на един ден, дойде на фона на безрезултатния опит на номинирания от партията за премиер неврохирург да събере парламентарна подкрепа за бъдещото си правителство.

Миналата седмица той проведе редица срещи в Народното събрание, но получи категоричен отказ от четири от политическите сили – ПП, БСП, ДБ и „Възраждане“, а гласовете на останалите две – ДПС и „Български възход“, които дадоха знаци, че биха застанали зад такъв кабинет, въпреки че не получиха отговор на някои поставени от тях условия, са недостатъчни за прокарването му в пленарната зала.

Липсата на ясни гаранции за мнозинство около бъдещия кабинет на Габровски, прави несигурна и почти невъзможна реализацията на първия мандат.

В понеделник излъченият от ГЕРБ за премиер неврохирург трябва да върне на президента папката, която получи преди седмица от Радев, и очакванията са в нея да фигурират имената на кандидатите за министри и структурата на предложения от него кабинет.

Те най-вероятно ще бъдат гласувани от парламента още тази седмица, така че за оставащите два-три дни до влизането им в пленарната зала едва ли позициите на отказващите подкрепа парламентарно представени партии биха могли кардинално да се преобърнат в полза на предложеното от Габровски правителство с първия мандат на ГЕРБ.

Какъв кабинет

В единственото до този момент интервю в качеството си на кандидат за премиер, дадено в петък за БНТ, Габровски увери, че съставът на правителството вече е готов. От думите му се разбра и, че в проекто кабинета му няма да има партийни лица, а експертни фигури.

„Когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира“, каза Габровски.

Той отказа да посочи конкретни кандидати за министри, но ако се потвърдят имената, за които неофициално се говореше в кулоарите на парламента миналата седмица, може да се каже, че те ще са на експертни фигури, които през годините са били свързвани с различни партии от левия и десния политически спектър. Очевидно за ГЕРБ целите при гласуването на правителството са две:

•       Чрез кандидатурите да се направи опит да бъдат привлечени по-широк кръг гласове.

•       Ако това не се случи, да направи много трудна аргументацията на отказалите подкрепа и така вината за това, че няма правителство да се понесе от другите партии

Едно от имената, за които се твърди, че ще фигурира в папката на Габровски е това на бившия министър на отбраната от правителството на Кирил Петков Драгомир Заков. В проекто-кабинета на ГЕРБ той вероятно ще бъде издигнат за външен министър. За него в понеделник съобщи bTV.

„Не мога да потвърдя и отрека, че това е министър от кабинета, но ако това е вярно на мен ще ми е много любопитно и интересно как ще гласуват от „Продължаваме промяната“, каза членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Делян Добрев.

Заков стана министър на отбраната в правителството на Петков след като настоящият лидер на „Български възход“ Стефан Янев подаде оставка от поста заради несъгласие с политиката на четворната коалиция по повод руската агресия в Украйна.

Тогава Заков беше представител на България в НАТО, а кандидатурата му беше съгласувана с БСП, които отказаха да покрепят предложения тогава на мястото на Янев Тодор Тагарев.

За вероятността Заков да бъде предложен за министър в бъдещия кабинет на Габровски депутати от ПП говореха още в четвъртък като се позоваваха на негово съобщение във вътрешен чат на парламентарната група, в който той написал, че е приел предложението да бъде номиниран за министър на външните работи.

Освен част от бившето правителство на Кирил Петков, Заков се счита за близък и до кръгове в БСП. По неофициална информация номинацията за правосъден министър е на Миглена Тачева, която заемаше поста в правителството на Сергей Станишев, а преди това беше зам.правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Според депутати от „Демократична България“ опити да бъдат привлечени в бъдещия кабинет на Габровски са правени и с различни експертни фигури, които гравитират около дясното обединение, но те са отказали.

Реклама

По неофициална информация една от номинациите – тази за министър на транспорта, ще бъде на фигура от средите на десницата, която обаче стана близък до ГЕРБ. А от партията на Борисов твърдят, че в министерския списък на Габровски ще фигурира и име на експерт, считан за близък както до ГЕРБ, така и до президента.

На какво разчитат от ГЕРБ

Неофициално депутати от ГЕРБ не крият, че надеждите им са чрез предложенията за министри от разноцветни политически сили да привлекат гласове на депутати, чиито партии не подкрепят излъченото с мандата на ГЕРБ правителство при гласуването в пленарната зала.

Партията на Борисов засега има подкрепата на ДПС. Счита се, че бъдещия кабинет на Габровски може да получи подкрепата и на „Български възход“, въпреки че депутати от партията на Янев дават уклончив отговор с аргумента, че при разговора с Габровски не са получили отговор на въпросите кой ще участва в правителството и каква програма ще изпълнява това правителство.

Трите формации имат общо 115 гласа и не им достигат шест, за да имат мнозинство в парламента. При тази ситуация и при твърдата заявка на ПП, БСП, ДБ и „Възраждане“, че няма да подкрепят предложеното от Габровски правителство, от ГЕРБ очевидно ще разчитат на „помощ“ от отделни депутати от тези формации, която може да стане чрез игра с кворума.

Примерно някои депутати да не влязат в пленарната зала или да не гласуват и така да се намали броят гласове, необходими за избора на правителството. Той става с обикновено мнозинство (50+1) от гласувалите народни представители.

За такъв развой заговориха лидери от ПП и от ДБ още миналата седмица. „Едно от нещата, които ще бъдат много важни, е да не позволим изборът да се случи с нечие отсъствие“, каза пред bTV съпредседателят на „Демократична България Христо Иванов.

Бившият премиер Кирил Петков пък призова всички формации да кажат ясно дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ или не. „Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът някой просто да не се появи и реално да падне кворумът, би било скрита подкрепа“, заяви той в парламента.

Освен ПП и ДБ твърди в позицията си, че депутатите им няма да подкрепят правителството на Габровски и ще бъдат в пленарната зала при гласуването, бяха и лидерите на БСП и „Възраждане“ Корнелия Нинова и Костадин Костадинов. А това прави шансовете да бъде прокарано правителството на Габровски с първия мандат минимални.

Играта с третия мандат

Гласуването му по-скоро изглежда като тест доколко подобна формула на кабинет – експертни фигури, гравитирали около различни политически сили през годините, има шанс да събере мнозинство с третия мандат. Неслучайно Борисов и Габровски промотират бъдещия кабинет като експертен и равноотдалечен от партиите в парламента.

По време на срещите си с парламентарно представените формации Габровски на няколко пъти каза, че номинацията му за премиер е „гражданска“, а изборът на състав на правителството е лично негов и не е съгласуван с ГЕРБ. Опит да се разграничи от кабинета, чийто състав ще бъде обявен в понеделник, направи и Борисов.

В събота той също заяви, че номинациите на министри са избор на Габровски и ГЕРБ няма нищо общо с тях. „Те само ползват мандата на ГЕРБ“, заяви Борисов.

Това, разбира се, не е вярно. Не може да се очаква от един (наистина добър) специалист по неврохирургия да има политическите контакти, за да събере правителство в рамките на една седмица.

Източници от партията на Борисов твърдят, че ключови фигури от ръководството са мобилизирани в съставянето на проектокабинета, но това се случва максимално дискретно.

Депутати от ГЕРБ обясняват хода на Борисов с номинацията на непартиен кандидат за премиер и експертно правителство с липсата на яснота, ако с първите два мандата на ГЕРБ и на ПП не бъде сформирано правителство, коя от останалите формации в парламента ще получи третия мандат.

Той се връчва от държавния глава на някоя от другите парламентарни групи по него избор. А към този момент Румен Радев не е посочил предпочитанията си. Миналата седмица депутати от ГЕРБ и от БСП допускаха като все по-реален варианта третия мандат да бъде даден отново на БСП, както президентът направи при предишните два пъти, когато изборът на правителство се проваляше.

Ако това стане и сега, от ГЕРБ са категорични, че не биха подкрепили правителство с мандат на социалистите, което означава предсрочни парламентарни избори. Известни шансове за сформиране на правителство се приписват на кабинет, излъчен с мандата на най-малката партия в парламента „Български възход“, ако тя получи третия мандат.

От тази гледна точка излъчването на експертно правителство на малцинството може да се изтълкува и като опит на Борисов „да подскаже“ на президента на коя политическа сила да даде последната възможност за съставяне на кабинет.

Не е изключено обаче и да е опит от страна на лидера на ГЕРБ по този начин да прехвърли отговорността на останалите партии, ако правителството на Габровски не успее да събере подкрепа като заяви, че от ГЕРБ са опитали да предложат непартиен кабинет, но останалите формации не са го подкрепили.

Публикация на „Капитал”, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Класика в жанра казва

    МИГЛЕНА ТАЧЕВА зам.министър от “жълтата гостенка“НДСВ разследвана от АНТИКОРУПЦИOНИЯ СЪД за КОРУПЦИЯ по дело от 2007 год и тая ЩЕ става правосъден министър от отбора на МАФИОТА БОКО и “добрия доктор-измамник“

  2. Lucid & Ferrous казва

    Ами, план на Бойко! Дедо го бутат по дебелата гъзура братините от опг-то им щот излязат ли от власт, ще излязат наяве всичките им подвизи. Дедо се е подул като тъпан в главата от исхемията, не е добре с психото, ама го ползват все още за фронтмен, че ги другите им кадри хич не минават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.