„Независимият” Габровски заложи на Миглена Тачева, а бизнесът за 4,2 млн. с Мамин Ваньо от ГЕРБ?

4 24 823

Главният прокурор Иван Гешев не просто би одобрил кандидатурата на Миглена Тачева за правосъден министър в кабинета на „независимия“ от ГЕРБ Николай Габровски, той веднъж вече е гласувал за нея, както е гласувал преди това и неговият предшественик и ментор Сотир Цацаров.

Всъщност, Гешев не просто е гласувал за Тачева. С неговия глас бе осигуремо безпрецедентното ѝ избиране за шеф на Националния институт за правосъдието без конкурс.

Следващите няколко месеца са критично важни за реформата на съдебната система в България. Премахването на недосегаемостта на главния прокурор е залог за реформата на съдебната система и отпускането на близо 8 милиарда лева от Плана за възстановяване.

На този фон кандидатът за премиер Николай Габровски предлага за лидер на този процес точно Тачева, което е доказателство, че може би не е редил съвсем сам проектокабинета си, както казва. Същото твърди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за когото се говори, че е в чудесни отношения с Тачева.

Но има и други интересни връзки.

През миналата година Mediapool публикува своето разследване за конгресния бизнес, който Роза Тотева върти с Националния институт на правосъдието. Майката на областният координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев – Мамин Ваньо печели тлъста обществена поръчка за 4.2 милиона лева по европейски проект на НИП и отговаря за настаняването на магистратите при обученията. Никак не е учадващо, че много от семинарите в Пловдив се провеждат в хотел, който се стопанисва от Тотева – „Империал“.

През зимата на 2021 година Миглена Тачева бе преизбрана за шеф на НИП, като най-големият проблем бяха правилата, по които това се случи. Тя получи право да мине по съкратена процедура, а на други кандидати не бе дадена възможност да участват.

Mediapool зададе въпроси към Тачева преди самото изслушване. От тях стана ясно, че тя очаква значителни лични възнаграждения, защото към онзи момент се беше писала за ръководител на два сериозни проекта по европейската програма „Добро управление“ за над 10 милиона лева.

Реклама

Общата сума на възнагражденията за ръководителя е малко над 1% от техния размер.

Очакваните постъпления за ръководителя трябва да са в размер над 100 хиляди лева. Това се разбра от коефициента на очакваното възнаграждение, което Тачева оповести в отговор на въпросите на Mediapool.

Отделно като директор на НИП тя получава заплата на върховен съдия. Към момента на преизбирането си, тя вече беше ръководила един от приключилите европейски проекти на НИП срещу сериозен хонорар.

През 2018 година Тачева бе заподозряна в престъпление по служба, извършено през 2007 г., става ясно от постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнал на Антикорупционния фонд.

Според заключението на прокурор Боряна Бецова, цитирано от неправителствената организация, „може да се направи извод, че са налице данни за престъпление по служба – по член 282 от НК, извършено от министър“.

Става въпрос за договор, сключен от Миглена Тачева, за наемането на сградата на Административния съд-София област на столичната ул. „Съборна“ 7, собственост на „Транслат“ АД. Проблемът идваше от факта, че тогавашният правосъден министър се е споразумяла с фирмата за наем от 16 евро на кв. м при средна цена от 11 на кв. м в този район към 15 октомври 2007 г., когато е сключен договорът.

По-късно преписката бе изпратена в Специализираната прокуратура и за случая повече не се чу.

Миглена Тачева стана известна, след като беше избрана от Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) през юли 2007 година за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста около година и половина. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на „Феста холдинг“ на Петя Славова.

4 Коментара
 1. Коджакерестелиефф казва

  Краставите (за този случай крадливите) магарета се надушват от през 7 села!

 2. ✞❤️Виктория от Русе❤️ yerl.org/5PDhD казва

  ☞Бългapитe и бългapkитe ниkoгa нeтpябвa дa ce дoвepявaт нa тypчeeщитe ce цигaни, нa тypцитe и нa милициoнepитe пpeимeнyвaни нa пoлицaи, зaщoтo тe ce пpecтpyвaт нa пpиятeли, нo вcъщтнocт пpoyчвaт cлaбите ви мecтa, пoняkoгa c гoдини, зa дa мoгaт koгaтo нacтъпи yдoбeн мoмeнт дa ви oтнeмaт
  дъщepитe, имoтa, пapитe и дaжe живoтa!

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: tiny.cc/aww1vz

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[I]☜☞: tiny.cc/mdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[II]☜☞: tiny.cc/zdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[III]☜☞: tiny.cc/xdayuz
  ☞Wald Drache-Fick die Polizei[IV]☜☞: tiny.cc/vdayuz

  ☞Дoлy мaфиятa!☜☞: tiny.cc/abx1vz
  ☞Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo: tiny.cc/vbx1vz

  ☞❤️Дeмoнът нa импepиятa 1971:
  ➤❤️E1-Пocpeщaнe: tiny.cc/nhy1vz
  ➤❤️E2-Cвaтбa: tiny.cc/ohy1vz
  ➤❤️E3-Kpивици: tiny.cc/rhy1vz
  ➤❤️E4-Пpoпoвeд: tiny.cc/shy1vz
  ➤❤️E5-Чyждeнци: tiny.cc/thy1vz
  ➤❤️E6-Cъбpaниe: tiny.cc/uhy1vz
  ➤❤️E7-Плoвдив: tiny.cc/vhy1vz
  ➤❤️E8-Бeшe oт нaшитe: tiny.cc/why1vz
  ➤❤️E9-Mитxaт Пaшa cpeщy бapoн Xиpш: tiny.cc/xhy1vz
  ➤❤️E10-Изпpaщaнe: tiny.cc/yhy1vz

  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: tiny.cc/1ww1vz
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/uvw1vz

  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/qvw1vz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/wvw1vz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE☜☞: tiny.cc/qewyuz

 3. дон Дуков казва

  МЕГЛЕНА ТАЧЕВА -ВИПлесбйика известна с това че има ЛЕСБО скандали с 2 бивши депутатки от НС.Агресивната ТАЧЕВА преследвала с ХЪС на ловджийско куче 2-те депутатки
  След НЕуспешните и секс похождения властната ВИП ЛЕСБИЙКА се впуснала със секретарката си 34 год СВЕТЛАНА ЯНКОВА която и била секретарка в офис на “ФЕСТА ХОЛДИНГ“ където Тачева заемала висш управленски пост
  Тачева и Янкова водят съвместен ЛЕСБО живот и дори планирарали инвитро оплождане което завършило с лош край а тяхната КУМИЦА ДСбанкерката ПЕТЯ СЛАВОВА била дълбоко потресена от тяхната карма

  2-те народни представителки НЕ ПОДАЛИ оплакване за СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ на работното място с-у ВИП ЛЕСБИЙКАТА съдийката бивша правосъдна министърка/ защото знаели че агресивното Лесбо има ЧАДЪР в СЪД ,ПГУ ДС служби и прокуратура и подобен акт би се оказал пагубен и губещ за тях

 4. Кмета на Симитли казва

  Типично по милиционерски БОКО ДЪРЖИ с 2 ЛЕСБО-гей СЕКС компромата ТАЧЕВА
  С ГЕЙкомпрмат с д-р Оскар и актъора Владо Карамазов БОЙКО държи д-р Косатадин Ангелов
  Със СЕКСкомпромати БОКО ДЪРЖИ още кметицата Фандъкова,неговите външни герб министри Младенов и Митов с ГЕЙкомпромати с чужди граждани и разбира се СЕКСкомпромати с президента Радев и група млади ромки пуснат удобно от БОКО в приближения до ГЕРБ сайта ПИК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.