Вальо Златев продава „Къщата с ягодите“ за 30 млн. лв.

4 26 221

Бившият шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев е обявил за продажба емблематичната „Къща с ягодите“ на софийската улица „Сан Стефано“ №6, научи „Уикенд“ от брокери на недвижимо имущество.

Аристократичната сграда – паметник на културата от местно значение, която от години тъне в разруха, отскоро се предлага на заможни клиенти от имотната агенция „Юник Естейтс“.

Обявата за продажбата на „Къщата с ягодите“ не е публична, а се разпраща до подбрани клиенти с дълбоки джобове, твърдят източниците ни.

Цената на „Къщата с ягодите“ е фрапираща – 30 милиона лева, като не подлежи на дискусия със собственика й, разказва имотен брокер, запознат с изискванията на продавача Валентин Златев.

Тънещата в разруха сграда в центъра на София вече е предложена на няколко посолства, като неотдавна е имало оглед, на който са присъствали представители на посолството на Франция. Неофициално се твърди, че до този момент най-сериозен интерес към къщата са проявили от мисията на богата арабска държава.

„Искана цена от 30 милиона лева е голяма спирачка пред частни клиенти. Срещу подобна сума се търгуват имоти в Лондон и в Париж. Друг проблем пред бъдещия собственик е, че той трябва да реконструира и възстанови сградата в автентичния й вид“, коментира брокер на недвижимо имущество.

Именно сложната и скъпа процедура по възстановяването на „Къщата с ягодите“ е отказала доскорошния бос на „Лукойл България“ Валентин Златев да стопанисва емблематичния имот.

Само преди няколко месеца 57-годишния мултимилионер в изявление до медиите публично обяви своята готовност да реконструира и възстанови в оригиналния вид „Къщата с ягодите“.

Тогава Валентин Златев се оплака от главния архитект на София Здравко Здравков, който според думите му върнал готов проект за реконструкция на сградата – паметник на културата след процедури за реставрацията, продължили цели 4 години.

„Възложихме изготвяне на техническа експертиза за състоянието на конструкцията на сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), която беше готова в началото на май 2015 г.

Заключенията на комисията са за наличие на значителни деформации на плочите, пукнатини в тях и стените, интензивна корозия на армировките и мнение за минимална експлоатационна надеждност на сградата.

Реклама

За осигуряване на условията за безопасност на сградата експертизата посочва необходимостта от просичане на колони, премахване на компрометирани етажни плочи и усилване на фундаментите. Впоследствие ми бе изискана нова техническа експертиза, изготвена от „УАСГ-ЦНИП“ ЕООД в първата половина на 2017 г.

На база на нейните заключения проектът беше доработен и предоставен за разглеждане и одобряване в Направление „Архитектура и благоустройство“ (НАГ) през януари 2018 г. Въпреки проведената процедура не излезе заповед на кмета на Столична община за изпълнение на инвестиционния проект, нито проектът беше одобрен.

Напротив, с писмо, главният архитект изиска да предоставя нова проектна разработка, с която да се запазят част от фасадите на сградата, останалите да се касетират, опаковат и преместят, за да се изпълнят необходимите укрепителни работи до кота нула и да се върнат обратно на мястото им“, ожали се Валентин Златев.

До изявлението на бившия петролен шеф и настоящ туристически бос се стигна, след като зелено движение „Оборище“ организира масово изпращане на сигнали до главния архитект Здравко Здравков и до Направление „Архитектура и градоустройство (НАГ) за запазване на „Къщата с ягодите“.

В десетките сигнали беше посочено, че сградата умишлено не се поддържа през последните години, а дворът се държи замърсен и занемарен. Тръгнаха и спекулации, че „Къщата с ягодите“ ще бъде трансформирана в офис сграда или търговски център – нещо, което беше отречено от Валентин Златев в изявлението му от месец февруари 2021 г.

Тогава той беше категоричен, че „имотът още десетилетия ще изпълнява функцията си на фамилна къща“.

Емблематичната сграда на централната софийска улица „Сан Стефано“ №6 е построена между 1927 и 1930 г. от архитекта Георги Кунев по поръчка на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата получава наименованието „Къщата с ягодите“ заради декоративните плодове, които били посадени в двора й.

Имотът е с двор от около 2 декара, а къщата разполага с 5 спални за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи.

От оригиналната ограда е отчупено голямо парче или просто се е срутило, така че всеки може да влезе в двора и да проникне в къщата, която през годините е била посолство, щаб на чужда резидентура и търговско представителство.

През 2004 г. „Къщата с ягодите“ е купена от Васил Златев, бащата на Валентин Златев, чрез дружеството му „Агрохолд“. През 2012 г. Златев-старши прехвърля къщата – паметник на културата на сина си.

През последните години Валентин Златев неведнъж е обвиняван, че не планира да възстанови имота в оригиналния му вид, а очаква сградата да рухне, за да може да я разруши и вдигне на нейно място нова и луксозна сграда.

Очевидно Златев е преценил, че му е по-изгодно да продаде емблематичния имот в центъра на София. Който и да се окаже новият собственик на сградата, той ще трябва да я възстанови изцяло и в автентичния й вид, ако иска да я ползва.

4 Коментара
 1. ⛔➖⛔✌️CEBДAЛИHA APHAУДOBA✌️ казва

  ☞Бог да прости изгорените албански жени и деца.

  ☞Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa koмпpoмaти c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт вcичkи c koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!: tiny.cc/7hc1vz
  ☞Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: tiny.cc/56t1vz

  ☞Дoлy мaфиятa!☜☞: tiny.cc/abx1vz
  ☞Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo: tiny.cc/vbx1vz

  ☞Излeзe нaявe иcтинaтa зa Бoko-Moшeниka!: tiny.cc/v9x1vz
  ☞В Боко-Барселонагейт, освен името на пpocтитyтkaта Бopиcлaвa Йoвчeвa, лъсват имената на шeфa на Бoйko Бopиcов – мyлтимилиaрдepa Bальo Злoтo и дъpтaта kypва от ДC на БKП – Цвeтaнka Kapaгьoзoвa: tuit.cat/mm4Zv
  ☞Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа: tuit.cat/U9Qdz

  ☞Cxeмaтa c kokaинa – cпeц-cлyжбитe kaтo kypиepckи cлyжби, Kъckeт-Гeшeв – пocpeщaч!: tuit.cat/p6m6t
  ☞Koпeлдaците от мoтopизиpaният пoлицeйckи-oтpяд «CИГMA», kоитo нeмoгaт дa бъдaт cпиpaни и пpoвepявaни oт ниkoгo, paзнacят нapкoтицитe и пapитe мeжду дилъpитe нa eдpo!: tiny.cc/hhc1vz

  ☞Отровите са твърде популярни в масонските братски общества.
  ☞Вежди-Рашид ефенди е велик мастьр отровител!
  ☞На 15.04.1993 година, след банкет в БГ-посолството в Турция, Вежди-Рашид ефенди черпи с ОТРОВНА лимонада замесена с КГБЕЙСКА ОТРОВА турския президент Тургут Йозал, а след банкета в БГ-посолството Йозал се чувства много зле, хваща се за сърцето и се строполясва МЪРТЪВ!

  ☞Валентин Златев е дал и много пари на Вежди-Рашид бей, които Веждито да изпере в АВСТРИЯ.
  ☞Например Вежди-Рашид бей да си спретне една кооперацкика в кв.ИЗГРЕВ, гнездото на ДС служителите и любим квартал на циганина-престъпник Цветан Цветанов с 6-те апартамента, а сина-сводник-трафикант на Вежди-Рашид бей да си спретне едно хотелче в австрийските АЛПИ, пълно с отвлечени момичета-робини с цел принудителна проституция, и да скъта някое евро в австрийски банки перящи руски мафиотски капитали!

  ☞Вежди Рашидов е човека за мокри поръчки на Боко-Канибала!
  ☞По време на смъртта на МИШО БИРАТА, великият отровител Вежди-Рашид бей, подозрително е бил настанен в ХОТЕЛА на бизнесмена ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ “ПРАВЕЦ РИЗОРТ“ и е обитавал СЪЩИЯ ЕТАЖ като Бирата, само през няколко номера от стаята където Бирата е намерен починал, от СХОДЕН загадъчен инфаркт като турския президент Тургут ЙОЗАЛ!
  ☞Зa нeзнaeщитe пoяcнявaм, чe „биpaтa” e koдoвoтo имe нa kokaинa, т.e. МИШО БИРАТА, e бил kokaинoв БOC!

  ☞Вежди-Рашид бей е твърде близък с бизнесмена-КГБеец Валентин Златев.
  ☞ И двамата са братя по МАСОНСКА линия, ЗЛАТЕВ е известен скъперник – милионер, но за своя брат по масонска линия не се скръндзи и се бърка дълбоко в джоба, и го финансира ЩЕДРО, давайки му тлъсти суми за кичозни пластики.
  ☞Най-известната бронзова пластика на Веждито е гигантски пет МЕТРОВ стълб с десетки ключета, символ на тайните и задкулисието, и голяма пирамида с едно око, с лъчи от бронз, с изразена МАСОНСКА символика всевиждащото око на Луцифер, изтипосана пред хотел “ХЕЛИОС“ в комплекс Слънчев Бряг, собственост на Валентин ЗЛАТЕВ, струваща над един милион евро!

  ➤Пpaзнeнcтвoтo пo cлучaй 45-гoдишнинaтa нa мyлтaka Beжди Paшидoв нa 14 дekeмвpи 1996: tiny.cc/wv4zuz
  ☞Вежди-Рашид бей е твърде близък с МAФИOЗИТE oт koтилoтo нa ДC: tiny.cc/se90vz
  ☞Пoлзaтa oт глaсyвaнeтo e, чe ce видя koй нa koй ДEМOН cлyжи: tiny.cc/ue90vz
  ➤Вcичkите дo eдин ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: tiny.cc/wewyuz

  ☞Зa дa зaдъpжи влacттa в cвoи pъцe, пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека!
  ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра!
  ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб!
  ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите!
  ☞Не проумявяш ли, че oт 78 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са!
  ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!

  ☞Отвсякаде само лъжи и измишльотини за уж катастрофиралия автобус!
  ☞Очевадно е, че държавата-мафия разиграва цирк пред БГ-овцете!
  ☞Cатaнинcко ОГНЕНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ на албански деца и жени, планирано и извършено от сатанистките върхушки на Бългaрия, Mакeдония и Cърбия!
  ☞Който не е проумял, че Боко и Румен са двете страни на една и съща дс-монета, е много зле!
  ☞Иcтинaтa e, че не министрите и президента управляват БГ-клозета, а управляват техните кукловоди от ДС!

  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993г., лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa: tiny.cc/jz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици: tiny.cc/4f90vz

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜ ☞: tiny.cc/w1duuz
  ☞Бokо-Kaнибaлa тpябвa дa бъдe жив-изгopeн нa oгнeнa-kлaдa пpeд пapлaмeнтa!

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/uvw1vz

  ➤Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/qvw1vz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/wvw1vz

 2. Мешерето на десето казва

  Иcтинaтa e, че не министрите и президента управляват БГ-клозета, а управляват техните кукловоди от ДС!
  Ми, като гледа човек министрите и президентите какви са полуграмотни убитаци, може да си представи колко пък по-уродливи са държавните ни Сигур-Няци!

 3. Възстановете я! казва

  Тази къща не трябва да се продава, а трябва да се ремонтира и възстанови!
  Възстановете тази къща!

 4. Възстановете я или я разрушете! казва

  Или я разрушете! Или оставете да стои така.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.