Коледна честитка: Токът скача заради 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” – щетата е за 250 млн. лева

0 6 115

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем, който ще продължи чак до 26 декември.

Временното спиране на блока няма да доведе до проблеми с тока, но вероятно ще доведе до вдигане на цената му, стана ясно от коментар пред БНР на Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности“, увери пред БНР Ангелин Цачев.

Реклама

Към този момент износът към страните в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „Козлодуй“ реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие.

Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ „Марица изток 2“, обясни Цачев. „Имаме и достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата“, допълни той.

„Със сигурност енергия за пазара ще има. Отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени“, допусна шефът на ЕСО.

Според Георги Кадиев спреният блок ще донесе 250 милиона лева пропуснати ползи, които ще се отразят на бюджета, респективно на всички нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.