Иван Гешев се издъни лошо за Шенген

2 12 931

Човек ще рече, че като е бил прокурор цял живот, Иван Гешев ще има безпогрешен обвинителен уклон, включително към себе си. Нищо подобно. Главният прокурор всеки път ни предлага единствено оправдания.

При това с назидателен тон. Владее до съвършенство това изкуство. Прокуратурата е идеална, но й пречат законите, политиците, МВР. И все чака нещо от чужбина, за да си свърши работата.

Не е изненада реакцията на Гешев на казаното от нидерландския премиер Марк Рюте по повод позицията на Хага да не пуска България в Шенген, че „иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро“.

Прокуратурата обяви, че „ще изискаме по реда на международната правна помощ от партньорите ни от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с Турция с банкнота от 50 евро“. Защото българската прокуратура такава информация нямала.

Прокуратурата се ослушва и когато става дума за много повече от 50 евро. Даже чекмедже, пълно с евро и кюлчета злато, не й е достатъчно реално да се задейства.

Гледаме само някакви жалки бутафории. Между другото, по делата за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов, както и за свързания с него скандал „Барселонагейт“, прокуратурата също чака отговори от чужбина.

Това като цяло е много удобно, за да оправдава бездействието си – чакаме тук една поръчка от чужбина, пък тя все не идва. А пък ако случайно дойде (Испания все пак прати отговори по „Барселонагейт“ ), данните толкова дълго се анализират, не накрая не само обществото, ами и прокуратурата забравя какво всъщност търси в тях.

Сега ще се окаже, че лошата Нидерландия не дава доказателства за приказките на Рюте. Всъщност и нидерландският премиер не твърди, че това е истина. Той пита ЕК вярно ли е за 50-те евро, отговаряйки на журналистически въпрос. Но у нас всичко това прерасна – тръгна от Радев, в кръвна обида.

Когато САЩ посочиха Васил Божков и Илко Желязков и ги санкционираха за корупция по закона „Магнитски”, Гешев поиска доказателствата за това да дойдат от Вашингтон, защото българската прокуратура информация за това нямала.

Все едно всичко не се случва под носа на Гешев и на цялата прокуратура. Държавният секретар Майк Помпео, който обяви санкциите, все пак не беше извикан на разпит от Гешев.

Нидерландският премиер Марк Рюте обаче може да се окаже призован. Точно както прокуратурата призовава Кирил Петков и Бойко Рашков, когато говорят за корупция и беззаконие. Що пък Рюте да не бъде задържан 72 часа по някакво измислено обвинение за назидание и на австрийския канцлер.

Ако Бюрото по защита беше още под шапката на главния прокурор, можеше да ги прати да претърсят и кабинета на Рюте, както го направиха с президентството на 9 юли 2020 г.

Извън шегата, Гешев съвсем нарочно се прави, че не разбира какво точно иска да каже Рюте. Ако политическата интерпретация на репликата за 50 евро е оправдана, то Гешев много често забравя, че не е политик, а главен прокурор. И той няма право на подобни интерпретации. Нидерландският премиер не говори за конкретно престъпление. И Гешев прекрасно знае това. От думите на Рюте разбира, че ЕК трябва да докаже, че срещу 50 евро не може да се мине Шенгенската граница, била тя и опасана с телената ограда.

Ако иска Гешев, може да смени сумата. На по-дребна или по-голяма. Но смисълът ще е все същият – върховенството на закова в България се поставя под съмнение.

Реклама

Точно тук е заровено кучето. То вече доста намирисва, но Гешев все не може да го надуши. Българската прокуратура, без значение кой й е ръководител (макар че в момента е особено нагла), в продължение на 15 години не е давала убедителни доказателства, че уважава върховенството на закона.

А последните 3 години проблемът с беззаконието дори се персонализира.

Достатъчно е да погледнем десетките основания, с които беше поискано уволнението на главния прокурор, които бяха отхвърлени с общи приказки от Висшия съдебен съвет.

В замяна получаваме Гешев, който ще прави „правна реформа“, а не правосъдна, и който обикаля училищата по градове и села да обяснява как само той е последният работещ стълб на държавността срещу избуялата престъпност.

Марк Рюте може да не е прав в аргументите си за Шенген, може това да е част от политическата игра в страната му.

Но е прав, че няма никакви гаранции, още по-малко от прокуратурата, че корупцията и беззаконието в полицията се преследват с всички средства на закона.

Достатъчно е само да си пуснем отново клиповете с пребитите протестиращи под колоните на Министерския съвет. Повече от 2 години след случката нито един полицай не е изправен пред съда от прокуратурата. По този начин ли Гешев се бори с беззаконието на МВР?!

Всички го видяхме. Защо тогава да не смятаме, че прокуратурата ще си затвори очите и за клип как някой дава 50 евро на граничен полицай, за да премине нелегално границата?

От няколко дни е факт международното журналистическо разследване как български полицаи са стреляли по сирийски бежанци на границата и раняват единия. До момента ситуацията е дума срещу дума.

Полицията твърди, че не е стреляла, но не е известно да е имало други въоръжени там. Факт е, че 19-годишен младеж е тежко ранен и едва оживява. Освен това твърди, че полицаите са взели парите на бежанците и са ги пратили да се върнат в Турция. Случаят мощно се замазва и от МВР, и от прокуратурата. И двете институции рапортуват: Няма стрелба. Точка.

Ако Рюте си мисли, че няма грам ентусиазъм в самата прокуратура поне от кумова срама да покаже, че се самопочиства, ще е прав.

Да напомняме ли за „Осемте джуджета” и индулгенциите, раздадени на прокурорите, замесени и в този скандал, принизен до „семейна драма” от държавното обвинение?! „Съвсем незаслужено би било България да не се допусне в тази общност (Шенген)“, повтаря Гешев на този фон.

По-добре да си беше замълчал. Както се полага, когато си виновен и не искаш да си признаеш и да се извиниш.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
 1. Washington DC НЕ вярва на съкзи казва

  ГВШЕВ е пълен аматьор смешен тип
  НЕ става само с гол ПИАР трябват ДЕЛА .ЕС служби НЕ са наивни деца на които ГЕШЕВ да прави ПИАР пушилки ИМИТИРАКИ дейност ,ДЕЛА трябват РУМЪНСКИ ДЕЛА
  РУМЪНИЯ е арестувала и ВКАРАЛА в ЗАТВОР над 400 КМЕТОВЕ на големи областни градове,премиери,президенти,министри,зам,министри депутати
  България нула-зероу а да 2зам,кметици които ОТКАЗАЛИ на мафиот строител АВЕР на ГЕШЕ и жена му да строи в зелени площи
  ТОВОРИШ ГЕШЕВ ВЬIИ БОЛШОЙ AKTЬOR
  Този човек превърна бг прокуратура в ЦИРК ФАРС ПОСМЕШИЩЕ което виждат и ЕСпартньори
  И с ПОДМАЗВАНЕ и организиране на форума против омразата/антисемантизима НЯМА да стане
  ТОТАЛНА ЛИПСА НА ВЪРХОВЕНСТВО на ЗАКОНА
  ЛИПСВА СПРАВЕДЛИВОСТ
  Никой НЕ вярва на прокурора на МАФИЯТА
  Един път слуга на ПЕЕВСКИ и мафията ДПС цял живот слуга на Пеевски

 2. ✯Плaмeнa Aпocтoлoвa✯ казва

  ☞Диплoмaтa нa Гeшeфтapoв e мeнтak, kaтo нa вcичkи гepбepacтkи KAЛИHKИ, нo тoй e yдoбeн нa мaфиoзo-зakyлиcиeтo, фakт!: yerl.org/UFDgR

  ☞ПPOKYPATYPATA е важно звено в организираната престъпност.
  ☞БГ-ПPOKYPATYPATA е фирма за опаткване на посочените-неудобни от дъpжaваaта-мaфия, прикриване на иститските бандити-извършители и събиране на доброзорни-подкупи.
  ☞ПPOKYPOPCKИTЕ свидетели, в по-вечето случай, са престъпници-рицидивисти, заставени с по-вечко кютек, и благи-обещания, да лъжесвидетелстват.

  ☞В БГ-ПPOKYPATYPATA са назначени САМО и ЕДИНСТВЕНО партийни герберастки кадри, които са полагали тайна клетва за вярност (омерта) на олигархията.
  ☞Клетвата се извършва в наети от ГЕРБ квартири и мероприятията се провеждат с 7-10 души допуснати след щателно проучване от герберасткия ДAНC.
  ☞Лицата на новите са открити и клетвената процедура се записва от 3 камери с цел съхраняване и ползване за изнудване в случай на предателство.
  ☞Лицата на приемащите клвтвата са покрити с маски.

  ☞Престъпна група се вихри в родната Teмидa: ПPOKYPOP Aнгел Kънев рекетирал бизнесмени по поръчка!: cutt.us/IqWIa
  ☞За ПPOKYPOPA Pокфелер, къртиците, мишките и плъховете: cutt.us/xiRit
  ☞Контрабандист заковава ПPOKYPOP-CВOДНИК: cutt.us/nez2r
  ☞СГП обича Taтaр-Цигaн-Доган безпределно и безвъзмездно!: cutt.us/iJRaI

  ➤Кът няма риба, и рака е риба: yerl.org/36cEb
  ➤Канибал-Боко-Мазника от Бpeг, целува ръката на Доган-Сопола от Дръндар: yerl.org/mX9uU

  ➤Koльo Kитaeцa: Дeня нa жepтвитe нa Tpaфиk: tiny.cc/az70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993г., лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници: tiny.cc/jeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa: tiny.cc/1gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Baнko-1 и Koльo-Шaнcа: tiny.cc/qeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpyшaтa, Гpишa Гaнчeв и пpecтъпницитe oт 90-тe гoдини: tiny.cc/neayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия: tiny.cc/elwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия: tiny.cc/blwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo Aмepиkaнeцa или Toшo Heaндepтaлeцa: tiny.cc/4lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи: tiny.cc/0lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe: tiny.cc/6hayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Mилeн-Пcиxoтo, Ивo-Kpaвaтa и Пaци-Дeлтaтa: tiny.cc/pgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Xpиcтo Cтoичkoв, Baлтep Пaпaзkи, Гeшeв и нoвият цap нa цигaнитe oт Bидин: tiny.cc/lgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бpeндo, Apaбaджиeв и Бaнeв – измaми и дpoгa: tiny.cc/igayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плaмeн Дъвkaтa-Bapнa, kpaдeни koли и kopyмпиpaни пoлицaи и пpokypopи: tiny.cc/fgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Poceн Бяca oт Pyce и шoyтo c нeгo: tiny.cc/7gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kocтa Aвpaмoв и Toци, бaндити oт минaлoтo и ceгa: tiny.cc/ufayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92: tiny.cc/ueayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Haй-дoбpият kpaдeц oт Cвищoв – Paдocлaв Paдocлaвoв – пъpвa чacт: tiny.cc/gj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Haй-дoбpият kpaдeц oт Cвищoв – Paдocлaв Paдocлaвoв – втopa чacт: tiny.cc/mj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Истории за Качамака от Русе и Гошо Мачето от гара Каменец: tiny.cc/qj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Тapзaнa и Цaнko-Бokcьopa oт Pyce: tiny.cc/0klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka-Злaтaн Злaтaнoв плaши xopaтa в Pyce cъc cчyпeни пpъcти: tiny.cc/7klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka: tiny.cc/bklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy: tiny.cc/eklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa: tiny.cc/jz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин – бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa “Изpaждaнe“: tiny.cc/sixzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Maaнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв: tiny.cc/tz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници: tiny.cc/vy70vz

  ☞ДC-зaдkyлиcиeтo дa нe e пoлyдялo, чe дa смeни Mapиoнeтkaтa-Гeшeфтapoв c иcтинckи, нeoбвъpзaн-нeзaвиcим-пpokypop, чe нaли тoгaвa тoй-нoвият-пpokypop щe пpaти цялaтa дc-милициoнepo-пacминa в тpyдoви лaгepи дoживoт, и щe им koнфиckyвa пaритe и имoтитe, а kаkви ли cтpашни тaйни kpият швeйцapckитe бaнkи, и зaщo ДAHC мълчи зa швeйцapckия диck, ЪЪЪ!: cutt.us/FR79a

  ☞Имa 2000 ПPOKYPOPИ-МAФИOЗИ зa oтcтpeл, дoшлo мy e вpeмeтo!: yerl.org/lKoTQ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.