ТРУСОВЕ: Корнелия изрита Явор Божанков!

1 9 775

Корнелия Нинова изрита Явор Божанков от ПГ на БСП, така депутатът вече е независим! Всичко започна часове по-рано, когато завърналият се от САЩ млад „социалист” съвсем целенасочено скочи срещу позицията на парламентарната си група БСП срещу изпращането на оръжие в Украйна.

Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. „Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него“, заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за „Коалиция на войната“.

Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор.

Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско“, заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизования свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, „от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

„Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

„Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите – ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война“, каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ заяви с ирония, че му прави чест, че заема коренно противоположна позиция на ПГ. Имате правото да си вържете знамето на Азов, но се опасявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите, вметна той с препратка за липсата на социалиста през последните седмици и твърденията, че е на обучение в САЩ.

Реклама

От ГЕРБ заваляха поздравления за позицията на Божанков, а той продължи с атаката и обяви, че не вижда логика в позицията на БСП за мир. „Не знам хората, които промотират тази идея какво предлагат, как ще постигнем този мир, след като трябва да се изтеглят войските от чужда суверенна държава.

Де факто казваме – да ги смачкат по-бързо и да се свършва“, възстана червеният депутат срещу БСП. Според него руската инвазия е обединила Европа и НАТО „и направи западния свят по-силен от всякога“. Радвам се, че в тази зала има мнозинство и другата част не е такова, изненада той БСП.

А лидерът на БСП Корнелия Нинова реши да реагира и цитира изказвания на френския и американския президенти Макрон и Байдън, че има изгледи за мир и че са готови да разговарят с Путин.

„Рано или късно там ще има мир и той ще е наложен чрез дипломатически преговори и разум. Искаме мир чрез дипломатически преговори и разговори“, контрира тя. И попита Австрия, Унгария, Лихтенщайн, Ирландия и др. какви държави са. „Изповядват ли европейски ценности – те не доставят оръжия и това го решиха техните национални органи“, посочи соцлидерката.

„Опорката всички правят така и ние трябва да правим така, пада. Редица европейски държави казаха „не“ на оръжията, помагаме с хуманитарна помощ, приемаме бежанци, както е нормално да се прави. Спрете да повтаряте като навитите човечета: „така прави целият свят“. Ако мислим за националния си интерес, трябва да доведем този разговор по друг начин“, настоя Нинова.

И попита депутатите знаят ли какво ще гласуват. Оказа се, че само 16 депутати от 240 са прочели в секретно деловодство какво гласуват.

Николай Дренчев от „Възраждане“ предупреди, че войната ще свърши и в един момент Украйна и Русия ще се разберат и ще подпишат мирен договор. Ще останем ние, които се месим в конфликт, който не е наш, смята той.

И подчерта, че на вчерашните комисии е станало ясно, че изпращането на оръжие е намеса в конфликта. „Русия няма да забрави и няма да прости лесно и бързо. Няма нужда да се противопоставяме така. Конфликтът в Украйна започна 2014 г. когато тяхното правителство започна да пресира малцинствата, ако бдяхме за правата, може би нямаше да се стигне до тук“, заяви Дренчев.

Според него нашата армия е в окаяно техническо положение и всичко, което даваме би могло да ни потрябва. „Да, стари съветски образци са, но не сме модернизирали армията. С малко управление на средствата то може да е в полза на армията ни“, посочи той.

Дренчев не е съгласен с тезата, че изпращането на оръжията ще подобри състоянието ни, защото даваме нещо, което така и така ще бъде унищожено, а партньорите ни щели ни дадат нещо. „Няма такава програма. Това, което ще ни дадат, е просто по-изгодно да ни го дадат, отколкото да го използват или утилизират при тях“, ядоса се той.

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    ЗАЩО толкова ШУМ за това „оръжие“?!?!?! Ами РАЗБИРА се,че е за това,да НЕ се ГОВОРИ за: КТБ,ПЪТНАТА КАТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА,“Белене“,“ДЖУДЖЕТАТА“,“Лукойл“,Капитан Андреево,…………………………..,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“и ЯТАЦИ!!! Ще се „ТУПА ТОПКАТА“ ,докато МИНЕ ДАВНОСТТА и ВСИЧКО да бъде ЗАБРАВЕНО!?!?!? А,ще ДОПУСНЕМ ли да стане ТОВА,БЪЛГАРИ?! Българиооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!! НАРОДЕ????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.