ГЕРБ открадна 630 млн. с ремонт на язовири, а Бургас бедства без вода, къде са парите?

1 10 879

По времето на ГЕРБ 630 млн. лв. на данъкоплатците буквално потънаха между шест частни фирми от обръча на шайката за „спешни ремонти на опасни язовири“. Можем да си представим по чии чекмеджета са подредени пачките, след като Бургас бедства без вода.

Да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в областта предложи Асоциацията по ВИК в региона на свое заседание днес. Според решение на Областния кризисен щаб то е в сила, считано от 16:00 часа на 8.12.2022 до 16:00 часа на 15.12.2022 г.

Причина за това стана представеният доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

Частичното бедствено положение се обявява за община Царево, община Приморско, община Созопол и част от община Средец, които се захранват от язовир Ясна поляна.

ВиК-Бургас обяви, че необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв. Има изработен идеен проект, приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои изготвянето на работен проект и спешно предприемане на ремонтни дейности.

Реклама

Членовете на Асоциацията по ВиК единодушно гласуваха предложенията на кмета на община Бургас Димитър Николов инвестициите за ремонта на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна да са за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините.

Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси целево финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет, за да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите.

В продължение на търсене на решение за намаляване цената на водата от последното заседание на Асоциацията бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%.

В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение на проблема с цената на водата.

Областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви спешен доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия, който да бъде докладван на следващото заседание на Асоциацията по ВиК.

Засега не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода в следствие на ремонтните дейности.

1 Коментар
 1. НАЙ-добрия град за герб кражби казва

  ХОТЕЛИ в гр.ПРИМОРСКО ,Лозенец ,Созопол НЕ ПЛАЩАТ вода и харчат много от водата от язовир“Ясна плояна“
  Публична тайна че всички ХОТЕЛИ в гр.РИМОРСКО са собственост на ГЕРБерасти,шефове в ЛУКойл от кръга “Правец“ на Вальо Златев,Александър Чаушев/човека на чийто име се води къшата на БОКО във Барселона/,ИВАН САЗДОВ-бизнес авер на БОКО
  Хотел в Приморско /бивша база на БКС Бургас/с 150 стаи и 2 огромни басейна има и самия ГЕРБ кмет на Бyргас Д.Николов,
  водача на ДСБ ИВАН КОСТОВ съшо има 4 хотела в Приморско които се водят на подставени лица бушони
  В к-кс “ЛОЗЕНЕЦ“ освен БРЕНДО басейни имат много софийски съдии,съдийки адвокати и прокурори
  СОЗОПОЛ е бастион на хотелиерите хидроинжинери от ДПС които освен а ‘берат“ДЪРВЕН материал обичат и да точат вода

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.