С помощ от ГЕРБ: Георги Гергов рестартира схемата за овладяване на панаира

0 3 901

Бизнесменът и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов отново е задействал схемата за овладяването на Пловдивския панаир за сметка на държавата.

Тя минава през промяна в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което Гергов е съакционер с община Пловдив. А всичко това се случва с помощта на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ.

Схемата на Гергов включва приемане на община Варна като съдружник в „Пълдин туринвест“ срещу апорт на акциите на местната власт в „Международен панаир Пловдив“.

Така на практика дружеството „Пълдин туринвест“, което е акционер в панаира, ще притежава близо 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 на сто. Държавата ще загуби изцяло контрола върху дружеството, а „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов, ще може да взима еднолични решения за бъдещето на панаира.

Гергов се опита да осъществи този план със свикване на общо събрание за приемането на Варна в „Пълдин туринвест“ на 24 ноември. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира сделката.

Общинарите задължиха представителя на общината да гласува против приемането на нов акционер (община Варна) в „Пълдин туринвест“, както и против увеличаването на каитала с дела от 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“, притежавани от Варна.

Беше задействана и блокиращата квота на местната власт за увеличаване на капитала. Въпреки решението на общинарите Гергов наложи промяната в капитала на заседанието на общото събрание. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския регистър.

Нов опит

Сега обаче Гергов е изпратил нова покана за свикване на общо събрание на „Пълдин туринвест“ с предложение за взимане на същите вече веднъж отхвърлени от община Пловдив решения. Това стана ясно от пост във фейсбук страницата на общинския съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова.

Общото събрание е насрочено за 9 януари и този път е спазен 30-дневния срок за свикването му, който беше пренебрегнат предния път.

Реклама

Общинският съвет в Пловдив отново ще трябва да реши как да гласува представителят на местната власт в „Пълдин туринвест“. Предложението за решението трябва да дойде от кмета на Пловдив. Предния път той не предложи конкретно решение, а остави общинският съвет да предложи конкретен текст.

Решението за блокирането на схемата на Гергов беше взето на косъм – с 25 гласа „за“ и 24 „против“. Това означава, че при ново гласуване може и да се стигне до решение представителят на общината да гласува „за“ промяната в капитала на „Пълдин туринвест“ и така Гергов да овладее панаира.

До победата

„Делото по повод предходното общо събрание на акционерите ще си върви, а очевидно през това време Гергов ще насрочва колкото си иска събрания, докато получи желаните от него 79%“, коментира Александрова.

„Отново трябва да се произнасяме ще оставим ли панаира на еднолични решения за съдбата му. Отново трябва да изразим несъгласието си и да активираме защитата на законите.

Сега кметът Димитров, като има предвид предходното ни решение отпреди само 2 седмици, следва да предложи на общински съвет да гласува същото решение от 24 ноември, което с право наричаме историческо.

Ако кметът няма достатъчно смелост и отново ни изпрати проект с многоточия, то съветниците трябва да покажат смелост вместо него и да опазят панаира. Въпросът дори не е политическо-идеологически, а същностен – за всеки от нас“, допълни тя.

Междувременно във вторник стана ясно, че съдията по делото за решенията от общото събрание на 24 ноември си направи отвод. Александър Стойчев заряза делото за Пловдивския панаир с оправданието, че медийна публикация е поставила под съмнение неговите професионални и морални качества. Като мотив той използва дзен притча, в която японските селяни са главни герои.

Преди десет години сайтът „Биволъ“ изнесе публично сигнал на полицай от Икономическа полиция в Пловдив до главния прокурор Борис Велчев и ръководството на МВР. Сигналът е подаден през ноември 2009 година – три години преди Сотир Цацаров да оглави прокуратурата.

В него се описва схема, чрез която пловдивският бизнесмен и тогавашен лидер на местната организация на БСП Георги Гергов придобива настоящия си дял в Пловдивския панаир. В него се твърди, че това е станало с помощта на експерти, назначени от Пловдивския окръжен и по-точно от съдия Стойчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.