СДЕЛКА за милиарди: А1 купува bTV

3 27 949

Ажиотажът (спекулативна треска на стоковите пазари и финансови борси. Ажиотаж има в период на подем, непосредствено предшестващ икономическа криза, б.ред.) около продажбата на една от най-големите частни телевизии bTV , която е сред коментираните теми напоследък, става още по-голям.

На сцената обаче излиза още един потенциален купувач, а вероятността сделката да бъде сключена тъкмо с него, става все по-голяма, научи „Филтър“ от два независими източника.

Кандидат-купувачът на bTV е телекомуникационният оператор „А1 България”, който предлага мобилни и телефонни услуги и интернет, а също така интерактивна, цифрова и сателитна телевизия и е собственик на четири спортни канала с марката МАХ Sport.

От 2017 година предприятието е собственост на „А1 Телеком Аустрия Груп”, европейския клон на мексиканската далекосъобщителна компания „Америка Мовил” в съдружие с правителството на Австрия.

През 2021 г. „А1 България” отчете приходи от 574,1 млн. евро, а главно действащо лице за осъществяването на сделката с bTV е директорът на компанията в България Александър Димитров.

Реклама

Телевизията бе купена през 2020 г. от РРF Group на чешкия милиардер Петр Келнер, който загина при инцидент с хеликоптер през следващата година.

Ако покупката сега се осъществи, телекомуникационната компания А1 ще притежава и телевизия, както United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, е собственик на Vivacom и медийната компания „Нова Броудкастинг Груп”.

През миналия месец обаче се появи информация, че United Group планира да продаде част от мобилната си мрежа в търсене на бърза ликвидност.

По информация на специализираната платформа Merger-Market компанията е наела инвестиционната банка Goldman Sachs, за да намери купувачи на активите.

Твърди се, че вече са изпратени писма до потенциални заинтересовани страни, а очакванията са първите оферти да дойдат преди Коледа. Информацията идва на фона на поскъпващите облигации на United Group заради високата инфлация и все по-високите лихви.

3 Коментара
 1. Со керез казва

  Ааа… за това ли ми бутат една и съща реклама по 5-6 пъти в сайт!

 2. Коджакерестелиефф казва

  ВЪПРОС:
  Точно колко лева плащат на месец бТВ за ползването на “малкото НДК“ и голямата кино зала, заедно с куп други държавни имоти на бюджета на България?

 3. многознайко казва

  А1…..дето уж предлага някакви услуги.По ми прилича на данъчна служба,за която си вързан поне две години.Равносметката-нито покритието им е покритие,нито телевизията телевизия.Копат дъното.А сега и телевизия/то пък една телевизия,едни програми-не можеш да откъснеш поглед/.По ми изглежда на пране на пари.Да не говорим за така нареената мрежа 5G-пълен майтап и заблуда,като услуга.И накрая – за десерт имаме и банкови услуги….Един голям буламач,скупчен на Кукуш,от който нето едно нещо-нито едно-не е ОК.
  Що ли се очудвам-кое в България е ОК-помислете и ми кажете само ЕДНО-ЕДНИЧКО,не пет-десет-самоедно….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.