Малшанс: Шест депутати не стигат на Николай Габровски да стане премиер

1 26 881

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски може да изненада дори скептиците в редиците на мандатоносителите. В „Демократична България“ все още има колебаещи се, мнозина от БСП може да не влязат в зала при гласуването, а ГЕРБ да направи компромис с Изборния кодекс при очакваното вето от президента Румен Радев.

Всички тези варианти ще бъдат разиграни в следващата седмица, когато преговори ще се водят с лидерите на обявили се за опозиционни партии, но и с основните играчи на несъгласните с кабинет с мандата на ГЕРБ, пише „Филтър”.

Колеблива заявка да гласуват против има от „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП. Очаква се подкрепа от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, които заедно имат 115 гласа и им трябват още 6, за да има правителство.

Ситуацията е същата, както в проектокабинета начело с Асен Василев от лятото. Тогава четворната коалиция падна след вот на недоверие, а първият мандат беше връчен отново на „Продължаваме промяната”. Въпреки разцеплението на „Има такъв народ” и преговорите с всички парламентарни групи не им достигнаха 5 депутати, за да имат подкрепата на 121.

Подходът на Габровски няма да е същият като на Киро и Асен, категоричен е депутат от партиите, които искат правителство. Той не е член на ГЕРБ и ще обсъжда министрите с всяка от партиите в парламента, като условието ще бъде да са експерти, а не политически лица, твърди „Филтър”.

Вече са обсъдени повече от половината членове за проектокабинета, а други остават отворени за преговорите.

Проф. Габровски ще положи най-големи усилия да привлече „Демократична България” за кабинета, категорични са политици от целия спектър. Затова се очаква да им предложи точно те да посочат министъра на правосъдието, който е най-важен за тях. Освен това в редиците им има много членове, които искат евроатлантическа коалиция.

Официално ДБ не подкрепят ГЕРБ заради промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, от което ще загубят влияние в парламента.

Реклама

Гласуването бе миналата седмица, но се очаква президентът да наложи вето и да върне депутатите в изходна позиция.

При този вариант ГЕРБ със сигурност ще направят още отстъпки, ако получат подкрепа за правителство. С аргумента за Изборния кодекс против кабинет с мандат на ГЕРБ се обявиха и от „Продължаваме промяната“.

Преговорите с парламентарните партии започнаха още в понеделник след връчването на мандата, когато песимистите за кабинет бяха повече от оптимистите.

Изненада с деликатна подкрепа в зала може да дойде и от редиците на БСП, твърдят техни опоненти в парламента. Червените редици се разцепени след изненадващия ход на Корнелия Нинова с предложението Вежди Рашидов да е председател на Народното събрание, а след това и с общото гласуване с ГЕРБ за Изборния кодекс.

Според тази версия депутати от БСП може да не влязат в зала, да свалят кворума и кабинетът да мине, а Нинова да си осигури възможност да държи управляващите в шах през цялото време, ако не изпълняват приоритетите на партията й.

Проф. Николай Габровски е лекувал представители на всички политически сили и никой няма да каже лоша дума за него, категорични са запознати с преговорите за кабинет.

Били нелепи мненията на анализатори, че е съсипал кариерата си, като се е съгласил да е номинация на ГЕРБ за премиер.

Габровски отдавна имал политически амбиции с хунтата след достигането на върха в професионалното си развитие като неврохирург. Името му било спрягано като бъдещ министър на здравеопазването и дори за евродепутат.

1 Коментар
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    КЪФ ТОЯ АБОРИГЕН ГАБРОВСКИ БЕ ,БАЦУ ДАЛИ МУ Е БИЛ КОМБАЛИ ИЛИ ОТНПОСЛЕ ЖА ГО РАБОТИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.