Обърнаха палачинката: Корнелия и Христо Иванов готви за „разговори” с ГЕРБ

1 14 689

Палачинката започва да се обръща – БСП и „Демократична България“ биха отишли на разговори с ГЕРБ, ако получат покана за такива от кандидата за министър-председател на партията проф. Николай Габровски.

От „Продължаваме промяната“ запазват позицията си и нито ще откликнат на подобна покана, нито пък ще подкрепят правителство с първия мандат.

Такива са позициите на част от политическите сили в парламента ден след като най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Тогава Габровски заяви, че е готов да разговаря с всяка партия от 48-ото Народно събрание в търсене на мнозинство.

От БСП и „Демократична България“ изрично подчертаха, че разговорите с ГЕРБ не означават подкрепа за правителство. „Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и с кандидат за министър-председател проф. Габровски.

Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да го заявим в очите им“, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която отхвърли и варианта проектокабинета на ГЕРБ да бъде гласуван тайно в пленарна зала, когато бъде внесен.

Реклама

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че уважава Николай Габровски като професионалист, но това няма общо с политиката. „В политиката опасността е кой реално взима решенията, а последните събития показват, че истинският човек, който ще взима решения, е г-н Борисов.“

„Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той самият да заслужава уважение и да е респектираща фигура, не виждам как би променила нашата позиция, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ“, добави и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той припомни тезата на обединението, че ако изобщо има шанс в този парламент да се излъчи правителство, това е с втория мандат.

„Ние бяхме готови и сме готови да продължим преговорите с „Продължаваме промяната“ за изработване на формула, която да даде шанс за кабинет на малцинството с втория мандат, но те трябва да решат дали да поемат тази отговорност или не“, коментира Иванов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обаче намекна, че няма промяна в позицията на партията му, която преди време взе решение да не предложи кабинет на малцинството, когато получи втория мандат. „Чудеса може и да станат, въпреки че не вярвам“, заяви Василев. Кирил Петков добави, че на този етап няма как да се сформира правителство на малцинството.

Този въпрос лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира остро, като призова „Продължаваме промяната“ да се определят какво ще правят, да го заявят, когато получат втория мандат, и тогава ще коментират. „Не може всеки ден някой да си променя мнението и ние да тичаме след него и да коментираме“, каза Нинова.

1 Коментар
  1. Миро казва

    Тия двамата са най-големите смешници

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.