КУРИОЗ: Съдия избяга от делото на Георги Гергов с японска притча за селяни

0 10 483

Съдия Александър Стойчев заряза делото за Пловдивския панаир с оправданието, че медийна публикация е поставила под съмнение неговите професионални и морални качества.

Всичко това води до уникално определение от съдия Стойчев, който мотивира решението си да си направи отвод с дзен притча, в която японските селяни са главни герои.

„Принципът е, че съдията говори чрез своите актове. Публичните нападки станали достояние на широката общественост обаче, са твърди лични, което кара настоящия съдия – докладчик, който е и обектът на тези инсинуации, да си позволи и един по-личен коментар на ситуацията“, пише съдия Стойчев.

Следва притчата, която публикуваме без редакция.

„Живеел някъде в Япония в гората до малко село един мъдрец. В селото имало изключително красиво момиче, което обаче било влюбено в женен мъж. Така се случило, че момичето забременяло от него. И понеже нямало как да огласи статуквото, казало на родителите си, че бащата на детето е отшелникът.

Те много се ядосали, отишли при него, вдигнали му лют скандал и му оставили детето да го отглежда. Мъдрецът не отронил нито дума. Приел детето, гледал го с обич и продължил живота си в гората. След година – две момичето се разкаяло и признало на родителите си всичко.

Те на свой ред отишли при мъдреца, паднали на колене пред него, помолили го за прошка и си взели детето. Отшелникът пак не казал нищо и продължил живота си в гората. Той винаги се ръководел от общото благо и пазил спокойствието на селяните.“

Съдия Стойчев казва буквално, че изводите от тази притча са основание той си прави отвод по делото.

Преди седмица кметът на Пловдив Здравко Димитров се съобрази с решението на общинския съвет в града и атакува в съда сделката за панаира на бизнесмена и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов.

От общината обявиха във вторник, че са обжалвали решението за увеличаване на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, както и са поискали то да не бъде вписвано в Търговския регистър.

През схемата с капитала на тази фирма, в която акции имат Гергов и общината, бизнесменът се опитва да придобие контрол върху „Международен панаир Пловдив“, в който акционери са държавата и община Варна. Овладяването на панаира от Гергов минава именно през дела на община Варна, управлявана от кмета на ГЕРБ Иван Портних.

Веднага след това разследващият сайт „Bird.bg“ съобщи, че делото се е паднало при съдия Стойчев, който има солиден опит с Пловдивския панаир.

Историята със съдия Стойчев

Преди десет години „Биволъ“ изнесе публично сигнал на полицай от Икономическа полиция в Пловдив до главния прокурор Борис Велчев и ръководството на МВР. Сигналът е подаден през ноември 2009 година – три години преди Сотир Цацаров да оглави прокуратурата.

В него се описва схема, чрез която пловдивският бизнесмен и тогавашен лидер на местната организация на БСП Георги Гергов придобива настоящия си дял в Пловдивския панаир.

Реклама

Панаирът е държавно дружество и е в забранителния списък за приватизация. С активното съдействие на икономическото министерство и съда обаче той реално е приватиризан. Схемата се реализира чрез многократно завишаване на стойността на активите, апортирани в панаира от Георги Гергов.

Завишаването на оценките на имотите на Георги Гергов е одобрено от Пловдивския окръжен съд, председателстван тогава от Сотир Цацаров.

В сигнала до разследващите се посочва, че съдът е пренебрегвал груби нарушения на закона. Експертите, които завишават оценките на апортите, са посочени лично от Георги Гергов. Това е забранено от Търговския закон. Допуснато е апортиране на недовършени обекти и на имоти с тежести, апортиране на чужда собственост, завишаване на цените на земята и други, се твърди в сигнала.

Влизането на Гергов в панаира започва постепенно в края на 2006 г., когато на власт е правителството на тройната коалиция.

Дружеството „Пълдин туринвест“, в което Гергов има мажоритарен дял, е допуснато като акционер с 34% в „Международен панаир Пловдив“. Това става без търг или конкурс. Решението е взето от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров и заместничката му Корнелия Нинова (по-късно лидер на БСП).

Към този момент държавата твърди, че Гергов се ангажира да инвестира 100 млн. евро в Пловдивския панаир. Вместо това „Пълдин туринвест“ започва скоростно превземане на държавната собственост. След скандалното допускане на завишени експертни оценки на апортираната собственост, делът на Гергов в панаира достига 49% още през 2007 г.

В края на 2008 г. бизнесменът обявява, че е придобил още 1.5% от капитала на панаира, след като изкупува акции от бивши собственици на терени на изложбения център. Така контролираният от него дял достига 50.36% и той става мажоритарен собственик на дружеството.

Държавата започва през 2009 г. дело за връщане на собственост и печели на първа инстанция пред Пловдивския окръжен съд, но губи на следващите две инстанции. Така Гергов придобива панаира.

Подкрепа от съда

Всичко това става възможно заради Пловдивския окръжен съд. Съдията, който назначава посочените от Георги Гергов експерти, се казва Александър Стойчев, гласи разследването на „Биволъ“. Магистратът започва кариерата си в Пловдивския районен съд, но е командирован в окръжния съд през 2006 г. – по време на мандата на Цацаров.

Командировката му продължава четири години. Командироването на съдии за такъв голям период е изключително порочна практика. Те се намират в тежка кариерна зависимост от началниците, защото във всеки един момент могат да бъдат върнати на по-ниската позиция и заплата.

След това съдия Стойчев дължи доста на Цацаров за кариерното си израстване. През 2009 г. той е предложен от Цацаров за окръжен съдия и успява да спечели мястото след гласуване във Висшия съдебен съвет. Пред Етичната комисия на ВСС Цацаров отрича съдия Стойчев да е негово протеже и да му е казал как да реши делото за Пловдивския панаир. Той обаче защитава решението на Стойчев:

„Той е много свестен колега като начин на мислене на съдия. Не е достойно неговото име да бъде замесвано във всичко това. Александър Стойчев е от хората, които са проверявани по повод сигнала на министъра на икономиката и енергетиката.

Един от хората, за които се твърдеше, че е нанесъл крупни щети на българската държава. Не, не ги е нанесъл, защото не е участвал в това заседание на Министерския съвет, което е взело решение по отношение на капитала на Пловдивския панаир“.

Стойчев е проверен от Етичната комисия на ВСС по сигнал на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според министъра съмнение буди бързината, с която съдията се е произнесъл за допускане на поисканите от Георги Гергов експерти – по-малко от ден след постъпването на искането.

Накрая магистратът е оневинен от ВСС за действията си. Към момента той продължава да правораздава в Пловдивския окръжен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.