Краварите на Бойко: Кашкавалът гони 40 лева килото – благодарете на тримата Димитровци – Зоров, Маджаров и Минев (СНИМКИ)

0 14 323

През последните два месеца борсите и тържищата отбелязват ръст от немислимите 50% на млечните продукти. Това го забелязва всеки българин по джоба си.

Кашкавалът е поскъпнал с около 47% за една година, при сиренето скокът е 57%, маслото – 39%, а киселото мляко – с около 40%. Така кашкавалът стигна цени, надвишаващи 35 лева на килограм, за сиренето е до 25 лв. на килограм.

Производителите на млечни продукти обясняват поскъпването с двойно нарасналите разходи за изхранване на животните и за преработка на млякото. Увеличават се и транспортните разходи за извозване на суровината до мандрите.

Поскъпнали са и торовете, в някои случаи до 7 пъти. Изкупната цена на суровото мляко вече е 1.20 лева за литър. Обаче вече публично производители говорят за „нормална“ цена на млякото от 3,50 лв. за литър и прогнозират, че обикновеният кашкавал скоро може да стигне 40 лв. килото.

Каквито и обяснения да ни дават млечните олигарси, станали мултимилионери при корупционния режим на ГЕРБ, скорошна проверка на БАБХ и Асоциацията на потребителите показва, че 1/3 от млечните храни в търговската мрежа не отговарят на изискванията.

Масово консумираме сирене с многократно завишено съдържание на вода и млечни продукти с немлечна мазнина.

Масово не се спазва разпоредба от ноември 2021 г., според която е задължително, когато водното съдържание надхвърля 60%, на етикета да се изписва „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Резултатите обаче показват, че от 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%.

Причината е, че не издържали икономически, обяснява пред медии председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, личен приятел и състудент на Бойко Борисов от милиционерската школа в Симеоново.

Икономически не издържат обаче и над 90 на сто от българите, но за разлика от млечните олигарси на ГЕРБ народът не може дори да си представи луксозния живот, който водят производители като Димитър Маджаров, Димитър Зоров или пък Димитър Минев.

Битието на „краварите” на Бойко, които надуха баснословно цените на своите продукти, припомня сайтът Биг5:

Димитър Зоров – производител на млечни продукти „Пършевица“

Олигархът Димитър Зоров е председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Личен приятел на Бойко Борисов, били са състуденти в школата в Симеоново.

Преди две години получи 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие”, без да е ясно за какво са отпуснати парите. Пак по време на третия мандат на своя авер Зоров прибрал и други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна.

Преди няколко години Зоров привлече внимание към себе си с рекордна субсидия от ДФ „Земеделие“ – за 2018 г. и 2019 г. е получил преки помощи в размер на общо 9 450 180,73 лева.

Европомощите са получени чрез дружества, притежавани от самия Зоров и фирми на членове на семейството. Информация бе публична на сайта на ДФЗ, но и за двете плащания липсват основание и информация за мярката, съобразно която са отпуснати милионите..

Фамилия Зорови изскочи и в едно от разследванията на сайта „Биволъ“ за къщи за гости, според което ЕТ ,,Силвия Зорова” има сключен договор с ДФЗ през септември 2014 г. за реконструкция на хотел за селски туризъм, построен на фамилен терен, собственост на Димитър Зоров, съпругата му Марияна и дъщерята Силвия.

Тримата отстъпват право за строеж на фирмата на Силвия. Заради незаконни врътки с къщата уж за гости, а използвана за лична употреба, Силвия Зорова бе осъдена да върне близо 400 000 лева на държавата.

ЕТ „Силвия Зорова“ бе и в предварителния списък на бенефициентите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкции заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

Реклама

Дъщерята на млечния бос е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Сградата е до семейната мандра.

Същият този кравар на Бойко прекарва летата си на първия ръкав на Халкидики – Касандра, където има къща и не е проблем за него да хвърля хиляди евра за луксозните си вечери в „Мамалука“.

Чести гости са му бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, който неясно как се размина със затвора за милионни злоупотреби, и други не по-малко скандални калинки с тлъсти банкови сметки.

Нали разбирате защо Зорови са сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на „Пършевица“ се определя между 25 и 30%?

Димитър Маджаров

Името на Димитър Маджаров се свързва миналата година с две проверки от прокуратурите в София и Пловдив за данъчни престъпления и подаване в НАП на документи с невярно съдържание.

Както и за споменатия по-горе Зоров, така и за Маджаров има десетки нелицеприятни публикации в медиите, че произвеждат фалшиво мляко. „На практика се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването. Накратко – печелят се повече пари!“, писа Narod.bg.

Синът на Маджаров, често пълни жълтата преса с изцепките заради хазартната си и нарко- зависимости.

За пред медиите Филип Маджаров е бъдещият наследник на империята на тате и работи в империята на баща си. Извън протокола обаче Филип е типичният лигльо, роден със сребърна лъжица в устата.

За родения в Пловдив баровец, досущ като останалите наследници с пари и власт, е писано, че бил почитател на забранените субстанции, алкохола, хазарта и, разбира се, високите скорости с тунинговани автомобили.

Полицейските архиви пазят информация за изпълненията на Филип по пътищата. Засечен да шофира с безразсъдно висока скорост в населено място, рискувайки живота на спътниците си и на околните, баровецът е лишен от свидетелството си за правоуправление за половин година. Бащата се опитва да оправи проблема с връзки, но явно не са му стигнали аргументите или подкупът.

Интернет пази съобщения за пиянства, наркотици, чалготеки и побоища с участието на Филип Маджаров – луксозен петзвезден живот, купен с парите на тати, получени от прескъпите млечни и месни продукти „Маджаров“.

Сред екстрите, освен джипове и спортни коли може да добавим е скъпарско имение в полите на Витоша. Публична тайна е, че Филип Маджаров има и пристрастяване към хазарта. Зависимостта му от комара била толкова силна, че заложил джипа си в игрална зала.

Димитър Минев и марката „Бор-чвор“

Собственикът на „Бор-чвор“ Димитър Минев стана известен преди 7 години покрай разкрития за подкуп на тогавашния шеф на полицейското управление в Първомай и със спора, разиграл се в медии дали му е подарявал кола или не.

Всичко това по повод катастрофа на отрочето му Борислав Минев с една от скъпите му коли. Тогава богатеещият на наш гръб татко коментира пред „24 часа“: Да, правил е катастрофи, ама такива имат 90% от българите.

По-късно полицейският шеф на Първомай бе арестуван заради прикриване на богаташки син, извършил две отвличания и катастрофа под въздействието на наркотици. Това се случило пред очите на още десетина свидетели. Случаят е бил потулен., но два месеца след потулване на престъпленията, началникът на РУП Първомай получава автомобил от бизнесмена.

Известният като „властелин на млякото с растителни мазнини“ Минев е и ВИП комшия на Плевнелиев в Черноморец. Мястото хич не е случайно – на първа линия, с уникална гледка към остров Свети Иван и Созопол. В близост се издига друг идентичен малък морски дворец, този на Росен Плевнелиев. На млекарския бос обаче е по-помпозен.

Сега вече ясно ли е защо кашкавалът гони 40 лв., а сиренето преминава 25 лв. Нищо, че сиренето на „Бор-чвор“ е с рекордните 78,74% съдържание на вода, според последните анализи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.